Sijoitusraportti heinäkuu 2020

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Heinäkuussa osinkoa ja korkoa maksettiin yhteensä 1323,93€. Lisäksi kulta, hopea ja kryptot jatkoivat arvonnousuaan aika mukavasti. Kaiken kaikkiaan tätä voisi jopa sanoa hyväksi kuukaudeksi.

Osakesalkku

Osakesalkku tuotti vuoden alusta -14,11% ja salkun historian annualisoitu tuotto on 0,53% ja absoluuttisesti salkkun tuotto on 1,31%. Eli ollaan edelleen positiivisen puolella vaikka heikko tuottohan tuo on. No tavoite onkin aina ollut kassavirta eikä arvonnousu. Tuona samana aikana indeksit on tuottanut seuraavasti: MSCI World 5,43% ja OMX HEX 25 3,79%.

Ostot

Ei ostoja heinäkuussa.

Myynnit

Ei myyntejä heinäkuussa.

Osingot

  • Geo Group (GEO) 102,70€
  • Prospect Capital (PSEC) 51,71€

Osinkoja maksettiin kesäkuussa 154,41€ ja vuoden alusta 3 523,55€.

Aloitin nykyisen osakesalkkuni helmikuussa 2015 ja tähän päivään mennessä olen laittanut siihen 118 000€ pääomaa. Arvo on nyt 122 610,92€, josta Nordnetin superluottoa 3 069,82€ ja osinkoja olen saanut bruttona 15 716,83€.

Vertaislainat

Kesäkuussa korkoa maksettiin 1 169,52€ eli suhteellisen samalla tasolla kuin touko- ja kesäkuu.

Kaiken kaikkiaan sijoitettua pääomaa on 124 988,55€ ja sijoitusten arvo on 137 544,15€ ja siitä 36 978,74€ on vaarassa tulla menetetyksi. Tällä hetkellä olen mukana kolmessa oikeusjutussa ja neljäs on käynnistymässä. Tällä hetkellä varmaa on se että koko tuota summaa en tule menettämään. Pääoma hieman laski toukokuusta kirjanpidollisesti sillä olen siirtämässä sijoittamatonta rahaa yhdestä toiseen.

Merkittävimmät nostot ja panot heinäkuussa:

Heinäkuussa pääomaa meni lähinnä Lendermarket ja Monceraan. Lisäksi nostin jonkun satasen Crowdestorista kun koitan pienentää sen painoa salkussa tästä tarkemmin alla.

Vertaislaina salkun koostumus

Lyhyt katsaus markkinapaikkoihin

Crowdestor on nyt maksanut lainoja suhteellisen normaalisti kesäkuusta lähtien. Osa projekteista on kuitenkin myöhässä kuten Fertilizer export ja Grocery store, joihin olen itsekin sijoittanut. Grocery store olisi pitänyt maksaa jo maaliskuussa, mutta heillä oli ongelmia lopputarkastuksen kanssa. Fertilizer Export on taas viivästynyt pankkien AML selvitysten takia tai ainakin tämä on syy mikä on kerrottu. Tällä hetkellä itselläni ei ole sitä syytä epäillä. Myös muita maksuja on ollut myöhässä ja osa onkin maksettu pienellä viiveellä. Tämä on tosin ihan odotettua ja aiemmin Crowdestorilla meni jopa liian hyvin. Crowdestorin paino omassa salkussa on ollut kokoajan turhan suuri joten olen nyt nostellut osan maksuista. Tavoittelen noin 10% painoa salkussa joten jatkossa sijoitan vain valikoituihin projekteihin isommin.

Moncera on salkussani vielä suhteellisen uusi, mutta sen lainat on tutun Placet Groupin. Nostin heinäkuussa sijoitukseni 5000 euroon. Placet Groupin pidemmät lainat tuovat tasaisempaa kassavirtaa kuin lyhyet lainat. Olenkin lisännyt pidempiä lainoja enemmissä määrin salkkuuni. Julkaisin hiljattain alustavat kokemukseni Moncerasta.

Lendermarket on toiminut hyvin sen jälkeen kun lisäsivät lainojen pidennys ominaisuuden. Kun lainaa pidennetään maksetaan siihen mennessä kertynyt korko. Toistaiseksi olen Lendermarketissa pysynyt vain alle 6kk lainoissa, mutta jos he toteuttavat lainojen myynti ominaisuuden otan myös pidempiä lainoja.

Mikäli harkitset sijoittamista Lendermarketiin niin luethan arvosteluni siitä. Linkilläni saat 1% bonuksen ensimmäisen 60 päivän sijoituksista.

Swaper on toiminut hyvin ja heinäkuussa maksettiin paljon pidennettyjä ja myöhässä olevia lainoja. Swaper on vähän niin kuin PeerBerry eli se vaan toimii ja ei siitä olen juurikaan sen enempää sanottavaa. Olen odotellut heidän taloustietojen julkaisua ennen kuin ryhdyn isommin sinne lisäämään. Swaper on kuitenkin jo aika isossa painossa salkussani ja se on yksi niistä joita jätin henkilökohtaiseen salkkuuni yrityssalkun lisäksi.

Mikäli harkitset sijoittamista Swaperiin niin luethan arvosteluni siitä.

Peerberry:llä menee lujaa ja sen suosio kasvaa hurjaa vauhtia. PeerBerry julkaisi talouslukujaan ja se oli viime vuonna voitollinen. Kasvavan suosion kolikon kääntöpuolena on se että lainoja ei ole riittävästi ja minulla tuntuu kokoajan olevan n. 10% salkustani käteisenä.

Mikäli harkitset sijoittamista PeerBerryyn niin luethan arvosteluni siitä. Linkilläni saat 0,5% bonuksen ensimmäisen 90 päivän sijoituksista.

Mintos vihdoin korjasi tilinsaldo ongelman, mutta se myös muutti takautuvasti ainakin tammikuulta asti tapahtumia. Sen sijaan että se olisi tehnyt erilliset korjaus kirjaukset tapahtumiin se ilmeisesti pois tai muutti menneitä tapahtumia. Tälläistä ei missään nimessä voi tehdä sillä nyt en voi mitenkään varmistua siitä mitä ne muutti ja miksi. Tilitapahtumat pitäisi olla muuttumattomia ja jos virhe tapahtuu se korjataan uudella tapahtumalla eikä peitellä omia virheitä. Mintos muuttaa käyttöehtojaan 12.8. alkaen. Ne mahdollistaa mm. sen että Mintos voi lainaajan maksuista ottaa ensin omat asianajaja ja perintäkulut ja samalla selkiyttävät missä järjestyksessä maksu kohdennetaan. Tämä myös varmaan osittain selittää miksi Mintos on ollut täysin kyvytön perintätoimissa. Tämä vuosi toi mukanaan massiivisen määrän ongelmia ja perintä ja asianajaja kulut tulevat varmasti nousemaan merkittävästi. Voit täältä kätevästi katsoa tulevan ja vanhat käyttöehdot rinnakkain koodaajille tutussa diff muodossa.

Mikäli harkitset sijoittamista Mintokseen niin harkitse tarkkaan se ei ole aloittaja ystävällinen vaikka sellaiseksi tekeytyykin. Lue arvosteluni ja harkitse tarkkaan voitko sitoa rahasi määräämättömäksi ajaksi.

Kryptot

Kryptojen suhteen en mitään isoja liikkeitä ole tehnyt, heinäkuussa muutin euroja 2000 USDC edestä ja pistin Crypto.com:n Crypto Earniin kasvamaan korkoa 12%. Koska USDC on USD pegattu stablecoin niin siinä on valuuttariski. Bitcoinnin ja Ethereumin arvonnousu näkyy salkussani sillä ne on isossa painossa. CRO on noussut viimeisen 6kk aikana jo lähes 200%. Salkusta löytyy myös trendi tokenit LEND, VET, LINK ja ADA ja iso läjä muita. Osa niistä voi muutaman vuoden sisään 10 – 100x ja osa menee käytännössä nollaan. Tämän vuoksi kussakin on vain pieni positio joten en riskeeraa kovinkaan isoa summaa. Aiemmin pidin kaikki omassa walletissa, mutta nykyisin kaikki alt coinit on joko Binancessa tai Crypto.com:ssa. En ehdi kaikkia niitä seuraamaan ja olinkin missannut yhden coin-swapin ja nyt mulla on walletissa ERC-20 tokeneja joilla ei tee mitään. Bonuksena noissa on myös se että aika monesta saa korkoa joko Binancessa tai Crypto.com:n Earnissä.

Crypto.com:n MCO Visa Debit korttia on tullut aika ahkerasti käytettyä ja cashbackiä tullut kerrytettyä. Kirjoitin siitä aika kattavasti alustavia kokemuksiani.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sami
Sami
3 years ago

Olet varmaan aiemmin miettinyt, että miten esittää defaultanneet lainat osana tuotonlaskentaa?

Mielestäni on vähän vääristävää laskea ne täyteen arvoonsa, koska oletettavasti niistä realisoituu tappiona jotain 0% ja 100% väliltä. Toki vähän hankala niitä on arvottaa, mutta vielä todenmukaisempi olisi alaskirjata aina tietty prosenttiosuus tyyliin ”10% 3kk välein defaultin jälkeen”?

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top