Vertaislainojen verotus

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

On se aika vuodesta kun sijoittajan pitää tarkistaa ja täydentää veroilmoitus. Vertaislainojen verotus on periaatteessa hyvinkin yksinkertaista etenkin jos olet sijoittanut vain kotimaisten toimijoiden alustoilla kuten Fellow Finance, Fundu, Vauraus ja Lainaaja. Saatu korkotuotto verotetaan pääomatulona ja ilmoitetaan muuna korkotulona. Aiemmin tappiot ei ollut yksityishenkilöille vähennyskelpoisia, mutta KHO:2018:11 päätöksen myötä tappiot voi vähentää.

Homma menee hieman monimutkaisemmaksi kun tulo tuleekin ulkomailta. Verottajalla ei ole tästä mitään ohjeita koskien vertaislainoja joten päätin ottaa tueksi ammattilaisen ja soitin Veronmaksajat ry:n neuvontaan. Sieltäkään ei valmiita vastauksia saanut, mutta auttoi minua tulkitsemaan pykäliä.

Vaikka tulo on saatu ulkomailta niitä verotetaan samalla tavalla kuin Suomesta saatuja korkotuloja ne vain ilmoitetaan ulkomaan pääomatuloissa OmaVerossa tai 16B lomakkeella. Jos taas saamastasi tulosta on tehty ennakkopidätys joudut kaivamaan kyseisen maan ja Suomen välisen verosopimuksen. Suomen verottaja hyväksi laskee vain verosopimuksen määrittämän prosentin. Tämä siis tarkoittaa, että saatu tulo ja maksettu ennakkopidätys pitää ilmoittaa joka maalle erikseen. Maa on siis se maa jossa tulo on syntynyt ei se maa jossa markkinapaikka sijaitsee.

Otetaan esimerkikisi ViaInvest, jonka markkinapaikka on rekisteröity Latviaan. ViaInvestin kautta pystyi sijoittamaan lainoihin, joiden lainaaja on Ruotsissa, Latviassa, Espanjassa, Tsekeissä ja Puolassa. Jos sait tuloja kaikissa tulee jokaisesta oma kirjaus. ViaInvest tekee ennakkopidätyksen saadusta korkotulosta jokaisesta maasta. Kun kokeilin sitä sijoitin Espanjan ja Puolan lainoihin ja näistä tehtiin ennakkopidätys. Onneksi ViaInvest tarjoaa erillisen veroraportin jossa on yhteenveto saadusta tulosta ja tehdystä ennakkopidätyksestä. Tehtäväkseni jääkin tarkistaa näiden maiden verosopimus ja ennakkopidätys määrä. Voimassa olevat verosopimukset löydät verottajan sivuilta.

Koska maksamani ennakkopidätyksen on ihan senttejä ei se maksa vaivaa alkaa noita erikseen tutkimaan, joten ilmoitan saamassani raportissa olevat luvut ja hyväksyn sen mitä verottaja hyvittää. Jos olisi isommista luvuista kyse katsoisin ne tarkkaan ja jos olisi pidätetty enemmän kuin verosopimus sallii selvittäisin miten saan haettua sen takaisin. Myös Housers ja Neo finance tekee ennakkopidätyksen. Housersista en löytänyt valmista raporttia, mutta sieltä saa ladattua tapahtumat CSV tiedostona.

No mitäs jos on sijoittanut Mintoksen kautta ties kuinka moneen maahan ja Mintoksen veroraportti ei erittele niitä maa kohtaisesti.

Mintoksen veroraportti

Tässä tapauksessa kun ennakkopidätyksiä ei ole tehty ilmoittaisin tämän Mintoksen kotipaikan mukaan eli Latviasta saatuna korkotulona. Veroneuvojan mukaan myös nuo saadut bonukset voi ilmoittaa korkotulona. Samaa tapaa käyttäisin myös muiden palveluiden kanssa, jotka ei erittele saatua tuloa maa kohtaisesti.

Mukaan mahtuu myös yksi erikoistapaus sillä Reinvest24 maksaa sijoituksista osinkoa ei korkoa ja omistat osakkeita kutakin kohdetta varten tehdystä SPV:stä. Tämä ei ollut tuttu yhtiömuoto veroneuvojalle, joten ei osannut neuvoa tarkemmin. Hänen neuvo oli ilmoittaa korkona, mutta silloin ei pääse hyötymään kevyemmin verotetusta osingosta, mutta toisaalta välttyy siihen liittyvästä selvittelystä verottajalle. Itse arvaisin että tuo on joku kommandiittiyhtiön kaltainen, mutta tästä minulla ei ole varmaa tietoa. Tämän tarkempi selvittely jää ensivuodelle sillä viime vuodelta ei itselläni ollut kertynyt vielä tuollaista tuottoa.

Verottaja järjesti maaliskuun lopussa hyvän webinaarin vuokra- ja muiden pääomatulojen ilmoittamisesta. Suosittelen katsomaan sen etenkin jos et ole aiemmin ilmoittanut pääomatuloja.

Kuten huomaat ei se niin vaikeaa ole, joskin saattaa olla hiukan työlästä. Vaikeinta on löytää mistä raportti ladataan tai kuinka raportoitavat luvut löytää. Joissain tapauksissa joutuu jopa hieman excelin kanssa säätämään että saa oikeat luvut.

Hyödyllisiä linkkejä

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sami
Sami
4 years ago

Miten verotus menee sijoitettaessa yrityksen kautta? Tarvitseeko silloin maksaa verot joka vuosi saaduista korkotuloista? Osaatko arvioida, että millä summalla kannattaa sijoittaa sijoitusyhtiön kautta vs. omissa nimissä?

Janne
Janne
4 years ago

Onko vertaislainojen korkotuotot ilmoitettava joka vuosi verottajalle vai voiko niistä tehdä esimerkiksi 5 vuoden välein ilmoituksen, jossa kertoo kokonaistuoton? Jos siis tarkoituksena ei ole nostaa vertaislainasalkuista mitään tuona aikana. Tällöinhän saisi korkoa korolle-ilmiölle paremman tuoton ja toisaalta verottaja saisi myös enemmän verotuloja, vaikkakin viiveellä.

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top