Tiedätkö jo vertaislainauksen riskit?

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Yksi sijoittamisen tärkeimpiä asioita ymmärtää ja tuntea on riskit. Jos et tiedä mitä riskejä sijoituksessasi on et pysty arvioimaan onko siitä saatu tuotto riittävä ja miten voit suojautua riskeiltä. Warren Buffettinkin sääntö numero yksi sijoittamisessa on älä häviä rahaa. Riskeiltä ei voi täysin suojautua, mutta niiden vaikutusta voi minimoida kuhan ensin tietää mitä mahdollisia riskejä sijoituksessa on. Tässä keskityn vertaislainauksen riskeihin, mutta ne koskee myös monia muitakin sijoituksia.

Markkinapaikka riski

Vertaislainoihin aina sijoitetaan jonkinlaisen markkinapaikan kautta. Yleensä tuo markkinapaikka on vain välittäjä lainoille, joka jyvittää lainaajan maksut sijoittajille. Noissa tapauksissa se saa vain komission välittämistään lainoista ja mahdolliset kulut joita se perii lainaajalta ja sijoittajalta. Tässä tapauksessa suurin riski markkinapaikalla on mennä konkurssiin jos se kasvattaa omia kulujaan liian nopeasti eikä saa ulkopuolista rahoitusta kasvuunsa. Tällöin markkinapaikan konkurssista syntyy enemmänkin harmia kun rahojen takaisin saanti viivästyy ellei se ole järjestänyt itselleen varatoimijaa.

Markkinapaikka riskiä voi ja tulee pienentää sillä, että hajauttaa sijoitukset useampaan markkinapaikkaan. Sitä myös kannattaa tutustua hyvin markkinapaikkaan ennen kuin sinne laittaa rahojaan. Itselleni tästä tulee mieleen TrustBuddy, johon siirsin satasen, mutta otin sen hyvin nopeasti pois kun se ei vain vaikuttanut luotettavalta. Ei mennyt kovin kauan kun Ruotsin finanssivalvonta sulki sen väärinkäytösten vuoksi.

Osa markkinapaikoista on luottolaitoksien omia ja näin ollen sitä koskee myös luottolaitos riski. Esimerkkinä tälläisestä on ViaInvest.

Luottolaitos riski

Monella markkinapaikalla on lainoja useammalta luottolaitokselta (loan originator), joiden lainoja siellä on tarjolla. Rahan lainaaminen on riskien hallintaa ja jos se pettää voi lainaaja ajautua konkurssiin kun liian moni ei maksa lainaansa takaisin. Monissa markkinapaikoissa myös taataan lainan takaisin maksu jos se on myöhässä esim 60 päivää. Tuon takuun riskin lähes poikkeuksetta kantaa lainan myöntänyt luottolaitos. Joten tuo takuu on vain niin hyvä kuin sen myöntäneen luottolaitoksen taloudellinen tilanne. Riskiä voi pienentää valitsemalla voittoa tuottavia luottolaitoksia ja hajauttamalla niiden kesken.

Luottotappio riski

Kun lainoista puhutaan kaikki lähtee luottotappio riskistä. Aina on riski, että velallinen ei maksa velkaansa pois suunnitellussa aikataulussa tai pahimmassa tapauksessa ollenkaan. Tämän riskin hallinta on sitä luottolaitoksen ydintoimintaa. Etenkin vakuudettomissa lainoissa tämä riski on suuri ja perinteisessä vertaislainauksessa, joudut luottamaan markkinapaikan tekemään riskiluokitteluun. Riskiä voi pienentää valitsemalla paremman luottoluokituksen saaneita lainoja, sijoittamalla vakuudellisiin lainoihin tai sijoittamalla lainoihin, joissa on takaisin maksuturva. Nämä tosin myös alentavat mahdollista tuottoa. Tämän lisäksi tulee hajauttaa laajasti useaan lainaan. Suositeltu minimi hajautus on vähintään 100 lainaa etenkin vakuudettomissa lainoissa.

Valuuttakurssiriski

Monella markkinapaikalla voi sijoittaa muillakin valuutoilla kun Eurolla. Jos sijoitat muussa valuutassa siihen sisältyy aina valuuttariski niin hyvässä kuin pahassa. Myös euromääräisissä sijoituksissa, jotka todellisuudessa lainataan velalliselle jossain toisessa valuutassa sisältää valuuttariskin ja sen kantaa tällöin luottolaitos. Tämä kannattaa tiedostaa kun sijoittaa euro määräisiin lainoihin, jotka on muihin kuin euro käyttäviin maihin.

Likviditeettiriski

Perus periaate lainoissa on se, että kun sijoitat esim 5 vuoden lainaan saat rahat siitä takaisin korkojen kera viiden vuoden aikana ellei sitten velalliselle tule maksuvaikeuksia, jolloin laina-aika voi pidentyä jopa usealla vuodella. Monet arvostelut tarjoavatkin jälkimarkkinat lainoille, jotta tarpeen vaatiessa voit likvidoida lainasi toiset taas tarjoutuvat ostamaan sen takaisin ja siitä joutuu maksamaan jonkin kulun näin parantaen lainan likvidisyyttä. Jos markkinassa tapahtuu jotain poikkeuksellista voi myös jälkimarkkinoiden likvidisyys kärsiä. Likvidisyyttä voi parantaa sijoittamalla lyhyempiin lainoihin.

Markkinariski

Aina on mahdollista, että jotain yllättävää tapahtuu paikillisilla markkinoilla tai maailmantaloudessa joka vaikuttaa myös vertaislainoihin esim. maksuhäiriöt saattaa kasvaa huomattavasti jonkin maan taloudellisen tai poliittisen tilanteen vuoksi. Lisäksi on aina mahdollisuus, että lainsäädäntö muuttuu.

Kaikilta riskeistä ei voi suojautua, mutta tiedostamalla olemassa olevat riskit voi riskien vaikutusta vähentää tekemällä oikeita asioita. Kerro kommenteissa omat vinkkisi riskeiltä suojautumiseen.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Kolme parhaiten tuottavaa vertaislaina markkinapaikkaa - Matkalla vaurauteen
5 years ago

[…] kiinnostuit näistä muista hajauttaa ja tunnista sijoitukseen liittyvät riskit. Olen kirjoittanut kattavan artikkelin riskeistä, johon suosittelen tutustumaan jos et jo ole sitä […]

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top