Sijoitusraportti kesäkuu 2020

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Kesäkuussa tienasin 1649,92€ koron ja osinkojen muodossa. Osakesalkkun arvo pysyi edelleen positiivisena vaikka hieman laskikin toukokuusta.

Osakesalkku

Osakesalkku tuotti vuoden alusta -13,62% ja salkun historian annualisoitu tuotto on 0,80% ja absoluuttisesti salkkun tuotto on 1,93%. Eli ollaan edelleen positiivisen puolella vaikka heikko tuottohan tuo on. No tavoite onkin aina ollut kassavirta eikä arvonnousu. Tuona samana aikana indeksit on tuottanut seuraavasti: MSCI World 4,62% ja OMX HEX 25 3,12%.

Ostot

  • DHT Holding (DHT)
  • Euronav (EURN)
  • Geo Group (GEO)

Myynnit

  • CoreCivic (CXW)
  • Euronav (EURN)
  • Xtrackers MSCI Europe Small Cap (DX2J)

Olen kokoajan ollut kahden vaiheilla CXW ja GEO kanssa ja CXW ratkaisi sen jättämällä jakamatta osingot. Euronavia oli tarkoitus pitää pidempään mutta päädyin leikkaamaan tappiot ja laittamaan ne tuttuun DHT:hen. Siivosin samalla myös pienen positioni DX2J:ssä.

Osingot

  • Citycon (CTY1S) 165,00€
  • Euronav (EURN) 252,02€
  • Prospect Capital (PSEC) 53,35€
  • Tikkurila (TIK1V) 100,00€

Osinkoja maksettiin kesäkuussa 570,37€ ja vuoden alusta 3 369,14€.

Aloitin nykyisen osakesalkkuni helmikuussa 2015 ja tähän päivään mennessä olen laittanut siihen 117 000€ pääomaa. Arvo on nyt 119 252,83€ ilman lainaa 4198,41€ ja osinkoja olen saanut bruttona 15 562,42€.

Vertaislainat

Kesäkuussa korkoa maksettiin 1 079,55€ eli pysyttiin suunilleen samalla tasolla kuin toukokuussa.

Kaiken kaikkiaan sijoitettua pääomaa on 124 988,55€ ja sijoitusten arvo on 137 544,15€ ja siitä 36 978,74€ on vaarassa tulla menetetyksi. Tällä hetkellä olen mukana kolmessa oikeusjutussa ja neljäs on käynnistymässä. Tällä hetkellä varmaa on se että koko tuota summaa en tule menettämään. Pääoma hieman laski toukokuusta kirjanpidollisesti sillä olen siirtämässä sijoittamatonta rahaa yhdestä toiseen.

Kesäkuussa pääoma hetkellisesti väheni nostojen vuoksi.

Sijoitukset markkinapaikoittain ja tyypeittäin.

Lyhyt katsaus markkinapaikkoihin

Crowdestor jatkoi vihdoin maksuja ja koska se on ollut yksi suurimmista sijoituksistani kotiutin osan siitä ja loput sijoitin Crowdestorin toimitusjohtajan omaan projektiin eli Rigan lämmöntuotantolaitokseen. Siinä on korkea tuotto, mutta myös korkea riski. Sijoitukseni suuruus on alle 1% koko vertaislaina portfoliostani.

Peerberry:llä menee lujaa ja sen suosio kasvaa hurjaa vauhtia. Tämän ja myöskin heidän kevään konservatiivisen lainauksen vuoksi lainojen korot on väliaikaisesti laskenut alle oman minimin eli 10% korkotason. Tämän vuoksi päätin nostaa osan siitä kun taas tein väliaikaisen auto investin, joka sijoittaa 9%+ korolla maksimissaan 14 päivän lainoihin. Nostamiani rahoja laitan mm. Monceraan.

Moncera on uudehko markkinapaikka, joka tarjoaa Mintoksestakin tutun Placet Groupin lainoja. Osana taustatutkimustani esitin Monceran toimitusjohtajalle tiukkoja kysymyksiä. Monceran suurimmat riskit on sen tiimin pieni koko ja haasteellinen aika lanseerata uusi palvelu. Placet Groupin maine on kuitenkin auttanut ja ihan muutamassa kuukaudessa se on otettu hyvin vastaan kun muilla uusilla on ollut vaikeuksia saada sijoittajia. Aloitin kokeilun 1000 eurolla, mutta tätä kirjoittaessa siellä on jo 5000 euroa.

Lendermarket hyvitti retroaktiivisesti jatkettujen alemman koron lainojen korko erotuksen sijoittajille. Tämä oli todella hyvä kädenojennus sillä moni minä mukaanlukien ei pitänyt siitä että lainojen sopimusta muutettiin takautuvasti. Mintos tekee tätä jatkuvasti ja sellaista ei tulisi hyväksyä keneltäkään. Lendermarket kuunteli sijoittajien palautetta ja maksoi erillisen hyvityksen, jolloin näiden jatkettujen lainojen korko oli efektiivisesti sama kuin uusien. Luottamukseni Lendermarketiin on kasvanut entisestään joten lisäsin sinne pääomaa ja se on nyt kolmanneksi suurin sijoitukseni PeerBerryn ja Crowdestorin jälkeen. Creditstar onnistui myös laskemaan liikkeelle 12kk ja 18kk bondit 13% ja 14% kupongilla. Tämä on hieman korkeampi kuin aikaisemmat mutta markkinatilanne oli huono. Onnistunut liikkeelle lasku osoittaa, että Creditstariin vielä luotetaan. Tämän hetkinen tuottoni on yli 15% saatujen bonusten vuoksi.

Mikäli harkitset sijoittamista Lendermarketiin niin luethan arvosteluni siitä. Linkilläni saat 1% bonuksen ensimmäisen 60 päivän sijoituksista.

Swaper:in kyyti on ollut aika tasaista ja tylsää mikä on hyvä. Alkuajan cashdrag on pitänyt XIRRin alempana kuin lainojen korko, mutta se hivuttautuu pikkuhiljaa ylemmäs. Itse lasken tuottoa siitä kun raha on siirretty tilille, joten aika kun raha ei ole tuottamassa lainoissa laskee tuottoa. Olen tarkistanut kuitenkin yksittäisten lainojen tuottoja ja ne on ihan linjassa lainan koron kanssa. Yksi asia mistä pidän Swaperissa on se että se on likvidi ja siitä pääsee irtautumaan suhteellisen nopeasti tarvittaessa. Pääoman kierto nopeus ei ole ihan yhtä suuri kuin Peerberryn, mutta kuukaudessa noin 40% pääomasta maksetaan takaisin, jonka minulla auto invest sijoittaa uudestaan. Swaperilla on Peerberrystä poiketen mahdollista myös myydä sijoitus pois, joka käytännössä listaa lainan markkinalle josta toinen sijoittaja voi sen ostaa. Kokeilin tätä pahimpaan paniikki aikaan keväällä ja muutama listaamani laina ostettiin pois. Käytännössä auto invest poimii myös noita lainoja.

Mikäli harkitset sijoittamista Swaperiin niin luethan arvosteluni siitä.

Mintos strategiani on kevään aikana muuttunut lyhyistä lainoista pitkiin lainoihin ja lisäksi olen panostanut laatuun korkean koron sijaan. Nykyisin käytännössä sijoitan vain IuteCredit, Mogo, Wowwo, DelfinGroup ja Creditstar lainoihin. Minulla on myös jonkin verran Placet Groupin lainoja, mutta ne on ostanut takas lähes kaikki ja uusien korot on alhaisemmat kuin Moncera:ssa, joten olen keskittänyt Placet Groupin sijoitukset sinne Mintoksen sijaan. Creditstaria minulla on vielä Mintoksessa, koska Lendermarketissa sijoitan vain alle 6kk lainoihin kun taas Mintoksessa ne on lähtökohtaisesti mahdollisimman pitkiä. Tällä hetkellä vielä sijoitan vain manuaalisesti. Se vie muutaman minuutin n. joka toinen päivä.

Hyödynsin keväällä isoja alennuksia jälkimarkkinalla ja ostin mielummin alhaisemman koron lainoja isolla alennuksella kuin korkean koron lainoja primääri markkinalta. Ne mitä jouduin ostamaan primääri markkinalta on nyt lähes kaikki lunastettu takas ja uusia on tarjolla vain alhaisella korolla. Tämä sykli toistuu joka vuosi joten tämä on yksi syy miksi siirryin pidempiin lainoihin. Pidemmissä lainoissa on myös vähemmän myöhässä olevia lainoja. Noiden 6 LO:n lainoista minulla on vain 13% myöhässä kun koko Mintos salkun lainoista on 25% myöhässä. Käytännössä muita jäljellä on vain ne joita ei voi myydä kun ne on suspended tai default tilassa. Pending payment tilassa on reilut 10% koko Mintos salkustani.

Pidän Mintosta enää yrityksen salkussa, koska voin huoletta sitoa rahat pidemmäksikin aikaa. Henkilökohtainen ja vaimon salkku on likvidoitu lähes kokonaan ja loput todennäköisesti päätyy jossain vaiheessa luottotappioksi sillä Mintos on aivan surkea perintätoimissaan. Eurocent joka meni nurin jo vuosi sitten ei ole edennyt. Capital Service ilmoitti ettei maksa mitään toistaiseksi sijoittajille. Finkoa puhelletaan tyhjäksi parhaillaan, jotta se voidaan ajaa konkurssiin. Aforti jatkaa toimintaansa, mutta ei maksa mitään Mintokselle ja Mintos on täysin voimaton.

Mikäli harkitset sijoittamista Mintokseen niin harkitse tarkkaan se ei ole aloittaja ystävällinen vaikka sellaiseksi tekeytyykin. Lue arvosteluni ja harkitse tarkkaan voitko sitoa rahasi määräämättömäksi ajaksi.

Grupeer on aloittanut teatteriesityksen viranomaisia varten, mutta tästä huolimatta siitä on rikostutkinta meneillään. Itse annan asianajajien huolehti kaikesta ja mukaan tähän pääsee vielä täältä. Ehkä täältä saa jotain vielä takaisin joku päivä, omani tosin on Primo Investin Impersky projektissa kiinni. Vaikka projekti on aito ja etenee niin se on eri asia kuinka paljon oikeasti oli sinne sijoitettuna.

Kuetzal, Envestio ja Monethera rintamalla ei ole juuri mitään muuta uutta kuin että Kuetzalilla ja Envestiolla on oikeuden vahvistama trustee joka selvittää yhdessä Magnussonin kanssa mihin rahat on mennyt. Ruotsin TV teki myös laajan jutun Envestiosta, joka ei ollut hyvä ruotsalais pankeille Swedbank ja SEB jotka on taas epäonnistunut rahanpesun estossa. Näillä kolmellahan on selkeä kytky toisiinsa ja jäljet johtaa myös poliittisesti vaikutusvaltaisiin ihmisiin Latvissa. Oli myös kiva kuulla, että oma panostukseni oli ratkaisevaa Monetheran rikostutkinnan aloittamiselle vaikka syyttäjä hylkäsikin itse tekemäni rikosilmoituksen. Magnussonin tiimi sai esitettyä todistusaineiston siten että se aloitettiin. Silti se vaati ilmeisesti aika moista painostusta ennen kuin suostuivat aloittamaan.

Kryptot

Kauan odottamani metallinen Crypto.com:n MCO Visa debit kortti tuli vihdoin postissa. Saan sillä 3% cashbackiä kaikista ostoistani ja lisäksi 100% hyvitys Netflix ja Spotify tilaukselle joka maksetaan kortilla.

Jos haluat sellaisen rekisteröidy koodillani jr3fcpvp60 ja stakkaa vähintää 50 MCO:ta niin saat $50USD edestä MCO:ta ja metallisen kortin. Mitä enemmän MCO:ta stakkaat sen paremmat edut. Teen lähiaikoina tarkemman arvion tästä kortista.

Lisäksi tilasin Curve Blue kortin, johon voin tämän liittää niin sillä saa sen Apple Payhin. Jos itse tilaat Curve kortin koodilla NVWJ7YPE saadaan molemmat £5.

Tähän asti olen käyttänyt Crypto.com:n earniä joillekin holdaamilleni alt coineille, mutta nyt vaihdoin hieman euroja USDC:hen eli dollariin sidottuun stable coiniin. Tuolle saan 8% korkoa, joka maksetaan viikoittain ja voin nostaa sen milloin vain. Jos olisin valmis sitomaan sen pidemmäksi aikaa voisin saada jopa 12% korkoa. Ihan hyvä tuotto, mutta tuossa on toki omat riskinsä. Valitettavasti euroon sidottua stable coinia heillä ei ainakaan vielä ole valikoimissa.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top