Sijoitussuunnitelma ja strategia uusiksi

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Viime viikolla tuli luettua uudelleen omaa pohdintaani YEL:stä ja siitä kannattaisiko sen sijaan hoitaa oma eläke sijoittamalla itse. Päädyin siihen että hoidan sen pääasiassa itse ja uudelleen luettuani sen havahduin siihen, että minun olisi pitäisi joka kuukausi sijoittaa 1265€ eli 15180€ vuodessa. Havahduin siihen koska tiesin, että en joka kuukausi osta osakkeita ja viime aikoina hieman jäänyt tuo oman osakesalkkuni seuraaminen. En ollut edes varma olinko sijoittanut riittävästi sillä olin laiminlyönyt oman suosituksen toistuvasta tilisiirrosta Nordnetin sijoitustililleni.

Pikaisen tarkistuksen jälkeen helpotuksekseni olin kuitenkin tallettanut Nordnetin tilille viime vuonna 18 850€ ja tänä vuonna jo 23 000€ eli molempina vuosina on ylitetty minimi vaatimus tuolta osalta ja suurin osa oli siitä myös sijoitettuna. Tämä on ihan hyvä sillä salkun tuotto on tänä vuonna ollut aika kehno ollen kaukana halutusta 6% tuotosta. Mikä hassuinta poikani indeksisijoitussalkku on tuottanut paremmin kuin omani.

Olenkin jo pidemmän aikaa puhunut indeksisijoittamisen puolesta ja kertatoisensa jälkeen miettinyt onko tämä osakepoiminta oikeasti järkevää ja tuntuuhan se hullulta kun kuitenkin suosittelen itse kaikille indeksisijoittamista. Mikä ehkä pahinta olen todistanut omilla laskuillani kuinka paljon osinkojen verotus vaikuttaa korkoa korolle ilmiöön.

No nyt on vihdoin oma aivopesu suoritettu loppuun ja päätin itsekin alkaa sijoittamaan indeksiin. Korjasin myös tuon puuttuvan toistuvan tilisiirron ja tein Nordnetin tililläni ETF-kuukausisäästösopimuksen. Seuraavat kolme ETF:ää valikoitui kk-säästökohteeksi:

  • 50% BlackRock iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL)
  • 25% Xtrackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF (DR) (DX2J)
  • 25% Xtrackers EURO STOXX 50 UCITS ETF (DXET)

Nyt kaikki tapahtuu automaattisesti kuhan teen töitä ja asiakkaat maksavat laskunsa. Tästä suunnan muutoksesta huolimatta pidän salkussani yksittäiset osakkeetkin ja jatkan poimintaa lähinnä harrastuksena. Tällä hetkellä kaikki menee samaan salkkuun, mutta siinä vaiheessa kun yksittäinen ETF alkaa lähennellä 20% osuutta täytyy varmaan perustaa uusi salkku, jotta pidän Superluoton kultatason. Tulen vielä myöhemmin tarkentamaan osakkeiden kriteerejä ja yksi mistä tulen luopumaan on osingonmaksu kriteeri eli jatkossa osingolla on pienempi merkitys valinnassa.

Kuten varmasti olet huomannut olen viimeaikoina sijoittanut aika paljon vertaislainoihin. Se tulee edustamaan bondeja salkussani kunnes varsinaisista bondeista saa jotain järkevää tuottoa. Avaan myöhemmin myös millä tavoin sijoitan näihin eri vertaislainoihin.

[the_ad_group id=”861″]

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ExPertti
ExPertti
5 years ago

Avaatko vielä mikä sai sinut päättämään nuo allokaatiot?

Euroopan paino sijoitussuunnitelmassasi on 59,20%. Haluatko siis tahallasi olla eurooppa painoitteinen ja ottaa sillä tavalla näkemystä? Euroopan paino maailman markkinoillahan on jotain 25-30%. DXET -indeksissä on myös jo 10 yhtiötä jotka löytyvät myös EUNL indeksistä eli painotat noihin 10 yhtiöön aika paljon.

Sijoitussuunitelmassasi ei myöskään ole lähes ollenkaan kehittyviä markkinoita?

Keskustelufoorumeilla suositellaan useimmiten esim EUNL/IS3N 90/10 painoilla. Lisämausteeksi ehkä vähän noita pieniä firmoja DX2J kautta, koska niiden arvo heittelee paljon enemmän kuin isojen firmojen.

sir Serpo - F1 asiantuntija
sir Serpo - F1 asiantuntija
5 years ago

Luin juuri äsken linkkaamasi artikkelin, jossa vertailit kasvuosakkeen, ETF:n, rahaston ja osinko-osakkeen tuottoja keskenään. Tuo vertailu oli melko lailla epäreilu. *ETF:n tapauksessa älä vertaa johonkin teoreettiseen tuottoon. Vertaa esim. EUNL ja ISN3 ETF:iin. Ne ovat suomalaiselle todennäköisesti parhaimmat ETF:t. Vanguardiin et pääse käsiksi. *EUNL kulu 0.2% vuodessa. *Et ottanut huomioon osinkojen lähdeveroja ETF:ssä. Ainakin jenkkeihin päin maksu on 15%. Eli jos EUNL:ssa jenkkien paino on about 55% ja osinkoprosentti 2, niin silloin ylimääräinen kulu on 0.165% vuodessa. *Eli EUNL:ssa drag todellisuudessa 0.365%! *5% osinkotuotto täysin epärealistinen. Miksi valitsit näin korkean? 3% realistinen. Tällöin drag 0.765% p.a. Käytäännössä voit kuitenkin vielä… Read more »

Jorma
Jorma
Reply to  sir Serpo - F1 asiantuntija
5 years ago

Moi, oletko huomioinut ETF:n tapauksessa 40% hankintameno-olettaman. Pikaisen laskelman mukaan et. Kääntyy tilanne taas toiseen suuntaan…vai kääntyykö? 😉

trackback
Sijoitusraportti elokuu 2018 - Matkalla vaurauteen
5 years ago

[…] myös sijoitusstrategiani muutoksesta hiljattain kun päätin ottaa indeksisijoitukset myös osaksi osakesijoituksiani, jotta […]

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top