Kuinka aloittaa osakesäästäminen ja sijoittaminen

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Rikas Erakko kirjoitti hiljattain blogissaan pörssiosakkeisiin sijoittamisen aloittamisesta ja halusinkin hieman sitä täydentää omalla kokemuksellani. Itse olen tehnyt varsinaista pörssikauppaa vasta vajaa kolme vuotta, joten kokemukset on aika tuoreessa muistissa. Sitä aiemman kokemukset ovat lähinnä eläkesäästövakuutusten muodossa, jotka on sidottu osakerahastoihin. Tässä avaankin aika yksityiskohtaisesti kuinka itse aloitin ja lopuksi vielä omia havaintoja ja suosituksia aloittelijalle.

Ennen kuin tein ensimmäistäkään kauppaa aloin säästämään rahaa ja laittamaan omaa talouttani kuntoon eli aloin maksamaan pois tuottamattomia velkoja kuten moottoripyöräni lainan sen lisäksi aloin keräämään itselleni hätävararahastoa, jota myös kutsutaan puskuriksi tai vararahastoksi. Voit lukea tästä tarkemmin aiemmin kirjoittamasta jutustani. Sen lisäksi laitoin syrjään rahaa ensimmäisiä sijoituksia varten. Tässä vaiheessa avasin myös itselleni arvo-osuustilin Schwab pankista, koska tähän aikaan asuin vielä Yhdysvalloissa. Valitsin Schwabin koska sillä oli erittäin kilpailukykyiset hinnat ja ilmainen säilytys niin kuin Nordnetillä on Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Schwabilla oli myös useita korkealaatuisia sen itse liikkeelle laskemia indeksi ETF:ä, joiden merkitsemisestä ei tarvinnut maksaa mitään. Nordnetissä ETF-kuukausisäästäminen ajaa vähän saman asian.

Ennen kuin tein yhtäkään kauppaa ryhdyin aktiivisesti seuraamaan pörssiä ja lukemaan uutisia sekä opiskelemaan sijoittamisesta eri lähteistä. Samaan aikaan kun yritin opetella sijoittamista karsin kuluja ja rupesin seuraamaan useita oman taloudenhallinnan blogeja. Mitään konkreettista suunnitelmaa ei vielä ollut enkä myöskään systemaattisesti seurannut omaa edistymistäni. Olin kuitenkin jo omaksunut ja ottanut käyttöön useita konsepteja, joiden ansiosta talouteni on hyvin hallinnassani. Näitä on mm. velkojen vyörytys tekniikka eli lumipallo tekniikka, talouden automatisointi, jonka ansiosta maksa itsellesi ensin myös toimii.

Siitä hetkestä kun avasin tuon arvo-osuustilin ja tein ensimmäisen ostoksen aikaa oli ehtinyt vierähtää 7 kuukautta. Tuo saattaa tuntua pitkältä ajalta, mutta näin jälkeen päin katsottuna en oikeasti tiennyt vielä mitään vaikka onnistuinkin välttämään monia aloittelijoiden mokia. Näistä mainittakoon kulut enkä puhu nyt pelkästään kaupankäyntikuluista vaan myös hallinnointikulut, jotka tulee kysymykseen ETF:ssä ja rahastoissa. Olin myös todennut sen, että keskivertosijoittajalle passiivinen indeksisijoittaminen on paras tapa vaurastua. Tämän lisäksi tiesin myös hajattamisesta. Niimpä ensimmäiset sijoitukset menivät neljään passiiviseen indeksi ETF:ään, jotka sijoittivat USA:n markkinoille isoihin osinkoa maksaviin yhtiöihin, REIT eli kiinteistö ETF:ään kun minulla oli jo yksi sijoitusasunto, kehittyvien markkinoiden ETF:ään ja USA:n suurten yhtiöiden ETF:ään. Tässä vaiheessa en tietenkään edes tiedostanut, että ensimmäinen ja viimeinen ETF sisälsivät isolta osin samoja yrityksiä hieman eri painotuksilla kuitenkin.

Kaikki meni alussa tosi hyvin ja sijoitusteni arvo nousi ja tästä innostuneena jatkoin säännöllisiä lisäsijoituksia ja kokeilin jopa yksittäisiin osakkeisiin sijoittamista. Homma tuntui helpolta kunnes markkinoilla alkoi olla epävarmuuttaa ja osa sijoituksista kääntyi negatiiviseksi. Enään ei ollutkaan niin voittaja olo ja kaiken lisäksi minulle selvisi enemmän asioihin perehtyneenä, että en ollut ihan täysin ymmärtänyt kaikkia sijoituksiani ja tämä näkyi riskien realisoitumisena. Sijoitussuunnitelman puuttuminen ei myöskään helpottanut, mutta pidin kuitenkin pään kylmänä. Tässä vaiheessa pääsin harjoittelemaan myymistä kun päätin realisoida muutamia huonoja sijoituksia tappiolla ja näin ollen alentaa osingoista kertynyttä vero taakkaa. USAssa kun ei osingoista maksu hetkellä ennakkopidätetä veroa vaan se sitten otetaan huomioon veroilmoitusta tehdessä.

Takaisin Suomeen muuton jälkeen päädyin realisoimaan koko USAn osakesalkkuni helpoittaakseni omaa verotustani. Avasin Suomessa Nordnettiin tilin ja aloin selvittämään mitä ETF:ä ostaisin ja totesin että enhän minä mitään näistä ETF:stä edes tiedäkkään. Oli kasvu ja tuotto-osuuksia ja synteettistä ja fyysistä seurantaa. Olin aluksi ihan hukassa kun USAssa kaikki oli tuotto-osuuksia. Olisin tietysti voinut ostaa Vanguardin ETF:ä, mutta en halunnut ottaa valuuttariskiä näin jälkeen päin katsottuna olisi ehkä kannattanut tai sitten ei. Ainakaan USAn eläkesijoitusteni arvo ei ole juurikaan noussut sitten viime vuoden. Nyt olen toistamiseen realisoinut koko osakesalkkuni ja aloittanut puhtaalta pöydältä on sijoitusyhtiöni kautta ja nyt minulla on sijoitussuunnitelma.

Se neuvo minkä antaisin nyt aloittavalle sijoittajalle on se että pistä jäitä hattuun ja aloita pienestä ETF-kuukausisäästämisellä ja varmista se että sinulla on hyvät puskurit sekä edes jonkinlainen sijoitussuunnitelma, johon voit turvautua kun markkinat heiluu kovasti.

Sijoitussuunnitelmasta pitäisi käydä ilmi ainakin seuraavat asiat:

  • Tavoitteet eli mitä varten sijoitat
  • Sijoituksen aikahorisontti eli milloin sijoituksiin sidottua pääomaa tarvitaan
  • Riskinsietokykysi tämä tulee aika pitkälti sijoitusten aikahorisontista
  • Allokaatio eli miten sijoitukset jakautuvat eri omaisuuslajien kesken

Tässä muutama tärkeä asia lyhyesti, jonka olen itse oppinut joko kantapään kautta tai lukemastani kirjasta.

  • Ajoittaminen on mahdotonta, joten hajauta ajallisesti ostamalla säännöllisesti. Tämä pätee myös aloittamisessa ja markkinan kannalta ainoa oikea hetki aloittaa on nyt. Säännöllisesti sijoittamalla tasaat sitä jos satuitkin aloittamaan markkinan huipulla.
  • Älä laita kaikkia rahoja yhteen osakkeeseen, sektoriin tai omaisuuslajiin, vaan hajauta eri sektoreille ja omaisuuslajeihin.
  • Älä treidaa! Pitkäaikainen omistaminen on helpoin ja varmin tie vaurastumiseen. Jos spekuloit niin voit yhtä hyvin laittaa rahasi rulettiin tai lottoon.
  • Älä sijoita semmoseen instrumenttiin mitä et ymmärrä. ETF:ssä on vaaranpaikka vaikka ymmärrät mikä ETF on niin se voi silti käyttää sellaisia sijoitus instrumentteja mitä et itse ymmärrä tällöin ei kannattaa valita toinen ETF. Tästä esimerkkinä voi mainita synteettisen indeksi ETF:n, joka ei ostakkaan suoraan indeksiin kuuluvia yhtiöitä vaan käyttää sijoitus instrumentteja, joita itse en ainakaan vielä täysin ymmärrä.
  • Älä seuraa salkkuasi päivittäin, se aiheuttaa vaan turhaa stressiä laskumarkkinassa.
  • Yleinen laskumarkkina voi olla hyvä oston paikka. Esimerkkinä otettakoon Kreikan kriisi se ei vaikuta omistamieni yhtiöiden liiketoimintaan millään tavalla, mutta silti myös niiden osakkeiden hinta laski.
  • Huonon sijoituksen saa myydä, mutta älä myy vain sen takia että osakkeen hinta on laskenut. Esim. jos joku tekisi tarjouksen kodistasi joka päivä niin ethän myisi sitä vain sen takia, että hän tarjoaa siitä vähemmän kuin eilen tai kun ostit sen ellei siinä sitten ole oikeasti jotain pahasti vialla ja haluat päästä siitä eroon ennen kuin menetät vielä enemmän. Sama pätee osakkeisssa.
  • Älä hajauta vain hajauttamisen vuoksi, vaan ymmärrä myös siihen liittyvät riskit. Esimerkkinä voisin käyttää tällä hetkellä Brasilian, Kiinan ja Venäjän markkinoita, niihin tällä hetkellä sijoittamisessa tulee todellakin ymmärtää riskit.

Ja lopuksi oman osaamisen kehittäminen on menestymisen kannalta äärimmäisen tärkeää, joten suosittelen lukemaan ainakin nämä kaksi kirjaa: Paras sijoitus, itsepuolustus opas sijoittajille ja Vaurastu kuin Warren Buffett. Ja jos luku intoa riittää niin suosittelisin lukemaan vielä Jukka Oksaharjun kirjat: Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen ja Hajauta tai hajoa. Nämä kirjat kiteyttävät hyvin sen tiedon minkä itse olen kerännyt lukuisista eri kirjoista ja lähteistä selkeällä suomenkielellä. Paras sijoitus ja Vaurastu kuin Warren Buffett tarjoavat kaksi erillaista sijoitus strategiaa, joista passivinen indeksisijoittaminen on varmasti helpoin ja suosittelen sitä ehdottomasti aloittelijalle. Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen kertoo esimerkin omaisesti kuinka tunnistaa hyvä yhtiö tätä oli myös tuossa Mika Hyttisen kirjassa Vaurastu kuin Warren Buffett. Viimeinen kirja Hajauta tai hajoa taas syventää hajauttamista.

Markus Erola - Paras Sijoitus - Itsepuolustusopas sijoittajille Mika Hyttinen - Vaurastu kuin Warren BuffettJukka Oksaharju - Hyvasta yhtiosta hyvaan sijoitukseen Jukka Oksaharju - Hajauta tai hajoa

 

 

 

 

 

Nyt pyytäisinkin kokeneempia sijoittaja lukijoitani kertomaan omat vinkkinsä aloittelijoille tämän jutun kommenteissa.

Päivitys 4.9.2015 klo 17.01: Lisäsin Älä hajauta vain hajauttamisen vuoksi. Tämä tuli mieleen kun näin Mika Hyttisen tweetin.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rikas Erakko
Rikas Erakko
8 years ago

Ja vielä yksi neuvo: alan blogeja kannattaa seurata 🙂 Ainakin itse olen näistä oppinut paljon, sekä saanut uusia ajatuksia ja motivaatiota.

trackback
Matkaa on takana jo 5-vuotta - Matkalla Vaurauteen
6 years ago

[…] keräämään isompaa puskuria ja pikkuhiljaa myös pääomaa, jolla voisin alkaa harjoittelemaan osakesijoittamista. Aloin myös lukemaan paljon talous aiheisia kirjoja ja blogeja. Ensimmäiset sijoitukset tein […]

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top