Vertaislainaus

Olen sijoittanut vertaislainoihin jo vuodesta 2013 lähtien. Aluksi se oli ihan perinteistä vertaislainausta suoraan kuluttajille markkinapaikkojen kuten LendingClub ja Fellow Finance kautta. Vuonna 2016 päätin kuitenkin ottaa taukoa kun Fellow Financen tuotto ei mielestäni vastannut riskiä ja keskityin enemmän osakesijoituksiin.

Tammikuussa 2018 palasin taas  vertaislainojen ja joukkorahoituksen pariin, jotka poikkeaa hieman perinteisestä vertaislainauksesta. Näissä on rajoitettu sijoittajan luottotappio riskejä ja tyypillisesti niissä on lainan takaisin maksutakuu (buyback) tai sitten ne on vakuudellisia. Osa tarjoaa myös ihan voittamattoman likviditeetin mikä tekee näistä erittäin houkuttelevia kohteita varsinkin kun maksettu korko voi olla jopa yli 20%, tyypillisesti kuitenkin 10 – 14%. Kaikki ei kuitenkaa ole ihan ruusuisesti mennyt ja muutamaan huijaukseenkin myös itse olen langennut. Huijausta voi olla vaikeakin erottaa ja se vaatii omaa taustatyötä. Paikallisen finanssivalvonnan lisenssin alla toimiva on aina varmempi valinta kuin sellainen jolla ei ole lisenssiä.

Jos olet vielä ihan aloittelija suosittelen lukemaan artikkelini riskeistä, jotta ymmärrät mitä teet ja minkälaista riskiä otat. Aloittelija saattaa helposti ajatella että saa 12% tuottoa lähes riskittömästi, mutta näin ei kuitenkaan ole. Suosittelen myös pitäytymään kuluttajalaina markkinapaikossa.

Avoimuuden nimissä raportoin omista sijoituksistani kuukausittaisessa sijoitusraportissani. Saan useimmista suosittelemistani palveluista, jonkin komission kun rekisteröidy mutta en suosittele sellaisia joihin en itse laittaisi rahaa vaikka siitä kuinka maksettaisiin.

Valikoituja artikkeleita

Vertaislainojen verotus

On se aika vuodesta kun sijoittajan pitää tarkistaa ja täydentää veroilmoitus. Vertaislainojen verotus on periaatteessa hyvinkin yksinkertaista etenkin jos olet sijoittanut vain kotimaisten toimijoiden alustoilla

Lue lisää »

Valikoituja markkinapaikkoja

Bulkestate on keskittynyt puhtaasti kiinteistösijoitus lainoihin ja kohteet on tällä hetkellä pääasiassa Latviasta. Heillä on asiantunteva tiimi ja käyttävät riippumatonta ulkopuolista tahoa kiinteistön arviointiin. Kaikki lainat on vakuudellisia.

Lue lisää »

Crowdestor on erikoistunut vakuudellisiin yritys ja kiinteistö lainoihin. Lainojen korot on tyypillisesti 15 – 20%. Crowdestor myös itse osallistuu listattujen kohteiden rahoitukseen.

Lue lisää »

Faktat lyhyesti Virallinen nimi: EstateGuru Oü (rekisteri tunnus 12558919, Viro) Perustettu: 2013 Pääomistajat: Kristjan-Thor Vähi (Viro) ja Marek Pärtel (Viro) Perustajat: Marek Pärtel, Marko Arro,

Lue lisää »

EvoEstate on uniikki kiinteistösijoituskohteiden aggregaattori eli se tarjoaa muiden markkinapaikkojen valikoituja kohteita.

Lue lisää »

Lendermarket välittää Creditstarin lainoja kiinteällä 12 – 15,1% korolla. Kaikissa lainoissa on 60 päivän buyback takuu. Creditstar on tuttu myös Mintoksesta.

Lue lisää »

Mintos on Euroopan suurimpia markkinapaikkoja lainoille. Useimmissa lainoissa 100% takaisin maksuturva. Sen kautta voi hajauttaa sijoitukset ympäri maailmaa eri tyyppisiin lainoihin.

Lue lisää »

Moncera välittää Placet Groupin lainoja, joilla on 30 päivän buyback takuu. Placet Group on yksi vakaampia toimijoita myös Mintoksessa. Placet Group tarjoaa korkeampaa korkoa lainoille Moncerassa kuin Mintoksessa.

Lue lisää »

PeerBerry on pääasiassa keskittynyt lyhyihin alle 45 päivän lainoihin. Nykyisin tarjolla on myös pidempiä lainoja. PeerBerry on alunperin Aventus Groupin perustama omille lainoileen, mutta nykyisin on täysin itsenäinen.

Lue lisää »

Lyhytaikaisia alle 1kk lainoja kiinteällä 14% korolla ja 30 päivän buyback takuulla. Loyalty bonus +2% yli 5000€ sijoituksille 3kk jälkeen. Lainat on Swaperin perustaneen Wandoo Finance Groupin omia.

Lue lisää »

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top