Osinkoverojen vaikutus korkoa korolle ilmiöön

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Tässä hiljattain Facebookin sijoittaja ryhmässä eräs sijoittaja oli sitä mieltä, että veroilla ei ole hirveästi merkitystä osinkosijoittamisessa, joten päätin pistää luvut taulukkoon ja katsoa kuinka paljon se osinkojen verotus oikeasti vaikuttaa korkoa korolle ilmiöön. Tulos ei ollut itselleni yllätys, mutta kun katsoo noita lukuja ja kuvaajaa niin kyllä se pistää miettimään onko tässä järkeä.

Otin tähän vertailuun osakkeen joka ei maksa osinkoa ja osakkeen joka maksaa vuosittain osingon ulos, mutta arvo nousee saman verran ja vielä rinnalle matalakuluisen ETF indeksirahaston ja matalakuluisen perinteisen rahaston samalla tuotolla. Alkupanoksen lisäksi joka vuosi laitetaan saman verran rahaa sisään kerran vuodessa samalla kun osinko uudelleen sijoitetaan.  Voit ladata tai kopioida Google Sheet taulukon itsellesi ja kokeilla sitä omilla luvuilla. Verotuksessa käytin 2016 lukuja eli osinko on 85% veronalaista pääomatuloa ja pääomatulovero on 30% 30 000€ saakka ja tämän ylimenevältä osalta 34%. Rahaston ja ETF:n ostoon en ottanut huomioon muita kuluja koska niitä pystyy merkitsemään kuluitta Nordnetin kautta esim. ETF kk-säästöllä ja vaikka sen nimi on kk-säästö niin se tekee ostoja vain kun tilillä on rahaa.

Alkusijoitus: 1000€
Lisäsijoitus vuosittain: 1000€
ETF:n kulu: 0,09%
Rahaston kulu: 0,50%
Osinkotuotto: 5%
Arvonnousu: 10%

Kun aikana on 65 vuotta ero osingot maksavassa tapauksessa verrattuna ei osinkoja maksavaan on huima. Sijoitus joka ei maksa osinkoa on 5 384 077,98€ arvoinen kun taas osingot maksava ja uudelleen sijoittavan arvo on 2 636 680,01€ eli vain noin 49% ja tänä aikana veroja on maksettu 449 791,67€. Siis verojen maksaminen vuosittain jopa puolittaa sijoituksen loppuarvon kun sijoitusaika on 65 vuotta. Se mikä tässä oli hieman yllätys kuinka hyvin tuo matalakuluinen ETF pärjäsi. Alla on myös graafit 30 vuoden ja 18 vuoden sijoituksille.


Jos sinulla ei ole vielä tiliä Nordnetissä kannattaa se avata nyt ja aloittaa kuukausisäästäminen ETF:iin. Jos taas lapselle sijoittaminen ja säästäminen kiinnostaa siitä kannattaa lukea täältä lisää lapselle tilin avaamisesta.

5 1 vote
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bogus
Bogus
7 years ago

Hyvä vertailu ja itsekin miettinyt tuota vaikutusta. Itselläni on kuitenkin tavoitteena pystyä elämään sijoituksista saarilla tuotoilla ja siihen kassavirtaa (osinkoja) tuottavat sijoitukset sopivat paremmin. Pääoma kasvaa siis suuremmaksi, jos osinkoja ei tule, mutta sitten olisin riippuvainen kurssitasoista myytäessä.

Toimitusjohtaja
Toimitusjohtaja
7 years ago

Tässä on nyt huomattava, että esimerkkisi on täysin hypoteettinen, eikä päde todelliseen elämään kuin erittäin rajatusti. Voisit päästä noiden käppyröihin sijoittamalla Nordnetin Superrahastoihin, mutta muuten realiteetti on se, että erot tasoittuvat. Jos haluat altistusta vaikkapa S&P 500-indeksiin, et voi välttää lähdeveroa jonka suuruus on 15%. Jos oletetaan esimerkkisi tavalla, että puolet 10%:n tuotosta on osinkotuottoa, lähdevero aiheuttaa joka vuosi 0,75%:n suuruisen kuluerän. Suora osakesijoittaja voi verovähentää lähdeveron, jolloin sillä ei ole tähän mitään vaikutusta. Näillä muutoksilla perinteisen rahaston todellinen kustannus nousisi 1,25%:n tasolle, jolloin sen tuotto on käytännössä samoilla osakepoimijan tuoton kanssa. Vastaavasti esittämästäsi ETF:n ylituotosta versus osinko-osake sulaa n.… Read more »

Max
Max
7 years ago

Miltä erot näyttäisivät jos 18v, 30v ja 65v jälkeen myydään kaikki ja maksetaan verot?
Pitkän ajan laskelmissa kannattaa inflaatio ottaa huomioon tai käyttää inflaatiokorjattua tuottoa; 10% tuotto yli inflaation on melko optimistinen.

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top