Osinkoverojen vaikutus korkoa korolle ilmiöön

Tässä hiljattain Facebookin sijoittaja ryhmässä eräs sijoittaja oli sitä mieltä, että veroilla ei ole hirveästi merkitystä osinkosijoittamisessa, joten päätin pistää luvut taulukkoon ja katsoa kuinka paljon se osinkojen verotus oikeasti vaikuttaa korkoa korolle ilmiöön. Tulos ei ollut itselleni yllätys, mutta kun katsoo noita lukuja ja kuvaajaa niin kyllä se pistää miettimään onko tässä järkeä.

Otin tähän vertailuun osakkeen joka ei maksa osinkoa ja osakkeen joka maksaa vuosittain osingon ulos, mutta arvo nousee saman verran ja vielä rinnalle matalakuluisen ETF indeksirahaston ja matalakuluisen perinteisen rahaston samalla tuotolla. Alkupanoksen lisäksi joka vuosi laitetaan saman verran rahaa sisään kerran vuodessa samalla kun osinko uudelleen sijoitetaan.  Voit ladata tai kopioida Google Sheet taulukon itsellesi ja kokeilla sitä omilla luvuilla. Verotuksessa käytin 2016 lukuja eli osinko on 85% veronalaista pääomatuloa ja pääomatulovero on 30% 30 000€ saakka ja tämän ylimenevältä osalta 34%. Rahaston ja ETF:n ostoon en ottanut huomioon muita kuluja koska niitä pystyy merkitsemään kuluitta Nordnetin kautta esim. ETF kk-säästöllä ja vaikka sen nimi on kk-säästö niin se tekee ostoja vain kun tilillä on rahaa.

Alkusijoitus: 1000€
Lisäsijoitus vuosittain: 1000€
ETF:n kulu: 0,09%
Rahaston kulu: 0,50%
Osinkotuotto: 5%
Arvonnousu: 10%

Kun aikana on 65 vuotta ero osingot maksavassa tapauksessa verrattuna ei osinkoja maksavaan on huima. Sijoitus joka ei maksa osinkoa on 5 384 077,98€ arvoinen kun taas osingot maksava ja uudelleen sijoittavan arvo on 2 636 680,01€ eli vain noin 49% ja tänä aikana veroja on maksettu 449 791,67€. Siis verojen maksaminen vuosittain jopa puolittaa sijoituksen loppuarvon kun sijoitusaika on 65 vuotta. Se mikä tässä oli hieman yllätys kuinka hyvin tuo matalakuluinen ETF pärjäsi. Alla on myös graafit 30 vuoden ja 18 vuoden sijoituksille.


Jos sinulla ei ole vielä tiliä Nordnetissä kannattaa se avata nyt ja aloittaa kuukausisäästäminen ETF:iin. Jos taas lapselle sijoittaminen ja säästäminen kiinnostaa siitä kannattaa lukea täältä lisää lapselle tilin avaamisesta.