Yrityksen kautta sijoittaja tarvitset kohta LEI-tunnuksen

LEI-tunnuksen tarpeellisuudesta on ollut vähän epäselvyyttä ja siitä on käyty paljon keskustelua Facebookin sijoituskerho ryhmässä. Koska asia koskee itseänikin päätin selvittää tarkemmin milloin sitä tarvitaan ja ketä kaikkia se oikestaan koskee.

Mikä on LEI-tunnus ja miksi sellaisen tarvitsee?

LEI-tunnus eli Legal Entity Identifier on kansainvälinen, joka on tarkoitettu finassimarkkinoilla toimivien tahojen tunnistamiseen. Alunperin sitä on tarvinnut kaikki yritykset ja yhteisöt, joita koskee EMIR-asetus. Eli tämä on aiemmin lähinnä koskenut johdannaissopimuksia käyttäviä yrityksiä ja yhteisöjä. Nyt tämä vaatimus laajenee ensivuoden alussa voimaan tulevan MiFID II asetuksen myötä koskemaan myös muita sijoitustuotteita. MiFID II on EU tasoinen direktiivi ja sen on tarkoitus parantaa sijoittajien suojaa ja läpinäkyvyyttä finanssimarkkinoilla.

Mihin mennessä tarvitsen LEI-tunnuksen?

MiFID II asetus astuu voimaan 1.1.2018 eli siihen mennessä sinulla tulisi olla sellainen mikäli sitä sinulta vaaditaan.

Mitä sijoitustuotteita se koskee?

Näitä sijoitustuotteita ovat ainakin seuraavat EU:ssa markkinapaikalla listatut:

  • Osakkeet
  • ETF, ETC ja ETN
  • Joukkovelkakirjalainat
  • Johdannaiset
  • Päästöoikeudet
  • Indeksilainat

Se ei koske rahasto- ja vakuutusmuotoisia sijoituksia. Eli jos sijoitat vain rahastoihin tai sijoitusvakuutuksiin niin tämän hetken tiedon mukaan et tarvitse LEI-tunnusta.

Kenen pitää hankkia LEI-tunnus?

Jos käyt kauppaa yllä listatuilla sijoitustuotteilla niin seuraavilla yrityksillä ja yhteisöillä on oltava LEI-tunnus:

  • Kaupparekisteriin merkitty y-tunnuksellinen yritys tai elinkeinonharjoittaja
  • Muut y-tunnuksen omaava yksikkö kuten sijoitusrahasto tai julkisoikeudellinen yhteisö
  • Säätiörekisteriin merkitty säätiö

Miten voin saada LEI-tunnuksen?

Suomessa LEI-tunnuksen voi hakea Patentti- ja rekisterihallitukselta. Se on voimassa myöntämishetkestä alkaen vuoden ja se uusitaan vuosittain. Tällä hetkellä hakemusmaksu on 110€ + ALV 24% ja vuosimaksu on 70€ + ALV 24%. Hakemusmaksun lisäksi PRH veloittaa laskutuslisän 6,50€ + ALV 24%.

Mitä jos en hae LEI-tunnusta?

Asetuksen mukaan asiakkaan eli sinun kaupankäynti yllä listatuilla sijoitustuotteilla estetään. Eli toimeksiantojasi ei otetavastaan ennen kuin sinulle on myönnetty LEI-tunnus. Useat paikat saavat LEI-tunnuksesi automaattisesti niiltä hallinnoivalta Global Legal Entity Identifier Foundationilta.

Lähteitä:

Tämä ei ole kaiken kattava ja en voi vastata sen oikeellisuudesta. Suosittelen kysymään lisätietoja omasta pankista tai missä käytkin kauppaa. Pyrin päivittämään tätä sitä mukaan kun saan lisätietoja. Jos sinulla on jotain tarkempaa tietoa tästä niin kommentoi ihmeessä.