Säästövinkit: Sähkösopimus

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sähkösopimus on aikalailla pakollinen ja se ei ole ihan yhden tekevää kenen kanssa sen tekee ja sitä ei tule helposti ajateltua. Sähkösopimuksen voi onneksi kilpailuttaa vaikka sähkönsiirrossa joutuukin tyytymään siihen, jonka verkossa on. Hinnan ero edullisimman ja kalleimman välillä voi olla valtava, joka näkyy etenkin jos asuntosi lämpiää sähköllä.

Sähkö tulee helposti otettua paikalliselta sähköyhtiöltä, joka vastaa sähkönsiirrosta. Se ei välttämättä ole se halvin vaihtoehto, vaikka onkin helpoin kun laskuja tulee vain yksi. Sähkönhinta jakaantuu karkeasti viiteen osaan:

  • Sähkönsiirron perusmaksusta
  • Sähkönsiirtomaksu kulutuksen mukaan
  • Sähköenergian perusmaksusta
  • Sähköenergian maksusta kulutuksen mukaan
  • Verot (Sähkövero + arvonlisävero)

Sähkönsiirtomaksua maksetaan sähköverkon ylläpidosta. Tätä ei ikävä kyllä voi kilpailuttaa, vaan olemme täysin verkkoa ylläpitävän yhtiön armoilla. Lainsäädäntö määrittää maksimikorotukset mitä siihen voi tehdä. Verot ovat myös iso osa laskusta. Käytetty energia on se osuus, joka voidaan ostaa miltä vain toimittajalta Suomesta.

Jos asut kaukolämmitetyssä kerrostaloasunnossa, sähkön käyttösi on tuskin merkittävää, mutta se kannattaa ainakin silloin tällöin kilpailuttaa. Tällöin kannattaa katsoa, että et maksa korkeaa perusmaksua. Kokemuksesta täytyy sanoa, että vertailusivustojen halvin ei aina ole se paras. Ennen nykyistä Nordic Green Energy -sopimustani minulla oli toisen halvan yhtiön kanssa sopimus ja se oli alusta asti yhtä tuskaa. Laskut oli vähän väliä väärin ja aina piti käydä lasku tarkasti läpi ja verrata sähkön siirtoon.

Nykyisin minulla on Nordic Green Energyn pörssisähkö. Pörssisähkösopimus on pidemmällä aikavälillä halvin tapa ostaa sähköä, mutta silloin pitää sietää hinnan vaihtelua. Aika ajoin sähkölasku on isompi kuin sähkön hinta on kalliimpaa. Pörssisähkössä hinta määräytyy sähköpörssin spot-hinnan ja sähköyhtiön marginaalin perusteella. Voit myös säästää ajoittamalla sähkön käyttöä halvemmille tunneille.

Määräaikaisissa kiinteähintaisissa sopimuksissa riskin hintavaihtelusta kantaa sähköyhtiö, mutta se riski on katettu korkeampana hintana. Etenkin sähkölämmitteisessä asunnossa kiinteähintainen sopimus voi tuoda mielenrauhaa, kun tietää sähkön hinnan olevan kiinteähintainen vaikka kulutus saattaakin sitten vaihdella säiden mukaan. Itselläni on puskuri sen verran hyvä, että käyttäisin silti pörssisähköä maksaen siitä markkinahinnan.

Kerrostaloasujille löytyy myös kuukausipaketteja, jotka sisältää tietyn määrän energiaa vuodessa. Se voi olla tiukemmalla budjetilla elävälle hyvä vaihtoehto helpottamaan budjetointia. Nordic Green Energyltä löytyy myös tällainen paketti vaikkakin se on hyvin piilotettu. Eikä mikään ihme sillä S-paketin hinta on vain 12,99€/kk 2000kWh/vuosi asti ja ylimenevä osa veloitetaan pörssisähkönä. Oma kulutukseni on 2400kWh/vuosi.

Fortum on toinen yhtiö, josta pidän ja jota käytän yleensä sijoitusasunnoissani silloin kun sinne täytyy ottaa itse hetkeksi omiin nimiin sähkösopimus. Muutaman kerran on käynyt niin että edellinen vuokralainen on irtisanonut vuokrasopimuksen hyvissä ajoin joten sähkö on katkaistu. Soittamalla Fortumin muuttopuhelimeen olen saanut sen kytkettyä takaisin niin että se on jopa tunnissa päällä.

Fortumin paketti on nimeltään Fortum Vakio ja sen saa alkaen 16€/kk eli hieman kalliimpi kuin Nordic Greenin vastaava paketti. Se mikä tekee tästä houkuttelevan on se, että siihen saa liitettyä todella edullisen kotivakuutuksen. Se on laajakotivakuutus, joka käy vuokranantajille ja hinta on vain alkaen 9,90€/kk eli voit saada sähkön + laajan kotivakuutuksen yhteensä 25,90€/kk. Tuo on ihan varteenotettava vaihtoehto sillä laaja kotivakuutus pitää olla ihan kaikilla. Se maksaa niin vähän ja kattaa niin monia asioita, jonka vuoksi vuokranantajat sitä yleensä vaativat. Lisäksi nyt saat ensimmäisen kuukauden hintaan 0€.

Nämä oli siis omat suosikkini ja voin todellakin suositella molempia, mutta Nordic Green Energy menee kyllä hinnassa ohi ellei tuota kotivakuutusta halua. Molemmista saat 100% vihreää energiaa. Olenkin ollut jo vuosia Nordic Greenin asiakas ja vähintään muutaman kerran vuodessa puhelinmyyjä haluaa kilpailuttaa sähkösopimukseni ja se aina jää siihen kun mainitsen nykyisen sopimukseni. Toteavat aina ettei sen kanssa voi kilpailla.

Jos haluat vielä saada näille kilpailevan tarjouksen niin siihen voisin suositella Sähkömittari.fi palvelua. Täytät yhden lomakkeen ja saat heidän kauttaan parhaimmat tarjoukset, joista voit valita itsellesi sopivimman. Lisäksi osallistut 250€ ruokalahjakortin arvontaan tekemällä sopimuksen sähkömittari.fi kautta.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
HOTO
HOTO
4 years ago

Hyvä kirjoitus. Kannattaa olla tarkkana, kun on tehnyt sähkösopimuksen, ettei yht’äkkiä sähköhinta pomppaa merkittävästi, kuten Lumo Energian osalta tapahtuu ilmeisesti poikkeuksetta. Lumo on näissä vertailusivustoilla aina edullisimpana, mutta jo kuukauden jälkeen hinta on kokonaan toinen, mitä vuoden hinnaksi on arvioitu. Kannattaa googlata kokemuksia varsinkin, jos pienten toimittajien kanssa puuhastelee. Itsellä nyt (vaihdoin Lumolta) kiinteä soppari Imatran Seudun Sähkön kanssa 19,90 eur ilman perusmaksua, tuohon 416 Kwh/kk eli 5000 kwh/vuosi. Minun mielestä edullinen.

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top