Aika tarkistaa verokortti loppuvuodelle

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Vuosi alkaa lähentyä loppuaan ja nyt viimeistään on hyvä aika tarkistaa verokortti loppuvuodelle. Itse tämän jo tein ja kaikeksi yllätykseksi sain nolla verokortin vuoden viimeiseen palkkaan.

Itse pyrin optimoimaan verotukseni niin etten joudu maksamaan mätkyjä mutta en myöskään saa isoa veronpalautusta. Viime vuonna epäonnistuin tuossa optimoinnissa sillä en ollut varma mitä kaikkia tulonhankkimisvähennyksiä hyväksyttäisiin kun teen töitä kotoa, joten iso osa niistä jäi ottamatta huomioon. Tänä vuonna noita vähennyksiä onkin huomattavasti vähemmän kun sain vähennettyä suurimman osan kertavähennyksenä viime vuonna. Sen sijaan minulla on tavallista enemmän vähennyksiä pääomatuloihin. Olen käynyt useissa valmennuksissa, ostanut sijoitusaiheisia kirjoja ja tämän lisäksi olen tehnyt vuosikorjauksia molempiin sijoitusasuntoihin.

Niin yllättävää kuin se onkin moni ei osaa hakea muutosverokorttia verottajalta. Yksi näistä ihmisistä on siskoni, joka on aina käyttänyt verottajan lähettämää verokorttia. Nyt kun meillä on yhteinen sijoitusasunto olen auttanut häntä sekä veroilmoituksessa että muutosverokortissa. Muutosverokortin voi helposti hakea netissä osoitteesta vero.fi/verokortti. Kun haet muutosverokorttia sinun tulee tietää seuraavat asiat:

Ansiotulot

Päätoimen palkka ja luontoisedut

 • Arvio koko vuoden bruttotulot (Tämä on helppo jos on kuukausipalkkalainen, mutta muista myös lomaraha ja mahdollinen bonus. Jos tulot on vaihtelevat tai et tiedä esim bonuksen suuruutta kannattaa ne arvioida hieman yläkanttiin)
 • Saadut bruttotulot vuoden alusta (Tämä lukee viimeisimmässä palkkakuitissasi)
 • Maksettu ennakkopidätys (Tämä myös on viimeisimmässä palkkakuitissasi)

Etuudet

Etuudet raportoidaan netissä per etuus. Etuuksia on esim. työttömyyspäiväraha, työmarkkinatuki, äitiys-, isyys- ja vanhempainpäiväraha, kodinhoidontuki jne. Näistä sinun tulee tietää alla olevat tiedot ja ne saat helpoiten kelan päätöksestä.

 • Arvio koko vuoden bruttotulosta
 • Saatu bruttotulo vuodenalusta
 • Ennakkopidätys saadusta bruttotulosta
 • Alku- ja loppupäivä

Tämän lisäksi ansiotuoihin raportoidaan opintoraha, eläkkeet, sivutoimen palkat ja luontoisedut jne.

Ansiotulosta tehtävät vähennykset

Ansiotuloista tehtäviä vähennyksiä ovat mm. työttömyyskassan tai liiton jäsenmaksut, matkakulut kodin ja työpaikan välillä ja muut tulonhankkimismenot. Useimmat unohtaa ilmoittaa matkakulut ja muut tulonhankkimismenot. Etenkin kotoa työtä tekevälle on tärkeä ilmoittaa työhuonevähennys, myös sijoittaja voi tehdä tämän ainakin osittain. Kolmas on ammattikirjallisuus joka vähennetään ansiotuloista, mutta taas sijoitustoimintaan liittyvä kirjallisuus vähennetään pääomatuloista ellei tietysti ne ole myös ammattikirjallisuuttasi. Neljäs on omien työvälineiden käyttö, joita esim tietokone on ja sen voi myös vähentää ainakin osittain jos harjoittaa sijoitustoimintaa. Omiin työvälineisiin kuuluu myös internet-liittymä, jonka voi yleensä vähentää kokonaan myös sijoitustoiminnan vuoksi. Tämän lisäksi olen itse saanut vähennettyä puhelinliittymän osittain sillä perusteella, että olen käyttänyt sitä työpuheluihin ja asuntosijoittamiseen.

Muita vähennyksiä verotukseen on kotitalousvähennys, jota saa esim kodin siivouspalvelusta ja remonttin palkan yrityksen tai työntekijän laskusta.

Pääomatulot

Vuokratulo

Vuokratulo ilmoitetaan nettotulona eli saadusta vuokrasta vähennetään kaikki vähennykset paitsi velan korot, jotka ilmoitetaan tulonhakkimisvelan korot kohdassa erikseen. Vuokratulon vähennyksiä on mm.

 • hoitovastike
 • rahoitusvastike (mikäsi se on tuloutettu eikä rahastoitu taloyhtiön kirjanpidossa)
 • asunnon vuokralle laitosta aiheutuneet kulut kuten: ilmoituskulut, luottotietojen tarkistus maksu ja välittyskulut
 • vuosikorjauskulut, joka sisältää mm. tarvikkeet ja varaosat, työ (esim putkimies tai maalari) ja remonttia varten hankitut työkalut
 • kilometrikorvaus tämän voi vähentää asunnolla käynnistä mm. näyttö, tarkastusta, luovutusta ja remonttia varten sekä taloyhtiökokouksessa käymisestä

Muita pääomatuloja on mm. osingot, luovutusvoitot voit ilmoitta myös ne mikäli niistä ei ole tehty jo ennakkopidätystä.

Pääomatuloista tehtävät vähennykset

Pääomatuloista voi vähentää niin oman asunnon korot kuin sijoitusasunnon korot. Sijoitusasunnon korko eli tulonhankkimiskorko on 100% vähennyskelpoista kun taas tänä vuonna oman asunnon korko on vain 65% vähennyskelpoista ja ensivuonna se taas pienenee. Tuo vähennys lasketaan automaattisesti, joten ilmoitat molemmista koko summan.

Muut tulonhankkimiskulut pääomatuloista kohtaan voi raportoida kulut esim sijoituskirjallisuudesta, valmennuksista jne. sekä internet ja puhelin jos niitä ei voinut ansiotuloista vähentää.

Kun kaikki tiedot on syötetty voit tilata muutosverokortin joko postitse tai ladata sen samantien pdf:nä omalle koneelle ja tulostaa sen itse.

Pyrin itse hakemaan muutosverokortin ainakin loppu vuodesta, jolloin saan siihen toteutuneet luvut ja saan joko pienemmän veroprosentin tai sitten hieman korkeamman loppuvuodelle. Näin ollen minimoin sekä palautusten että mätkyjen määrän. Tänä vuonna tein sen hieman liian myöhään ja ensi vuonna on odotettavissa vieläkin suurempi palautus.

 

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top