Ajatuksia asuntolainan lyhennysvapaasta

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Viimeaikoina on paljon hehkutettu muun muassa OP:n tarjoamaa ilmaista lyhennysvapaata asuntolainoihin. Ei ne pankit kuitenkaan sitä ihan hyvää hyvyyttään tarjoa vaan asuntokaupan heikentyessä uusien lainojen myynti on vaikeutunut joten pankit haluat pitää nykyiset lainakannat pidempään. Myöskin alhaisen korkotason vuoksi lainat lyhentyvät tavallista nopeammin ja siitä jää vähemmän korkotuloa pankille. Niin kauan kuin lainanottaja on vaan maksukykyinen pelkkien korkojen maksu on vaan pankille hyvä asia. Ei siis kannata välittömästi iloita rahasta, jota ”säästää” maksamalla vain korot.

Jos olit ajatellut ottaa lyhennysvapaata sen takia, että sillä säästetyllä rahalla voisi tehdä jotain kivaan niin kannattaa miettiä kaksi kertaa. On kuitenkin tilanteita, jolloin lyhennysvapaa voisi olla hyvä idea. Jos esimerkiksi sinulla on kulutusluottoja tai luottokortti velkaan niin asuntolainan lyhennyksen voisi käyttää noiden lainojen nopeutettuun maksamiseen. Kun nuo velat on maksettu niin sen jälkee voi tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä asuntolainaan kiriäkseen takaisin otettu lyhennysvapaa.

Toinen ihan varteen otettava syy ottaa lyhennysvapaata on kerryttää hätävararahostoa jos se on kovin pieni tai olematon. Näin voidaan tasoittaa omaa taloutta ja pystytään selviytymään yllättävisti kuluista kuten esim. pesukoneen tai auton rikkoutumisesta ilman, että joudutaan turvautumaan kalliisiin kulutusluottoihin. Tässä vaihtoehdossa kustannus on asuntolainan korkon suuruinen, mutta se on kuitenkin halvempi vaihtoehto kuin kulutusluottoihin turvautuminen.

Viimeinen järkevä kohde käyttää lyhennysvapaata on sen sijoittaminen, mutta tässä pitää olla varovainen. Ensinnäkin sijoituksen on tuotettava enemmän kuin asuntolainan korko on muuten siinä ei ole mitään järkeä. Toisekseen jos ei sijoita järkevästi voi menettää koko pääoman, jonka on lyhennysvapaalla kerännyt. Itse käyttäisin sijoitustapauksessa kerryttämään omanpääoman osuutta sijoitusasuntoon siinä kun itsellä parhaat mahdollisuudet vaikuttaa potentiaaliseen tuottoon. Sen lisäksi hyvin valitusta sijoitusasunnosta saa kuukausittaista kassavirtaa, jonka voi sitten käyttää joka kerryttämään omaapääomaa seuraavaan sijoitusasuntoon tai kirimään lyhennysvapaalla väliinjääneitä lyhennyksiä.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top