Tekeekö buyback takuu lainasta riskittömän sijoituksen?

Jaa somessa:

Aloitteleva sijoittaja saattaa pitää buyback takuulla olevaa lainaa riskittömänä sijoituksena, mutta onko se oikeasti riskitön? Jotta tuohon voi vastata täytyy ymmärtää kuka tuon takuun myöntää ja miten se toimii.

Perinteisessä vertaislainauksessa sijoittaja lainaa markkinapaikan kautta suoraan lainaajalle ja markkinapaikka hoitaa rahaliikenteen ja lainan hoidon lainaajan ja sijoittajan välillä. Tässä mallissa markkinapaikka ei ole osapuolena lainasopimuksessa eikä kanna minkäänlaista riskiä lainan takaisinmaksusta vaan toimii puhtaasti välittäjänä. Jos laina on myöhässä markkinapaikka yrittää periä lainaa sijoittajan puolesta. Tässä tapauksessa siis sijoittaja kantaa yksin kaiken riskin lainasta ja tyypillisesti saa myös korkeampaa korkoa joka toivottavasti kattaa luottotappioista tulleet pääoman menetykset. Esimerkkinä tästä mallista on Fellow Finance ja NEO Finance.

Perinteisessä mallissa ei tyypillisesti ole buyback takuuta tosin tähänkin on tullut parannuksia esim Neo Finance:ssa voit ns. vakuuttaa lainan maksamalla maksun ns. provisional rahastoon, joka kattaa lainaajan vastuut siinä tapauksessa että lainaaja ei hoida velvoitteitaan. Tässä tapauksessa luottotappion riski pienenee mutta se ei ole silti riskitön sillä huonossa tapauksessa tuosta rahastosta saattaa varat loppua jos sitä ei ole mitoitettu oikein. Todennäköisyys siihen on pienempi kuin siihen että lainaaja ei pysty hoitaa velvoitteitaan mikäli vain markkinapaikka osaa hommansa.

Toinen malli mikä on enemmissä määrin yleistynyt ympäri Eurooppaa on markkinapaikat, jotka ei suoraan lainaa lainaajille vaan toimii markkinapaikkana luottolaitoksille (loan originator) jotka myöntävät lainat lainaajille ja listaavat tuon lainan markkinapaikalla sen jälkeen kun se on myönnetty. Tuo laina voi olla strukturoitu suoraksi tai epäsuoraksi (direct tai indirect). Suoraksi strukturoidussa lainassa sijoittaja on velkojana lainaajalle kun taas epäsuorassa sijoittaja on velkojana lainan myöntävälle luottolaitokselle. Tässäkin  mallissa markkinapaikka toimii vain välittäjänä ja ei itse ota riskiä lainoista. Tästä mallista hyviä esimerkkejä on Mintos ja PeerBerry sekä lukuisia muita.

Tässä mallissa buyback takuun tarjoaa luottolaitos. Se ei yleensä maksa mitään ekstraa vaan se maksetaan lainaajalta saadun koron ja sijoittajalle maksetun koron erotuksena. Tällä erotuksella luottolaitos saa itselleen katteen ja kattaa myös luottotappiot. Riski piilee siinä että luottolaitoksen riskien hallinta on pettänyt ja erotus ei ole riittävä kun luottotappiot kasvaa ja se ei pysty lunastamaan sijoittajalle antamaansa lupausta lunastaa lainaa kun se on ollut tietyn aikaa myöhässä. Variaatio tästä on se että luottolaitos ei lunasta lainaa vaan maksaa sijoittajalle aina ajallaan sille kuuluvan erän oli lainaaja myöhässä tai ei.

Sijoittajan riskienhallinnan kannalta tässä mallissa on tärkeämpää tutustua luottolaitoksen talouteen ja muutenkin katsoa merkkejä hyvästä riskienhallinnasta. Se että luottolaitos on ollut pitkään voitollinen on yleensä hyvä merkki. Jos taas luottolaitos on toiminut vasta lyhyen aikaa ja ei ole voitollinen niin se on taas isompi riski, joka täytyy ottaa huomioon.

Kolmas malli on jossa markkinapaikka on osallisena rahoituksessa. Tästä hyvänä esimerkkinä EvoEstate, joka osallistuu omalla rahalla kohteen rahoitukseen. Näillä on jokaisella kuitenkin oma uniikki toimintamallinsa, johon on syytä tutustua ja ymmärtää ennen kuin sijoittaa. Näissä ei kuitenkaan tyypillisesti ole buyback takuuta samalla tavalla kuin muissa malleissa. Osa toimijoista tarjoaa takaisin osto takuun, jossa voit myydä sijoituksesi takaisin ennen sen maturiteettia. Tässä takuussa vaarana piilee se että takuun myöntäjä voi ostaa takaisin vain hyvin rajatun määrän lainoja ja jos kaikki haluavat yht’äkkiä myydä lainansa joutuu se todennäköisesti likviditeetti kriisiin.

Kuten tästä näet asia ei ole ihan niin yksinkertainen kuin voisi kuvitella. Buyback takuu ei siis tee sijoituksesta riskitöntä vaan käytännössä vaihdat yhden riskin toiseen, mutta usein se toinen riski on pienempi mutta niin on silloin mahdollinen tuottokin. Kannattaa kuitenkin muistaa että pieni tuotto ei ole takuu pienestä riskistä. Itse pidän buyback lainoista koska niissä saa rahat takaisin nopeasti ja ne ei jää killumaan vuosiksi normaali tilanteessa. Sain vielä viime vuonnakin jotain senttejä takaisin LendingClubissa jo vuonna 2013 perintään menneistä lainoista. Vakuudettomiin lainoihin en itse sijoita lainkaan ilman buyback takuuta.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

Scroll to Top