Fellow Finance hautasi tiedotteen ohjelmistovirheestä kuukausikirjeeseensä

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Olen jo jonkin aikaa julkisestikkin ihmetellyt outoja tapahtumia Fellow Finance tililläni, josta myin kaikki lainat pois ja nostin varat jo kaksi vuotta sitten. Tämän jälkeen tilillä ei olisi pitänyt olla enää yhtään tapahtumia mutta toisin kävi. Elokuussa vaadin Fellow Financea julkisesti Twitterissä kommentoimaan mistä on kyse ja sainkin hyvin nopeasti soiton asiakaspalvelusta, joka selitti mistä oli kyse. Tässä suora lainaus Elokuu 2018 kuukausikirjeestä:

Lisäksi maksuerien tilityksistä sijoitustileille syntyy pieniä pyöristyseroja, kun tilitykset pyöristetään aina täysiin sentteihin. Kullekin sijoittajalle lainan tilityksistä kumuloitunut pyöristysero korjataan lainan viimeisen takaisinmaksuerän yhteydessä yhtenä tapahtumana salkkuun. Myytyjen lainojen osalta lainan lopputilitys voi tapahtua näin merkittävästi myyntitapahtuman jälkeen, mikä on herättänyt kysymyksiä asiakkailtamme. Tulemme jatkossa muuttamaan toiminnallisuutta niin, että lopputilitys tehdään lainan myyjälle välittömästi myyntitapahtuman jälkeen.

Minuun yhteydessä olleen asiakaspalvelijan mukaan tuota pyöristyseroa on alettu korjata jo marraskuusta 2017 alkaen, mutta mitään tiedotetta tästä ei tietenkään ole annettu sijoittajille. Tuon voi tosiaan todentaa tiliotteelta, jonka mukaan 7.11.2017 on ensimmäinen tehty liittyen minun lainoihin. En tosiaan yhtään ihmettele, että alkoivat korjata sitä sillä näillä lainavoluumeilla mitä FF:ssä on tuollainen sentin osien pyöristysero alkaa jo näkymään firman tuloksessa kun sijoittajille tilitetään enemmän kuin lainaajalta on saatu.

Kun kyse on rahasta niin tallentaessa ja laskutoimituksissa tulee käyttää hyvinkin tarkkaa desilmaalilukua ja vasta esittäessä numeroita ne pyöristetään sentin tarkkuuteen. Tämän lisäksi ohjelmoijan tulee valita ohjelmointikielestä oikea tietotyyppi näihin laskuoperaatioihin sillä amatöörille ensimmäiseksi mieleentulevat double tai float eivät siihen myöskään sovellu. Tämä on sellainen asia, jota itse testaan aina haastateltavilta ohjelmoijilta.

Virheet ohjelmistoissa ovat ihan normaalia ja olisi ollut mielestäni ihan ok jos tästä olisi heti tiedotettu ja ongelma korjattu viipymättä. Toki se on aika noloa finanssialan toimijalle ja nakertaa uskottavuutta alustan toimivuuteen. Tämä ei tosin ole ainoa ongelma Fellow Financen alustassa ja luulinkin että tämä liittyi aiemmin kokemaani ongelmaan jonka vuoksi kuukausiraportit eivät täsmännyt keskenään tai voihan se hyvinkin siihenkin liittyä. Jos näin olisi niin se olisi hyvin huolestuttavaa, että asialle alettiin jotain tekemään kesti niin kauan. Kirjoitin tästä yksityiskohtaisemmin aiemmin.

Eniten tässä itseäni huolestuttaa salailu sillä tästäkään ongelmasta et olisi kuullut mitään ellen olisi lähes pakottanut heitä julkaisemaan tiedotteen. Täytyy kyllä sanoa että en ihan täysin usko annettua selitystä sillä sen pitäisi näkyä vain negatiivisena tapahtumana tilillä. Kuten alla näet siellä on myös positiivisia tapahtumia.

Edellisen blogi kirjoituksen jälkeen joku FF:llä kävi myös nollaamassa tilini kuten yllä olevasta kuvasta näkyy. Näissä pitäisi olla selkeästi selityksenä pyöristyksen korjaus ja itseasiassa se nykyään näkyykin csv muotoisessa tilitapahtumissa, mutta sivustolla näytetään selitteenä lopputilitys sen sijaan. Ei ilmeisesti haluta kertoa kaikille että kyse on oikeasti pyöristysvirheestä. Sitä voisi kuvitella että homma on nyt ok ja loppuun käsitelty. Väärin, nyt uusimpana tililleni oli ilmaantunut uutta lainapääomaa. Tämän huomasin syyskuun 2. päivä. Tämä todennäköisesti liittyy toiseen kuukausikirjeessä mainittuun muutokseen.

Samalla muutimme salkun raportointia niin, että raportoidussa avoimessa pääomassa on mukana tilitysvelka, toisin sanoen sijoittajan raportoitu avoin lainapääoma vähenee vasta, kun takaisinmaksun tilitys on suoritettu tilille.

Kuten alla olevista tapahtumista käy ilmi tuo pääoma on nyt tilitetty tililleni. Hassua tässä on se että minulla ei pitäisi olla minkäänlaisia saatavia ollut sillä lainat joko lunastettiin koska ne oli myöhässä yli 90 pv tai myin ne ja tästä on jo yli 2 vuotta. Nyt yritykseni kirjanpito on aivan sekaisin kun noita on korjattu käsin tilisiirrolla oletettavasti FF:n omalta tililtä ja sitten vielä yht’äkkiä uutta pääomaakin ilmestyy lisää.

Minulta on mennyt ihan kaikki luottamus Fellow Financeen ja sen kykyyn operoida vertaislaina alustaa. Aionkin pyytää Finanassivalvontaa tarkistamaan FF:n kirjanpidon ja asiakasvaratilit sillä en usko että heidänkään kirjanpito voi tästämätä. Jos sinulla on sijoituksia Fellow Financessa suosittelen tarkistamaan omat tilitapahtumat ja raportit että ne täsmää sekä pyytämään Fivaa tutkimaan Fellow Financen toimia. Okei ehkä tämä on vähän jo ylireagointia.

En siltikkään voi uskoa, että tässä on taustalla mitään hämärää vaan pelkästä ohjelmistovirheestä, mutta kyseessä on ihmisten rahat ja alusta ei selkeästikkään ole luotettava ja FF parhaansa mukaan yrittää lakaista ongelmat maton alle. Ehkä tässä on taustalla halu listautua pörssiin ja negatiivinen julkisuus ei olisi hyväksi listautumiselle.

Lopuksi vielä epäilijöille ote lainan # 112863 tapahtumista, jonka mukaan olen saanut 23,74€ sijoitukselle tuottoa 22,99€. Maksetuista lainoista kun kaivetaan tuon lainan tiedot niin sen mukaan olen saanut 3,59€ korkoa ja tuo tapahtumien perusteella näyttäisikin pitävä paikkaansa ja jäljelle jää tuo bonuksena kirjattu 19,40€. Tästä hyvin näkee että siellä on ollut muitakin ongelmia kuin tuo pyöristysvirhe. Nuo 2017 kevään tapahtumat johtuvat siitä kuin FF:n CFO yritti saada tiliotteeni täsmäämään. Tapahtumista tiliotteen täsmääminen on erittäin työlästä sillä Fellow Finance ei kirjaa lainan myyntipalkkiosta tapahtumaa vaan se vähennetään suoraan myynti hinnasta.

 

Päivitys: Fellow Finance julkaisi tämän ilmestymisen jälkeen kuukausikirjeen tätä käsittelevän osuuden myös sivuillaan. Voit lukea sen täältä.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top