Olisiko nyt aika erota liitosta

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Vuonna 2013 Findikaattorin mukaan noin 75% palkansaajista kuului liittoon. Se on aika moinen määrä ja se antaa liitoille myös aikamoisen vallan sanella työehdot. Liiton pääasiallinen tehtävä on valvoa työntekijän etuja ja tämä on varmasti aikanaan toiminutkin perinteisessä tehdas työssä ja matalapalkka aloilla.

Kuitenkin ajan mittaan liittojen palkka vaatimukset tehtäviin, joihin ei tarvita kummostakaan ammattitaitoa ja asiantunemusta on ajanut monet tehtaat sulkemaan ovensa Suomessa ja siirtämään nämä työpaikat Kiinaan, Intiaan ja Brasiliaan missä moisia palkkavaatimuksia ei ole. Olisihan se tietysti ihan kiva jos kaikki voisi olla asiantuntijoita, mutta kaikista ei siihen vain ole ja jokainen tarvitsee myös sen ensimmäisen työpaikan, jotta saa työkokemusta ja myöhemmin voi edetä valitsemallaan uralla. Nykyään kynnys palkata se täysin kokematon kaveri on paljon korkeampi kuin se oli reilut 20 vuotta sitten kun itse olin ensimmäistä työpaikkaani hakemassa.

Liittoon kuuluminen myös passivoi ihmisiä oman uransa ja palkkakehityksen suhteen kun kyllähän se liitto neuvottelee minun puolesta palkankorotuksen. Tuo usein alle 1% korotus on useimmin alle inflaatio tason ja näin ollen vuosi vuodelta palkkasi menettää ostovoimaa. Työehtosopimusten yleissitovuuden vuoksi saat yleensä nuo liiton neuvottelemat palkankorotukset automaattisesti vaikka et liittoon kuuluisikaan. Tämän lisäksi tulisi kuitenkin itse neuvotella joka vuosi oma yksilöllinen palkankorotus, joka auttaa sinua pysymään inflaation edellä.

Itse olen ollut liiton jäsen pari kertaa koko urani aikana ja todennut että en saa maksamalleni jäsenmaksulle vastinetta. Liiton jäsen maksu on usein useita satoja euroja vuodessa. Siihen hintaan sisältyy usein joku tapaturma vakuutus, alennuksia vakuutusmaksuista ja tuotteista sekä työttömyyskassan hinta. Tapaturmavakuutuksen saat helposti itsekkin ja hyvinkin edullisesti kun jätät kuoleman turvan pois ja jos sitä tarvitset niin ota henkivakuutus sillä tapaturmavakuutus korvaa vain tapaturmaisessa kuolemassa ja tämä on se harvinaisin tapa kuolla. Saat useimmiten saman alennus prosentin vakuutuksista kun teet sopimuksen netissä kuin mitä saisit liiton jäsenyydellä. Liittojen työttömyyskassan jäsenyys on myös siitä kalleimmasta päästä.

Halvimmillaan voit liittyä työttömyyskassaan vain 4€/kk eli 48€/vuosi. JATTK-työttömyyskassa on kaikille avoin työttömyyskassa ja sen saa tuohon 4€/kk hintaan. Saat minkä tahansa työttömyyskassan kautta saman ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan kuin saisit liiton työttömyyskassasta, mutta maksat siitä huomattavasti vähemmän. Mutta sehän on verovähennyskelpoinen, joten onko sillä väliä paljon se maksaa. On, se vähentää ainoastaan ansiotulon määrää eikä suoraan veron määrää, joten varsinainen verohyöty riippuu veroprosentistasi. Kannattaa siis oikeasti miettiä miksi kuulut liittoon ja kannatatko liiton toimintaa vai olisiko aika erota liitosta ja liittyä vain edulliseen työttömyyskassaan ja ryhtyä itse ajamaan omia etuja.

Itse en hyväksy hallituksen kaavailemia muutoksia lisiin ja sairaslomaan sillä se vaikuttaa eniten niihin joilla on kaikista vähiten, mutta en silti ryhtyisi lakkoilemaan vaan sitä voi ilmaista mielensä muutenkin kuten ottamalla suoraan yhteyttä kyseisiin konkareihin. Tämä toimii hyvin Yhdysvalloissa missä monissa asioissa kehotetaan ottamaan suoraan yhteyttä omaan kansanedustajaansa ja ilmaisemaan mielipiteensä asiasta. Mielestäni myöskin liittojen eri aloille neuvottelemat edut saattavat ihmiset eriarvoiseen asemaan. Mielummin näkisin, että lakiin kirjattaisiin kaikkia koskevat minimit vapaiden, irtisanomissuojan ja sairauslomamien suhteen ja annettaisiin työnantajille vapaammat kädet tarjota paremmat edut. Oma työnantajani on ulkoimainen, joten liitto ei olisi edes lähtenyt taistelemaan työehtosopimuksen rikkomisesta, joten käytin oman alani TES:ä pohjana siihen mitä vaadin omaan työsopimukseeni. Lopputulos oli mielestäni parempi kuin TES. En toki saa ylityökorvauksia ja monia etuja joita suomalaiset kollegani nauttivat, mutta kokonaispalkkani on sitäkin korkeampi ja päätän itse omista eduistani. Harvoin niitä ylitöitäkään muutenkaan joutuu tekemään.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top