Yrityksen kautta sijoittaja tarvitset kohta LEI-tunnuksen

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

LEI-tunnuksen tarpeellisuudesta on ollut vähän epäselvyyttä ja siitä on käyty paljon keskustelua Facebookin sijoituskerho ryhmässä. Koska asia koskee itseänikin päätin selvittää tarkemmin milloin sitä tarvitaan ja ketä kaikkia se oikestaan koskee.

Mikä on LEI-tunnus ja miksi sellaisen tarvitsee?

LEI-tunnus eli Legal Entity Identifier on kansainvälinen, joka on tarkoitettu finassimarkkinoilla toimivien tahojen tunnistamiseen. Alunperin sitä on tarvinnut kaikki yritykset ja yhteisöt, joita koskee EMIR-asetus. Eli tämä on aiemmin lähinnä koskenut johdannaissopimuksia käyttäviä yrityksiä ja yhteisöjä. Nyt tämä vaatimus laajenee ensivuoden alussa voimaan tulevan MiFID II asetuksen myötä koskemaan myös muita sijoitustuotteita. MiFID II on EU tasoinen direktiivi ja sen on tarkoitus parantaa sijoittajien suojaa ja läpinäkyvyyttä finanssimarkkinoilla.

Mihin mennessä tarvitsen LEI-tunnuksen?

MiFID II asetus astuu voimaan 1.1.2018 eli siihen mennessä sinulla tulisi olla sellainen mikäli sitä sinulta vaaditaan.

Mitä sijoitustuotteita se koskee?

Näitä sijoitustuotteita ovat ainakin seuraavat EU:ssa markkinapaikalla listatut:

  • Osakkeet
  • ETF, ETC ja ETN
  • Joukkovelkakirjalainat
  • Johdannaiset
  • Päästöoikeudet
  • Indeksilainat

Se ei koske rahasto- ja vakuutusmuotoisia sijoituksia. Eli jos sijoitat vain rahastoihin tai sijoitusvakuutuksiin niin tämän hetken tiedon mukaan et tarvitse LEI-tunnusta.

Kenen pitää hankkia LEI-tunnus?

Jos käyt kauppaa yllä listatuilla sijoitustuotteilla niin seuraavilla yrityksillä ja yhteisöillä on oltava LEI-tunnus:

  • Kaupparekisteriin merkitty y-tunnuksellinen yritys tai elinkeinonharjoittaja
  • Muut y-tunnuksen omaava yksikkö kuten sijoitusrahasto tai julkisoikeudellinen yhteisö
  • Säätiörekisteriin merkitty säätiö

Miten voin saada LEI-tunnuksen?

Suomessa LEI-tunnuksen voi hakea Patentti- ja rekisterihallitukselta. Se on voimassa myöntämishetkestä alkaen vuoden ja se uusitaan vuosittain. Tällä hetkellä hakemusmaksu on 110€ + ALV 24% ja vuosimaksu on 70€ + ALV 24%. Hakemusmaksun lisäksi PRH veloittaa laskutuslisän 6,50€ + ALV 24%.

Mitä jos en hae LEI-tunnusta?

Asetuksen mukaan asiakkaan eli sinun kaupankäynti yllä listatuilla sijoitustuotteilla estetään. Eli toimeksiantojasi ei otetavastaan ennen kuin sinulle on myönnetty LEI-tunnus. Useat paikat saavat LEI-tunnuksesi automaattisesti niiltä hallinnoivalta Global Legal Entity Identifier Foundationilta.

Lähteitä:

Tämä ei ole kaiken kattava ja en voi vastata sen oikeellisuudesta. Suosittelen kysymään lisätietoja omasta pankista tai missä käytkin kauppaa. Pyrin päivittämään tätä sitä mukaan kun saan lisätietoja. Jos sinulla on jotain tarkempaa tietoa tästä niin kommentoi ihmeessä.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tarinavauras
Tarinavauras
6 years ago

Kiitos hyvästä aiheesta ja kirjoituksesta. Kirjoitin itse aikaisemmin Nordnetiin mihin saakka voi käydä kauppaa ilman LEI-tunnusta ja milloin osakkeet tulee olla myytynä. Minulla on osakeyhtiössä sen verran vähän varoja osakekauppaa varten, että saatan nostaa rahat mielummin ulos kuin maksaa moista maksua. Harmi kyllä!

Jesse
Jesse
6 years ago

Oho,

Tämähän laittaa yrityksellä sijoittamisen laskelmat uusiksi. Täytynee toisen yritykseni salkku lopettaa.

Vanha Kehno
Vanha Kehno
6 years ago

Taas yksi byrokratian porras lisää vaikeuttamaan elämää. Olen pari vuotta harkinnut vakavasti perustavani yrityksen jonka yhtenä osana hoitaisin sen kautta sijoitukset, mutta ei tuommosten asioiden vuosittainen hoitaminen kiinnosta pätkääkään kun tietää etteivät viranomaiset auta asiassa edes sen muistutusviestin vertaa. Teen siis vapaa-ajalla tapahtuvat ”omat hommani” edelleen vastapalveluksia tai pientä ”kahvirahakorvausta” vastaan ilman häslätyksiä ja sijoitan varani yksityishenkilönä…

y2017
y2017
6 years ago

PRH:n atk toimii siten, että lomake tulostetaan paperille ja postitetaan viranomaiselle. Edistyksellistä on se, että postittamisen voi tehdä myös s-postilla, kunhan skannaa lomakkeen sähköiseen muotoon. Hinta edellä mainittu 110 euroa plus 6,50 laskun postittamisesta plus alv. Artikkelista puuttuu tieto, että LEI-tunnuksen voi ostaa useasta muustakin paikasta kuin PRH:lta, esimerkiksi Sloveniasta. Vaikka Suomessa on tottakai maailman paras atk, Sloveniassa se toimii siten, että avataan selaimeen sivu, täytetään tiedot ja painetaan nappia. Hinta 78,07 euroa plus alv. https://storitve.kdd.si/lei/en/index Järkyttävää rahastusta tämä on silti. Tunnuksen rekisteröinti ei ole oleellisesti sen vaativampi asia kuin rekisteröityminen vaikkapa Disqusiin. Eli jos markkinat toimivat kuten niiden kuuluu,… Read more »

y2017
y2017
Reply to  Mika Koivisto
6 years ago

Oma LEI-tunnukseni odottaa vielä lunastamistaan, kirjoitin siis siltä pohjalta mitä ehdin asiaa tutkia. Lista toimijoista löytyy täältä (version 1.2 csv-formaatti on viallinen, huom.): https://www.gleif.org/en/about-lei/gleif-registration-authorities-list eli valinnanvaraa riittää ja tuskin asiaa täytyy Sloveniaan saakka lähteä toimittamaan, vaikka heillä mm. englanninkieliset ohjeet oli laadittu sangen huolellisesti. Nordnet mainosti ”Pohjoismaiden ja Baltian alueen palveluntuottajaa”, jota ei jostain syystä vielä löytynyt em. listalta: https://fi.nordlei.org/ Hinta on käytännössä sama kuin PRH:lla. Parempaa tarjousta odotellessa… Suunnitelmani on ottaa rennosti mm. hintakehitystä seuraten, vaikka Nordnet kehottikin kiirehtimään kun hakuprosessi voi kuulemma kestää. Täytyy vain ennen vuodenvaihdetta huolehtia sijoitukset siten, ettei paniikkia pääse aivan heti syntymään. Luotan siihen,… Read more »

Jackster
Jackster
6 years ago

LEI-tunnuksen voi myös kilpailuttaa. PRH:lla se maksaa 110 € (ALV + toimituskulut), Nordlei.org hinta on 107 € + alv ja LEI-tunnus.fi 89 € + alv. Vastaavasti vuosimaksut näyttäisivät olevan PRH 70 €, Nordlei 89 € ja LEI-tunnus.fi 60 €.

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top