Mitä Ukrainan ja Venäjän välinen sota tarkoittaa vertaislainasijoituksilleni?

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sai pörssit dippaamaan aika voimakkaasti mutta se oli hyvin lyhytaikasta. Moni lainojen markkinapaikka kuten PeerBerry on ilmoittanut että poistavat toistaiseksi sekä Venäjän että Ukrainan lainalistaukset. Tämä tarkoittaa että uusiin lainoihin ei voi sijoittaa mikä onkin ihan järkevää näin epävakaassa tilanteessa. Olemassa olevat lainat hoidetaan normaalisti, mutta niiden maksussa voi odottaa merkittäviä viiveitä ja kohonneen defaulttien määrän. Etenkin Ukrainassa ihmisillä on tärkeämpiäkin prioriteetteja kuin velkojen maksu.

Venäjä taas tulee kärsimään merkittävästi lännen asettamista pakotteista. Useita pankkeja on suljettu kokonaan pois muun maailman finanssimarkkinoilta ja kohta koko maa poistetaan SWIFT verkosta. Tämä tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä että raha ei liiku Venäjältä ulos eikä sisään. Se hankaloittaa Venäjällä toimien lainapalveluiden toimintaa ja jopa estää niitä maksamasta lainojaan pois. Tämä on erittäin huono asia jos olet sijoittanut lainoihin Venäjälle ja vielä huonompi jos olet sijoittanut rupla määräisiin lainoihin sillä ruplan kurssi euron suhteen kärsii merkittävästi.

PeerBerry

Jos sijoitit näihin lainoihin PeerBerryn kautta pidän hyvin todennäköisenä että lainat maksetaan/lunastetaan ajallaan pois. PeerBerry ilmoitti että sen kumppanit oli varautunut tähän pahimpaan skenaarioon ja olivat varanneet lainojen maksuun tarvittavat varaat Eurooppalaisiin pankkeihin. PeerBerryn suurin kumppani Aventus Group on ollut riskien hallinnassaan aivan ensiluokkainen. Koronalla ei ollut minkäänlaista vaikutusta heidän takaisinmaksukykyyn, joten luotan siihen että hoitavat velvoitteensa ajallaan.

Robocash

Myös Robocash on myös vakuuttanut että tämä konflikti ei vaikuta heidän toimintaan. En ole itse pitkään aikaan sijoittanut Robocashin lainoihin, joten en tiedä on heillä ollut lähiaikoina Venäläisiä lainoja. Robocashän on laajentanut aika paljon toimintaansa Aasiaan. Robocash on tietääkseni aina hoitanut velvoitteensa. Robocash on tosin lähtöisin Venäjältä ja pääomistaja on Venäläinen joten pidän sitä sen vuoksi jokseenkin riskisenä jos konflikti kestää pitkään ja pakotteet laajenevat. Jos pääomistajalla on vääränlaisia yhteyksiä voi hänkin joutua pakotelistalle, jolloin myös hänen yhtiöt joutuu.

Mintos

Mintos on poistanut venäläiset ja ukrainalaiset lainaajat pois päämarkkinaltaan sekä estänyt valuutan vaihdon rupliksi. Mintoksella ei ole kovinkaan hyvä track record kriiseissä, joten en yllättyisi jos lainaajat yksipuolisesti vain ilmoittaisi lopettavansa lainojen maksun ja käyttäisivät Venäjää koskevia pakotteita tekosyynä olla maksamasta.

Kviku Finance

Kviku Finance pitää pääpaikkaansa Kyproksella, mutta siihen ryhmittymään kuuluu yhtiöitä Venäjällä, Ukrainassa, Khazastanissa, Espanjassa, Puolassa ja Filippiineillä. Tätä kirjoittaessa heillä oli vielä tarjolla lainoja Ukrainasta, mutta en nähnyt lainoja Venäjältä. Pitäisi Kvikua tällä hetkellä erittäin riskipitoisena vaikka olisitkin sijoittanut vain muihin kuin Ukrainan ja Venäjän lainoihin. En tunne täysin Kvikun omistaja rakennetta mutta pidän siinäkin riskinä joutua pakotelistalle.

Itselläni on PeerBerryssä lainoja niin Venäjältä kuin myös Ukrainasta. Ukraina on siellä oman virheen takia kun se oli jäänyt yhteen auto invest strategiaan päälle. Venäjää oli myös auto investin takia yllättävän paljon. En ole tuosta kovinkaan huolissani ja annan auto investin jatkaa sijoittamista sitä mukaan kun lainoja maksetaan takaisin. Kokonaisuudessaan tämä vastaa noin 5-7% koko lainaportfoliostani, joten ei ole turhan suuri impakti.

Miten sinun portfolio? Oletko kuinka hyvin ennakoinut konfliktia ja suojautunut riskiltä? Jos et jo tunne vertaislainojen isoimpia riskejä suosittelen tutustumaan niihin tarkemmin täällä.

3 2 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero
Tero
2 years ago

Robocash lähetti perjantaina tällaisen tiedotteen aiheesta: ”The planned changes, as well as current political tension, will not affect the operation of the platform and the holding as a whole. The money invested on the Robocash platform is directed to the holding development in Asia and is in no way transferred to or from Russia. Zaymer, representing the Group in Russia, is focused on the domestic market and is not involved in the platform operation. Notably, Zaymer has no borrowings from foreign companies and possesses enough equity to cover all current needs. Additionally, the Group’s business in Asia has no relationship… Read more »

Jyri
Jyri
2 years ago

Slava Ukraini. Ei muuta.

LarsBp
LarsBp
2 years ago

Kun tuli tieto että venäläisiä jokkoja keskitetään Ukrainan rajalle, päätin etten enää investoi venäläisiin tai ukrainalaisiin lainoihin. Ukrainalaisista lainoista sain 100% takaisin ennen sodan alkua ja venäläisistä noin 96%. Pienen tappion tulen kärsimään, mutta tilanne olisi voinut olla huonompikin. Tietenkin on vielä mahdollista että saisinkin noista 4% takaisin jotain, mutten pidä sitä kovin todennäköisenä.

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top