Fellow Finance ei herätä luottamusta

Näin ei aina ollut. Kolmisen vuotta sitten aloitin sijoittamisen Fellow Finance:n ja pidin sitä hyvänä. Sijoittajalle ei ollut kuluja muuta kuin jälkimarkkinoilla myynnistä ja tappio oli rajattu sillä pääoma myytiin 70% hintaan kun laina oli 90 päivää myöhässä. Nämä edelleen pitävät paikkaansa, mutta itse irtauduin sijoituksistani 2016 noin vuoden oltuani alustalla. Irtautuminen tapahtui pääasiassa sen takia, että lainojen tuotot laski ja allokaattori (Fellow Financen autoinvest) ei löytänyt uusia lainoja sijoitettavaksi omilla kriteereilläni. Tämän vuoksi rahaa uudelleen sijoittamatta, joten jonkin aikaa sitä katsottuani päätin irtautua kokonaan alustasta. Irtautuminen onnistui todella nopeasti sillä minulla oli korkea tuottoisia lainoja niin ne sai helposti myytyä.

Varsinaiset ongelmat alkoi vasta myöhemmin kun aloin saattamaan kirjanpitoani ajantasalle. Silloin huomasin, että Fellow Financen kuukausiraportit eivät täsmänneet edes toistensa kanssa. Seuraavan kuukauden alkusaldo saattoi olla eri kuin edellisen kuukauden loppusaldo. Kun kaikki loppujen lopuksi ynnäsi yhteen ei kirjanpito ja pankkitilille tulleet rahat täsmännyt. Tästä alkoikin sitten selvittely, että miten tämä on mahdollista. Aluksi asiakaspalvelusta ei saanut minkäänlaista vastausta. Jonkinlaisia vastauksia sain loppujen lopuksi Fellow Finance:n CFO:lta Pasi Rantamäeltä. En saanut selityksen kuin yhteen tapahtumaan, jossa minulle oli tilitetty jo myydyn lainan korko joka olisi kuulunut ostajalle. Sain häneltä myös uuden vuosiraportin, jossa numerot oli täsmätty ja tilitapahtumiin oli tullut erinäisiä uusia tapahtumia mm. suosittelubonuksia, jotta tili näytti nollaa niin kuin olisi pitänyt.

Kävin pitkästä aikaa katsomassa tiliä ja se oli taas miinuksella vaikka siellä ei todellakaan olisi pitänyt tapahtua mitään tuon 2017 maaliskuun korjaus tapahtumien jälkeen. Sillä on kuitenkin yli 40 uutta tapahtumaa. Tässä vain yksi esimerkki jonka mukaan minulle on tilitetty pääomaa lainasta, jonka myin jo kaksi vuotta sitten. Otin viimeisimmän tapahtuman lainan numeron ja hain kaikki siihen lainaan liittyvät tapahtumat.

Kysymys herää voiko Fellow Financen tilitapahtumiin ja raportteihin lainkaan luottaa? Kuinka monella muulla näitä epäselvyyksiä on vai onko ne vain yksittäisiä tapauksia. Itse en voi suositella Fellow Financea kenellekkään sillä ethän sinä luottaisi pankkiinkaan, jonka tiliote ei täsmää ja sen aiheuttanutta ongelmaa ei selkeästi ole vieläkään korjattu. Nordnetillä oli jokin aika joku vastaavanlainan tekninen ongelma, mutta siitä tiedotettiin ja se korjattiin ripeästi.

Päivitys 12.8.2018:

Kuusi päivää tämän kirjoituksen jälkeen tilini saldo korjaantui takaisin nollaan mystisellä tilisiirrolla. Joku on tietoinen ongelmasta, mutta mitään tiedotetta en ole vielä nähnyt tästä. Tämä ei voi kuitenkaan olla mikään laaja ilmiö, mutta salailu ihmetyttää kovasti. Olen nyt pyytänyt Twitterissä FF:ää julkisesti kommentoimaan tätä tapausta.