Sijoitusraportti H2 2021

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Vuosi oli oikein tuottoisa niin osakkeissa kuin kryptoissa ja alkuvuoden defi:n salojen opettelu on ollut hyvin tuottoisaa. Sijoitukset tuotti passiivista tuloa noin 1385€/kk osingon ja koron muodossa. Sen lisäksi sain vajaa 1100€/kk kryptoista passiivista tuloa. Eli yhteensä sain yli 2400€/kk passiivista tuloa sijoituksista ja se ei sisällä myyntivoittoja. Tosin defi tuottoja ei voi kovin passiiviseksi sanoa kun niitä saa kokoajan seurata ja vaihtaa kun tuotto yhdessä hiipuu.

Osakesalkku

Osakesalkku tuotti vuoden alusta 35,93% ja salkun absoluuttinen tuotto on 51,32% ja vuotuinen tuotto on 9,12% (TWR). Tuona samana aikana indeksit on tuottanut seuraavasti: MSCI World 9,53% ja OMX HEX 25 7,76% vuotuisesti eli häviän MSCI World indeksille ja juuri ja juuri voitan OMX Hex 25:n. Aiemmin käytin vuotuisen tuoton laskentaan XIRR:ä mutta nyt käytän paremmin talletukset ja nostot pois sulkevaa TWR (time weighted return). XIRR olisi 12,02% koko salkun historiassa.

Ostot

 • Citycon (CTY1S)
 • DHT Holding (DHT)
 • Fortum (FORTUM)
 • Gores Guggenheim, Inc. Unit – Class A common stock (GGPI + GGPIU) (Polestar SPAC)
 • Sprott Physical Uranium Trust Unit (U.U)
 • Volvo Car AB ser. B (VOLVOCAR B)

Myynnit

 • db x-trackers EURO STOXX 50 UCITS ETF (DR) 1C (DXET)
 • Energy Transfer (ET)
 • iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL)
 • Fortum (FORTUM)
 • Gazprom (GAZ)
 • Huhtamäki (HUH1V)
 • Prospect Capital (PSEC)
 • Raisio (RAIVV)
 • Telia (TELIA1)
 • Nokian Renkaat (TYRES)
 • Wärtsilä Corporation (WRT1V)

Tein loppu vuonna paljon likvidointeja ja osa myynneistä meni stop lossin lauettua. Lähinnä suojasin voittojani ja kasvatin käteiskassaani.

Osingot

 • Apple (AAPL) 38,10€
 • Citycon (CTY1S) 500,00€
 • DHT Holding (DHT) 83,42€
 • Gazprom (GAZ) 347,89€
 • Nordea (NDA FI) 1440,00€
 • Prospect Capital (PSEC) 50,92€

Vuoden toisella puoliskolla osinkoja kertyi 2460,32€ ja koko vuonna yhteensä 5241,13€ mikä on hieman vähemmän kuin viime vuonna.

Aloitin nykyisen osakesalkkuni helmikuussa 2015 ja tähän päivään mennessä olen laittanut siihen 133 850€ pääomaa. Arvo on nyt 202 546,81€, josta käteistä 66 254,16€ ja osinkoja olen saanut bruttona 23 692,07€.

Alla on salkun kokoonpano. Käteistä on tällä hetkellä melkein kolmannes. Nordea, Fortum ja Citycon vie toisen kolmanneksen.

Vertaislainat

Ensimmäisellä vuosipuoliskolla vertaislainasalkku tuotti 11 380,39€ korkotuloa eli noin 948,67€/kk. Se on yli tuplasti vuoteen 2020 verrattuna. Tuotto on vuotuisesti 8,39% ja tämä sisältää aiemmat alaskirjaukset ja pääoman joka on jumissa eikä tuota mitään tällä hetkellä.

Kaiken kaikkiaan sijoitettua pääomaa on 108 624,08€ ja sijoitusten arvo on 133 562,93€ ja siitä 50 121,09€ olen kirjannut potentiaaliseksi luottotappioksi. Tuo sisältää pääoman, joka on kiinni Kuetzal, Envestio, Monethera ja Grupeerissa sekä Mintoksen in recovery varat sekä pitkään myöhässä olevat lainat. Crowdestorissa lasken yli 90 päivää myöhässä ja muissa yli 60 päivää. Arvioin että noin puolet noista realisoituu tappioksi, mutta siihen voi mennä vielä pitkälti yli vuosi. Siihen asti se osa pääomasta ei tuota mitään vaan vetää tuottoani alaspäin. Potentiaalisen luottotappion määrä pieneni noin 3000€ kun pitkään myöhässä olleita lainoja maksettiin takaisin syksyllä.

Pääomaa olen lähinnä lisännyt EstateGuru:ssa ja LenderMarketissa. Henkilökohtaisessa portfoliossa realisoin viimeisetkin rippeet ja sijoitun ne kryptoihin (lähinnä yield farmingiin). Keskityn tällä hetkellä lähinnä LenderMarket, EstateGuru ja PeerBerry.

Lyhyt katsaus markkinapaikkoihin

Lendermarket

Lendermarket on toiminut loistavasti koko korona ajan. Lainoja on ollut riittävästi saatavilla kokoajan ja korot ollut kohtuullisen hyvät jopa 15%. Tällä hetkellä tämä on suurin lainasijoitukseni. Pidän tällä hetkellä kolmea auto investiä päällä. Yksi sijoittaa pitkiin jopa 80kk lainoihin, toinen keskipitkiin ja kolmas lyhyihin alle 6kk lainoihin. Tällä saan suhteellisen tasaisen tuoton ja vaikka korot hetkellisesti tippuisi normaalin kausivaihtelun vuoksi ei se vaikuta niin merkittävästi tuottoihini kun osa on lukittu pitkiin lainoihin.

Mikäli harkitset sijoittamista Lendermarketiin niin luethan arvosteluni siitä. Linkilläni saat 1% bonuksen ensimmäisen 60 päivän sijoituksista.

EstateGuru

EstateGurun eksponentiaalinen kasvu jatkuu. Se rahoitti 2021 200 miljoonan euron edestä lainoja ja saavutti hiljattain 500 miljoonan edestä rahoitettuja lainoja koko historiansa aikana. EstateGurulla on loppuunsa hiotut perintä prosessit ja se ei ole edes korona aikana menettänyt yhtään sijoittajien pääomaa. Oman portfolioni tuotto on maltillinen 8,12% vuotuisesti (TWR).

EstateGuru tarjoaa 0,5% bonuksen ensimmäisen 90 päivän sijoituksille lukijoilleni, jotka rekisteröityvät tällä linkillä. Lue myös tarkempi arvosteluni EstateGurusta.

PeerBerry on ollut pitkään yksi suosikkini ja sen erinomaisuuden on huomannut myös moni muu. PeerBerry kasvoi lähes kolminkertaiseksi vuonna 2021. Joulukuussa lainoja rahoitettiin lähes 74 miljoonan euron arvosta ja koko vuonna 566,2 miljoonan euron. Tällä lainavolyymillä se on Euroopan toiseksi suurin markkinapaikka heti Mintoksen jälkeen. Koko korona ajan PeerBerryllä ei ole ole ollut ongelmia lainojen maksussa ja buyback takuun kunnioittamisessa. Sen loan originatorit tekee hyvää työtä riskien hallinnassa vaikka lainoja myönnetäänkin korkean riskin maissa.

PeerBerry

Suosion kääntöpuolena on alhaisempi tuotto. Olen monesti joutunut tinkimään 10% tuottovaatimuksestani, mutta silloin kun olen olen sijoittanut vain hyvin lyhyihin alle 14 päivän lainoihin. Näin ollen olen saanut rullattua takaisin maksetut varat mahdollisimman nopeasti korkeamman koron lainoihin heti kun niitä on tullut tarjolle. PeerBerryssä sijoitan vain kuluttajalainoihin ja olen karsinut portfoliostani Ukrainan ja Khazastanin lainoja alentaakseni riskiä.

Mikäli harkitset sijoittamista PeerBerryyn niin luethan arvosteluni siitä. Linkilläni saat 0,5% bonuksen ensimmäisen 90 päivän sijoituksista.

Swaper

Swaper ja sen loan originator Wandoo Finance on hallinnut riskejään hyvin koko korona ajan. Swaperin tämän hetken suurin ongelma on liian suuri laina kysyntä ja liian pieni tarjonta. Lopputuloksena on se että rahaa jää makaamaan Swaperin tilille sijoittamattomana. Vaikka pidän Swaperista paljon olen joutunut nostamaan sieltä vapaana lojuvaa käteistä pois.

Mikäli harkitset sijoittamista Swaperiin niin luethan arvosteluni siitä

Moncera

Moncerasta tuli virallisesti osa Placet Groupia, jonka lainoja se on välittänyt. Moncera on toiminut myös hyvin ja luotettavasti mutta sen suurin ongelman on se että suurin osa lainoista on jo pidemmän aikaa ollut alle minun tuotto vaatimuksen. Koska lainat on myös usein aika pitkiä en ole suostunut ottamaan alle 10% korolla lainoja. Tämän seurauksena jouduin nostamaan lähes puolet pääomastani pois. Toivon että korot pian nousisi takaisin yli 10% sillä Placet Group on yksi vakaista loan originatoreista ja mielelläni hajautan portfoliotani myös sen lainoihin.

Mikäli harkitset sijoittamista Monceraan niin luethan arvosteluni siitä.

Mintos

Mintos on jatkanut matkaansa reguloiduksi sijoituspalveluksi. Mintos sai EMI ja sijoituspalveluyritys toimiluvat. Mintos aikoo myös laajentaa tarjontaansa myös ETF:iin ja muihin assetteihin. Tämän vuoksi he ovat mm. tehneet soveltuvuustestin. Omalta osalta perinnässä olevat lainat ei ole edennyt mihinkään jokusen euron olen saanut takaisin. Lopetinkin itse kokonaan Mintoksessa sijoittamisen. Eurocent vihdoin monen vuoden jälkeen on alaskirjattu ei odoteta yhtään mitään tulevan takaisin. Samoin Rapido Finance ja E Cash alaskirjattiin. Uskon että vielä perinnässä olevista useita tullaan alaskirjaamaan tappiona. Esim Capital Servicen uskotaan tällä hetkellä maksavan 2026 – 2028 vasta. Itse en usko että ne tulee maksamaan mitään.

Mintoksella on iso työ edessä, jotta ne saa uskottavuutensa takaisin. Tällä hetkellä ne ei ole pystynyt suojaamaan sijoittajien saatavia läheskään riittävästi. Se että paljon tehtävää on edessä edelleen käy hyvin selkeäksi siitä että Wowwo ajautui ongelmiin Turkin Liiran valuuttakurssin sukellettua ja heidän Mintos lainat oli euromääräisiä. Mintos pisti heidän lainat jäihin ja vastatoimena Wowwo lopetti lainojen maksamisen. Ja taas kerran ollaan samassa tilanteessa kuin Capital Service, Aforti ja niin monta muuta. Vaikka olen Mintoksen osakkeen omistaja en voi hyvällä omalla tunnolla suositella sitä kenellekään ennen kuin he osoittavat pystyvänsä tekemään parempia sopimuksia ja pakote keinoja suojellakseen lainasijoittajien rahoja.

Bulkestate

Bulkestate on edelleen suhteellisen pieni toimija ja sillä paljon kilpailua kuten EstateGuru, EvoEstate, ReInvest24 ja monta muuta. Bulkestate:ssa on saanut myös kokea viivästyksiä takaisin maksussa, mutta mielestäni ne on hoidettu ihan hyvin. Prosessi ja kommunikointi ei ole ihan yhtä virtaviivaistettu kuin EstateGurussa. Minulla on muutama laina siellä vielä jotka odotan molemmat saavani takaisin 100% vaikkakin toinen on ihan reilusti myöhässä. Bulkestatella on kyllä lainoja ihan kiitettävästi tarjolla ja saavat ihan kohtuullisessa ajassa ne myös rahoitettua. Silti toivoisin että Bulkestate tarjoaisi osan kohteista EvoEstate kautta niin voisin paremmin keskittää pääomani.

Mikäli harkitset sijoittamista Bulkestate:iin niin luethan arvosteluni siitä.

EvoEstate

EvoEstate ei ole säästynyt viivästyksiltä joita korona rajoitukset on aiheuttanut mutta vielä ei ole yhtään sijoittajien pääomaa menetetty ja projektit on saatu kunnialla päätökseen. EvoEstate:n yksi etu on se että siellä toimivat jälkimarkkinat jos haluaa päästä ennen aikaisesti irti pitkästä sijoituksesta. Se mitä vielä ihmettelen on omien laskelmieni tuotto joka on vain 3,28% vuotuisesti (TWR). Tämä voi johtua siitä että moni ensimmäisistä sijoituksistani on vielä maksamatta kokonaan pois ja ne oli suurempia kuin sen jälkeen auto investillä tekemäni sijoitukset. Odottelen mielenkiinnolla miten tuo muuttuu kun seuraavan 6kk aika alkaa nuo sijoitukset kotiutumaan. Osassa tuotto realisoituu vasta lopuksi joten silläkin varmasti paljon vaikutusta tuohon.

EvoEstate tarjoaa 0,5% bonuksen ensimmäisen 180 päivän sijoituksille lukijoilleni, jotka rekisteröityvät tällä linkillä. Luen myös arvosteluni EvoEstatesta.

Income Marketplace

Income Marketplace on 2021 tammikuussa perustettu uusi lainojen markkinapaikka. Se lähti korjaamaan ongelmaa mikä Mintoksella on ollut todella paha että loan originator voi vain lopettaa lainojen takaisin maksun ja Mintos on täysin voimaton sen edessä. Palvelun taustalla on sen perustaja, toimitusjohtaja ja pääomistaja Kimmo Rytkönen, jolla on pitkä tausta kuluttaja rahoituksessa. Konsepti oli hyvin mielenkiintoinen mutta jäin seuraamaan miten se otetaan vastaan ja saavuttaako se minkälaiset lainavolyymit. Mielestäni se on otettu ihan kohtuu hyvin vastaan sillä se sai rahoitettua 2021 4,2 miljoonan euron edestä lainoja. Mikä on moninkertaisesti enemmän kuin vuotta aiemmin lanseerattu Nibble Finance.

Income:lla on tällä hetkellä myös Seedrs:ssä kamppanaja menossa mikäli haluat päästä sen omistajaksi. Itse osallistuin pienellä panoksella ja tämä menee Mintoksen ja EstateGurun omistusten jatkoksi. En ole vielä sijoittanut Incomin lainoihin mutta tarkoitus on ihan lähipäivinä aloittaa.

Rekisteröidy tällä linkillä ja käytä koodia Q6DCGX niin saat 1% bonuksen sijoituksellesi.

Crowdestor

Crowdestorin maailman valloitus suunnitelmat näyttää vähän hyytyneen. Korona iski todella pahasti useisiin kohteisiin ja Crowdestorin prosessit oli olemattomat takaisin perinnän suhteen. Toistaiseksi vain yksi kohde näyttäisi olleen huijaus ja Crowdestor on tehnyt siitä rikosilmoituksen. Todennäköisesti se päätyy luottotappioksi. Muutoin rahat näyttää tulevan mutta hitaasti. Joissain tapauksissa ne antoi mielestäni aivan liikaa aikaa setviä rahoituksen ennen kuin veivät asian oikeudelliseen perintään. Crowdestorissa on potentiaalia, mutta ensin sen pitää saada hoidettua vanhojen lainojen perintä ja osoittaa että se voi olla luotettava. En tällä hetkellä suosittele sijoittamaan Crowdestorin lainoihin.

Huijaukset ja muut

Kuetzal ja Envestion tapauksissa alkaa hieman jo näkyä valoa tunnelin päässä ja on odotettavissa että ainakin toisesta jaetaan rahaa jo vuoden 2022 aikana. Nämä tapaukset on poikinut mm. poliisitutkinnan Columbiassa ja lukuisia haasteita ympäri Eurooppaa ja jopa Hong Kongissa. Tapauksia hoitamaan valittu lakifirma on hoitanut hommansa vähintääkin erinomaisesti. Ilman näitä joukkorahoitettuja asianajajia Kuetzal, Envestio, Monethera ja Grupeer tapauksissa olisi huijarit mennyt menojaan rahojen kanssa.

Tietojeni mukaan Fast Invest edelleen maksaa vaikkakin hitaasti. En ole kuullut että sitä vastaan olisi nostettu syytettä tai haettu konkurssiin vaikka sijoittajat muodosti ryhmän sitä varten. Wisefund ei ole vieläkään maksanut ja Telegrammissa näytti siltä että sitä vastaan suunnitellaan oikeudellisia toimia. Myös TFG Crowdia vastaan oli syksyllä suunnitteilla oikeudellisia toimia.

Nibble Finance tuli markkinoille todella huonoon aikaan alkuvuodesta 2020 kun huijaukset tuli esiin ja sitten korona iski. Se ei ole koskaan saanut jalansijaa vaikka olisi maksanut influenssereille ihan kohtuulisia korvauksia. Viventorilla ei ole oikein mennyt hyvin omistaja vaihdoksen jälkeen ja vaikuttaisi edelleen olevan ongelmissa. Itselläni ei siitä sen parempaa tietoa ole.

Kryptot

Kryptot oli aikamoista vuoristorataa koko vuoden. Salkun arvo kasvoi räjähdysmäisesti ja kävi hetkellisesti yli 250k€:ssa. DeFi:ta ja yield farmingia on tullut käytettyä entistä enemmän. Salkun suurimmat on Bitcoin, Crypto.com CRO, Ethereum ja BNB. Näiden lisäksi salkusta löytyy Polygon (MATIC), Link, Fantom, VeChain, Terra (LUNA), Solana (SOL), Cardano (ADA), Elrond eGold (EGLD) sekä läjä muita pienempiä positioita kuten Hedera (HBAR).

Suurin osa kryptoistani tuottaa minulle passiivista tuloa joko stekingin, lainauksen tai yield farmining kautta.

2021 kryptosalkun arvo
4.5 2 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
teppo
teppo
2 years ago

Ottiko kryptosalkku paljon hittiä Terra Lunan dropista?

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top