Sijoitusraportti elokuu 2020

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Elokuu hurahti ohi todella nopeasti. Pörssi ja kryptot jatkoi nousuaan ja varallisuuteni arvokin ylitti miljoonan euron rajan, tosin siitä on velkaa noin 40% eli nettovarallisuus ylitti 600 000€ ja sijoitusvarallisuuskin hipoo jo 550 000€.

Osakesalkku

Osakesalkku tuotti vuoden alusta -13,82% ja salkun historian annualisoitu tuotto on 2,15% ja absoluuttisesti salkkun tuotto on 5,57%. Eli ollaan edelleen positiivisen puolella vaikka heikko tuottohan tuo on. No tavoite onkin aina ollut kassavirta eikä arvonnousu. Tuona samana aikana indeksit on tuottanut seuraavasti: MSCI World 6,55% ja OMX HEX 25 4,75%.

Ostot

  • Gazprom (GAZ)

Tein avauksen Gazpromiin. Se on poliittisesti riski pitoinen sijoitus vaikka tarjoaakin hyvää osinko tuottoa.

Myynnit

Ei myyntejä heinäkuussa.

Osingot

  • Apple (AAPL) 11,12€
  • Energy Transfer (ET) 179,93€
  • Prospect Capital (PSEC) 50,68€

Osinkoja maksettiin elokuussa 241,73€ ja vuoden alusta 3 765,28€.

Aloitin nykyisen osakesalkkuni helmikuussa 2015 ja tähän päivään mennessä olen laittanut siihen 119 000€ pääomaa. Arvo on nyt 130 943,71€, josta Nordnetin superluottoa 5 317,12€ ja osinkoja olen saanut bruttona 15 958,56€.

Vertaislainat

Elokuussa korkoa maksettiin 835,52€ eli hieman aiempia kuukausia alhaisempi. Tämä on osittain normaalia vaihtelua, mutta osittain myös johtui Crowdestorin myöhässä olevista lainoista.

Kaiken kaikkiaan sijoitettua pääomaa on 130 582,76€ ja sijoitusten arvo on 145 109,55€ ja siitä 39 936,54€ on vaarassa tulla menetetyksi. Tuo summa on hieman kasvanut, koska lisäsin Mintoksen in recovery varat siihen. Tulen myös lisäämään lähi kuukausina Crowdestorin sijoituksia. Tällä hetkellä olen mukana neljässä sijoittajien organisoimassa ryhmässä, jossa haetaan varoja oikeusteitse. Näitä on Kuetzal, Envestio, Monethera ja Grupeer.

Merkittävimmät nostot ja panot elokuussa:

  • Crowdestor -100€
  • Mintos -1000€

Elokuussa keräsin pääasiassa käteistä, joten uudet pääoman lisäykset siirtyy syyskuuhun. Yrityslainojen paino salkussa on tippunut kevään ja kesän aikana kun taas kulutusluottojen määrä on kasvanut. Olen keskittynyt vakaampiin lainaajin kuten Creditstar ja Placet Group sekä Aventus Group. Olen edelleen pitänyt 10% minimi korko vaatimuksestani vaikka se on johtanut PeerBerryssä välillä tilanteeseen, jossa käteistä on kertynyt tilille. Henkilökohtaisesta salkusta löytyy enää PeerBerry ja Swaper sekä Reinvest24 jossa odottelen kohteen myyntiä. Lainasijoitukset keskittyykin enimmikseen yrityssalkkuuni.

Lyhyt katsaus markkinapaikkoihin

Crowdestor

Crowdestorssa näkyy myös ongelmat ja osa lainaajista on myöhässä. Fertilizer export financing maksua edelleen odotellaan. Myös muita lainoja on myöhässä. Omassa salkussani lokakuu on kriittinen sillä silloin useampi projekti pitäisi maksaa laina kokonaisuudessaan takaisin. Tällä hetkellä Grocery store on itselläni ainoa Fertilizer projektin lisäksi joka ei ole maksanut. Crowdestor julkaisi SME lainauksen ja ovat tuomassa parannuksia myös sijoittajille jotta myöhässä olevat lainat ja muutenkin lainojen status olisi paremmin nähtävissä. Crowdestorin paino omassa salkussa on ollut kokoajan turhan suuri joten olen nyt nostellut osan maksuista. Tavoittelen noin 10% painoa salkussa joten jatkossakin sijoitan vain valikoituihin projekteihin.

Mintos

Mintos on täysin menettänyt luottamukseni ja jokainen muutos mitä ne tekee tuntuu olevan huono sijoittajille. Pending payments koroton aika on nyt jo 11 päivää mikä tekee lyhyihin lainoihin sijoittamisen täysin kannattamattomaksi ja lyhyitä lainoja tarjoavat ovatkin heikoimmasta päästä. Olen likvidoinut henkilökohtaisen salkkuni ja siellä loput onkin jumissa ”in recovery” tilassa. En usko Mintoksen kykyyn periä mitään noista takaisin ja ei tarvitse katsoa kuin case Eurocent nähdäkseen tulevaisuuden. Eurocent meni nurin 3 vuotta sitten ja mitään ei ole sieltä saatu ulos. Finkon viimeisetkin rippeet on nyt kuopattu eikä niillä ole aktiivista toimintaa enää sillä ne myi Sebon Mogolle (huom. saman omistajan firma) ja Ukrainassakin pistivät pillit pussiin. Uskon että Finkon sijoittajille jää tässä luu käteen. Mintos sallii tälläisen suhmuroinnin koska myös sen taustalta löytyy samoja henkilöitä.

Lendermarket

Lendermarket on toiminut toiminut kuin unelma ja se onkin yksi suurimpia sijoituksiani. Toistaiseksi olen Lendermarketissa pysynyt vain alle 6kk lainoissa, mutta harkitsen nyt myös lisää 5000€ pitkäaikaisiin lainoihin sijoittavaan portfolioon. Käytännössä sitoisin nuo rahat jopa 5 vuodeksi, mutta sitähän se perinteisessä vertaislainauksessakin on.

Mikäli harkitset sijoittamista Lendermarketiin niin luethan arvosteluni siitä. Linkilläni saat 1% bonuksen ensimmäisen 60 päivän sijoituksista.

Moncera

Moncera on nyt ollut salkussani jo useamman kuukauden. Placet Groupin pidemmät lainat tuovat tasaisempaa kassavirtaa kuin lyhyet lainat ja alan olla valmis lisäämään panostustani. Olenkin lisännyt pidempiä lainoja enemmissä määrin salkkuuni.

Mikäli harkitset sijoittamista Monceraan niin luethan arvosteluni siitä.

PeerBerry

Peerberry:llä menee lujaa ja sen suosio kasvaa hurjaa vauhtia. Kasvavan suosion kolikon kääntöpuolena on se että lainoja ei ole riittävästi ja korot on pysynyt alhaisella tasolla. Olen pitänyt 10% korko tavoitteestani kiinni ja sen vuoksi välillä on jäänyt käteistä sijoittamatta.

Mikäli harkitset sijoittamista PeerBerryyn niin luethan arvosteluni siitä. Linkilläni saat 0,5% bonuksen ensimmäisen 90 päivän sijoituksista.

Swaper

Swaper on toiminut hyvin, mutta silläkin on aika ajoin ollut liian vähän lainoja tarjolla. Swaperissa korko on hyvällä tasolla ja loyalty bonus kompensoi cash dragiä. Swaper selvisi koronan ensimmäisestä aallosta loistavasti ja uskon että jatkossakin selviää. Swaper on PeerBerryn lisäksi ainoa joka enää löytyy henkilökohtaisesta salkustani.

Mikäli harkitset sijoittamista Swaperiin niin luethan arvosteluni siitä.

Kuetzal, Envestio ja Monethera

Näistä en ihan hirveästi voi ikävä kyllä paljastaa mutta aika moista viihdettä on kyllä kaikki mitä tutkinnassa on selvinnyt. Ihan jo pelkästään tämän vuoksi kannatti osallistua yhteiskanteeseen ja lisäksi lakitoimisto hoitaa ikävät paperityöt. Kuetzalin ja Envestion osalta aika ikkuna lähettää oikeudelle oma vaatimus konkurssipesästä on sulkeutunut. Monetheran viimeisestä päivästä en ole itseasiassa ihan varma mutta sekin on lähellä ellei jo umpeutunut.

Grupeer

Grupeer jatkaa esitystä ja Alla nostaa mukamas kanteita yrityksiä vastaan joita itse kontrolloi. Grupeer on ilmeisesti palkannut myös asianajan joka ei pelaa sääntöjen mukaan ja jota on syytetty mm. asiakirjojen väärentämisestä. Kanteeseen mukaan pääsy ikävä kyllä sulkeutui jo. Jos et ehtinyt mukaan sinulla on vielä mahdollisuus itsenäisesti hakea saataviasi kuhan Grupeer on haettu konkurssiin. Siinä kyllä menee varmaan vielä hetki mutta seuraa kuitenkin tarkasti tilannetta. Yritys rekistereistä näkee sen heti kun se tapahtumassa ja kuka hallinnoi konkurssipesää.

Uusia markkinapaikkoja

Uusia palveluita on tullut tässä vuoden aikana paljon ja en ole läheskään kaikkia listannut koska ne on epäilyttäviä tai muuten ei mielestäni ansaitse tulla edes mainituksi. Tässä kuitenkin on mielipiteeni muutamasta niistä.

LendSecured

LendSecured vaikuttaa ensi silmäyksellä hyvinkin turvalliselta kiinteistölainojen markkinapaikalta. Sitä mainostetaan ehkä hieman liiankin turvallisena mikä herättää epäilykseni. Kun asiaa tarkemmin tutkii saattaa löytää että sen omistajien toinen yritys on mm. saanut sakkoja epärehellisestä lainauksesta. Itse en lähtisi antamaan rahojani tälläiselle yritykselle, jonka omistajat on osoittannut selkeetä epärehellisyyttä ja jonka lupaukset tuntuu jopa epärealistiselta. LendSecured sijaan suosittelen EstateGurua, Bulkestate:a ja EvoEstatea.

Quanloop

Quanloop näyttäisi olevan uudelleen brändätty Bondkick. Quanloopin markkinointi on hyvin harhaanjohtavaa ja lainojen riski on korkea sillä lainaat rahaa Quanloopille etkä sen edelleen lainaamiin lainoihin. Kaikin puolin itselleni tämä vaikuttaa hyvin epäilyttävältä etenkin kun he ovat myöntäneet maksavan uusilla talletuksilla niille jotka haluavat nostaa. Pysyisin hyvin kaukana tästä.

Nibble Finance

Nibble Finance julkaisu osui todella pahaan hetkeen ja se ei ole saanut tuulta alleen sen jälkeen. Useimmat arvostelut on epäileviä ja he tuntuvat olevan turhan epätoivoisia saadakseen arvosteluita. Itsekin olen saanut monta pyyntöä arvostella. Omat suurimmat huoleni on sen pieni sijoittaja kunta ja se ettei sinulla ole suoraa claimiä lopulliseen lainaajaan. Suosittelen odottelemaan ihan rauhassa että se Nibble kasvaa isommaksi toimijaksi ja osoittaa elinvoimaisuutensa. Nibble ei tarjoa mitään mitä ei löytyisi jo toimintansa vaakiinnuttaneilta toimijoilta ei löytyisi. Esim. Swaper ja Lendermarket tarjoaa Espanjalaisia lainoja. PeerBerrystä saa venäläisiä lainoja, jotka ei edes ole tällä hetkellä Nibblessä tarjolla.

Kryptot

Kryptot on ollut kovassa nosteessa ja se näkyy arvon kehityksessä. Elokuussa lähinnä laajensin kryptolainauksen käyttöä ja tein omat ensimmäiset sijoitukset BlockFi ja Celsius Network palveluihin. Haluan hajauttaa riskiäni Crypto.com:n earnistä ja molemmat BlockFi ja Celsius Network on tunnettuja ja luotettuja palveluita. BlockFI tarjoaa $10 edestä BTC:tä uusille käyttäjille kun tallettaa vähintään $100 USD edestä ja käytät koodia f53e02bb. Celsius Network tarjoaa $20 edestä BTC:tä uusille käyttäjille kun tallettaa vähintään $100 USD edestä ja käytät koodia 181957dceb.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top