Fast Invest

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Fast Invest on vertaislaina markkinapaikka jossa on tarjolla kuluttaja lainoja 9 – 16% korolla. Minimisijoitus vain 1€ ja voit lunastaa pääomasi takaisin milloin. Lisäksi lainoilla 100% takaisinmaksu turva.

Fast Invest on vertaislaina markkinapaikka jossa on tarjolla kuluttaja lainoja 9 – 16% korolla. Minimisijoitus vain 1€ ja voit lunastaa pääomasi takaisin milloin. Lisäksi lainoilla 100% takaisinmaksu turva. Yhtiö on rekisteröity Britteihin mutta sen päivittäiset toimet hoidetaan Liettuasta käsin.

Faktat lyhyesti

 • Perustettu: 2015
 • Perustajat: Simona Vaitkune
 • Pääkonttori: Iso Britannia, operointi Liettuasta käsin
 • Lainatyypit: Vakuudeton kulutusluotto
 • Lainan maturiteetti: 1 – 12kk
 • Valuutta: EUR, PLN
 • Minimisijoitus: 1€, 10€ auto investillä
 • Maat: Espanja, Taska, Puola ja Iso Britannia (ei lainoja listattuna pitkään aikaan)
 • Buyback takuu: Kyllä, maksaa myöhästyneen lainan erän 3 päivän sillä
 • Jälkimarkkinat: Ei, mutta voit myydä lainan takaisin jolloin saat pääomasi takaisin mutta menetät koron (myös jo maksetun)
 • Auto invest: Kyllä
 • Laina orginaattoreita: 8 (tarkempia tietoja ei saatavilla)
 • Lainoja rahoitettu: 25,9m€ (30.6.2019)

Buyback takuu

Nykyisin moni markkinapaikka tarjoaa takaisin osto turvan mikäli lainan ottaja ei pysty maksamaan ajallaan lainan eriä. Yleisesti tämä tarkoittaa sitä että kun lainan maksu on myöhässä 30 – 90 päivää (liikkeelle laskijasta riippuen) se lunastetaan takaisin ja saat maksamattoman koron ja pääoman. Fast Investissä sinulle maksetaan jo kolmen päivän jälkeen myöhästynyt maksuerä ja näin sinun ei tarvitse odottaa rahoja. Tosin kuin monessa muussa markkinapaikassa koko lainaa ei lunasteta vaan vain se myöhässä oleva osa maksetaan sinulle ja laina jatkuu normaalisti kunnes se on maksettu tai lainaaja todetaan maksukyvyttömäksi ja lainan takaisin maksuturva käynnistyy jolloin jäljellä oleva osa maksetaan kokonaisuudessaan takaisin.

Jälkimarkkinat

Toinen merkittävä ero on jälkimarkkinoiden puuttuminen mikä normaalisti olisi negatiivinen asia sijoituksen huonon likviditeetin vuoksi, mutta Fast Invest taas on lupautunut lunastamaan sijoituksen milloin vain yhden pankkipäivän sisällä. Tämän vuoksi jälkimarkkinoita ei tarvita ja sijoitus on huomattavasti likvidimpi kuin normaalisti vertaislainoissa. Tässä on yksi pieni juttu mikä kannattaa tiedostaa, jos pyydät Fast Investiä lunastamaan lainan takaisin ennen sen maturiteettia menetät kaiken kertyneen koron siitä lainasta ja saat vain pääoman takaisin. Tämä on likviditeetin hinta.

Riskit

Vaikka tämä päälle päin voi näyttää hyvinkin riskittömältä ei mikään sijoitus ole täysin riskitön. Fast Invest on poistanut monta perinteisille vertaislainoille tyypillistä riskiä tehden sijoittamisesta helppoa, mutta tähän silti jää vastapuoli riski. Toisin sanoen riskinä on Fast Investin ja sen käyttämien lainan myöntäjien taloudellinen tilanne. Fast Invest ei julkaise/kerro ketä heidän partnerit on ja tämän vuoksi näiden taloudellista tilannetta on mahdoton arvioida. Buyback takuusta vastaa lainan originaattori ja mikäli tämä menisi konkurssiin voi Fast Invest ottaa hoitaakseen tätä kautta tulleet lainat.

Toinen riski on itse Fast Invest markkinapaikan pystyssä pysyminen. P2PMarketDatan perusteella Fast Invest on myöntänyt lainoja 25,9m€ tähän mennessä ja 2019 huhti- ja kesäkuun välillä 7,5m€ eli on selkeässä kasvussa. Fast Investin tilinpäätöstiedot on Brittiläisenä yhtiönä julkisia ja ne löytyy täältä. Saamieni tietojen mukaan Fast Invest on 2018 alkaen ollut kannattava.

Raportointi ja tilastot

Sivuston uudistuksen jälkeen raportointi on jo huomattavasti paremmalla tolalla. Näet mm. kuinka paljon sinulle on maksettu korkoa kussakin kuukaudessa ja myös vuosittaisen summan. Eli saat kaiken tarvittavan tiedon tehdäksesi veroilmoituksen.

Omat kokemukset

Olen ollut Fast Investissä sijoittajana toukokuusta 2018 eli yli vuoden jo. Kun tein ensimmäisen sijoituksen kyseisestä markkinapaikasta ei ollut juurikaan mitään arvosteluita tai muutenkaan ulkopuolista vahvistusta siitä että se olisi luotettava toimija. Otin kuitenkin riskin ja sijoitin aluksi vähän ja lähdin tutkimaan sitä tarkemmin. Fast Investin asiakaspalvelu on vastannut hyvin kysymyksiin ja ajan mittaan myös muilta sijoittajilta on tullut vahvistusta siitä että Fast Invest on ihan oikea yritys joka haluaa oikeasti palvelulla sijoittajia.

Rahat on siirtynyt molempiin suuntiin hyvin. Itse tein ensimmäisen noston vasta vuoden sijoittamisen jälkeen, mutta sillä välin muita tuntemiani sijoittajia oli raportoinut noston toimivan. Rahojen nostamiseksi sinun täytyy vahvistaa sähköpostiosoitteesi, kännykkä numerosi ja henkilöllisyytesi. Henkilöllisyys vaaditaan rahanpesulainsäädännön vuoksi ja kännykkään saat teksiviestin kun jolla nosto vahvistetaan. Lisäksi jokaisesta kirjautumisesta tilille tulee sähköposti ilmoitus. Lisäksi voit vielä ottaa käyttöön kirjautumiseen 2FA:n Google authentikatorilla. Pidän hyvin paljon näistä tietoturva uudistuksista, jotka julkaistiin sivuston uudistuksen yhteydessä.

Fast Invest todellakin tekee sijoittamisen helpoksi ja näennäisesti turvalliseksi. Myynti turva on sekä hyvä että huono. Likvidisyys on aina hyvä, mutta toisaalta kolikon kääntöpuolena on se että se kustantaa sinulle myydyn lainan koron myös jo maksetun. Toinen mikä itseäni hieman tökkii on se että lainan myöntäjiä, jotka vastaavat buyback turvasta ei ole julkaistu joten emme voi tietää niihin liittyvää vastapuoliriskiä.

Fast Investillä oli myös kryto ICO jonka tuotoilla oli tarkoitus laajentaa toimintaa tullakseen sijoituspankiksi. He onneksi luopuivat tästä ideasta ja keskittyvät vertaislainoihin. Kaikki ICO:n osallistuneet saivat sijoituksensa takaisin. Pankiksi laajentuminen olisi tuonut massiivisen lisä regulaation joka vaatii mittavia resursseja. Tästä syystä pidän luopumista siitä ideasta hyvänä päätöksenä vaikka heidän tavoite olikin hyvä ja kunnianhimoinen.

Ainoa mikä itseäni hieman häiritsee on se että Fast Investin käyttö on estetty Baltian maista ja UK:sta. UK:n vielä tavallaan ymmärrän mutta miksi pitää yritys rekisteröitynä UK:hon jos ei sillä markkinalla kuitenkaan toimi. Oma spekulaatio on se että halutaan erottautua muista Baltian markkinapaikoista joita on todella paljon ja toisaalta Fast Invest on muodostettu jo aiemmin UK:ssa olleesta Big Credit yhtiöstä. Nykyisellään sillä ei ole mitään tekemistä kuitenkaan tuon yhtiön kanssa.

Yhteenveto

Jatkan sijoittamista Fast Investissä mutta lasken hieman sen painoa vertaislaina salkussani. Odotan kovasti lisää avoimuutta ja uusia lainoja korkeammalla korolla. Tätä kirjoittaessa korkein korko on 13%, joka ei missään nimessä ole huono mutta pystyn saamaan vähintäänkin samalla riskillä korkeampaa tuottoa muualta. Seuraan edelleen joka kuukausi tuotton kehitystä kun vanhat 15% korolla olevat lainat erääntyy syksyn aikana.

Aloita sijoittaminen!

Jos pidit arvostelusta rekisteröidy tästä. Saan pienen korvauksen siitä kun aloitat sijoittamisen linkkini kautta eikä se maksa sinulle mitään.

2 ajatusta aiheesta “Fast Invest”

 1. K Koivisto

  Vanhoista Puolan lainoista, joissa korko oli 16% on korko pudonnut 11% kesken laina-ajan.

  1. Mika Koivisto

   Tuo on jännä miksi se näyttää sen noin. Itse olen ainakin saanut maksut kuitenkin ihan sen alkuperäisen koron mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muita arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Vieritä ylös