Suomi nousuun, ajatuksia verotuksen uudistamisesta

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Koska näillä meidän poliitikoilla näyttää olevan niin paha tunnelinäkö ettei sieltä tule mitään uusia ideoita ajattelin tähän listata hieman ideoita, joista on keskusteltu kavereiden kanssa. Jotta tämä meidän isänmaa saataisiin uuteen nousuun pitää ottaa vähän järeämpiä aseita käyttöön. Veroja toki tarvitaan julkisen hallinnon ja hyvinvointiyhteiskunnan pyörittämiseen, mutta sekä verotuksen että yhteiskunnan tukien tulisi kannustaa työntekemiseen ja vielä enemmän yrittämiseen joka luo noita työpaikkoja. Meidän tulisi nimenomaan karsia julkista taloutta sillä se ei tuota mitään vaan päin vastoin kuluttaa verovaroja mikä lisää tarvetta korkeammalle verotukselle. Meidän tulisi karsia byrokratiaa ja keskittyä olennaiseen eli mahdollistaa kansalaisten hyvinvointi ja valvoa yksityistä puolta väärinkäytöksiltä.

Tässä hieman ajatuksia siitä miten verotuksella voisi helpottaa sekä kotitalouksien, että yritysten taloutta.

Perheverotus

Perhe verotus on käytössä mm. Saksassa ja Yhdysvalloissa, molemmissa on progressiivinen verotus niin kuin Suomessakin, mutta siellä perhe voi tehdä yhteisen veroilmoituksen jossa molempien tulot lasketaan yhteen ja sitten verotetaan perhe progressio taulukon mukaisesti. Näin olle jos vain toinen on töissä tai toinen tienaa huomattavasti vähemmän kuin toinen niin sillä tasoitetaan sitä verotusta.

Ruoan ALV

Valmistamattoman ruoan ALV tulisi mielestäni olla nolla prosenttia. Tähän luettaisiin kaikki ruoan raaka-aineet, hedelmät, vihannekset jne. Näin alennettaisiin kotitalouksien ruoka kustannuksia ja samalla kannustettaisiin syömään terveellisemmin. Näin on mm. Kaliforniassa ja jos 0% kuulostaa liian rajulta alennukselta niin sitten voisi mennä Saksan mallin mukaan missä ruokaa verotetaan huomattavasti alemmin. Jos muistan oikein niin ruoan ALV on 7% Saksassa.

Varainsiirtovero ja oman asunnon myyntivoitto

Mielestäni varainsiirtoveron voisi poistaa kokonaan, mutta sen vastapainoksi oman asunnon myyntivoiton verovapauden voisi poistaa ja myyntivoiton verotusta voisi kohtuullistaa lisäämällä hankinta hintaan inflaation, jolloin pelkän inflaation muodostamaa näennäistä voittoa ei verotettaisi vaan verotettaisiin vain se oikea myyntivoitto.

Perintövero

Perintövero tulisi kokonaan poistaa ja sen tilalla verotettaisiin perinnön myyntivoittoa kun perijä myisi perimäänsä omaisuutta. Näin mahdollistettaisiin perheyritysten kivuton sukupolvenvaihdos ja säilytettäisiin yrityksen mahdollisuus työllistää. Esimerkiksi hiljattain Harvian suku joutui myymään yrityksensä kun perintövero sukupolvenvaihdoksessa olisi tullut liian suureksi. Toiset taas ovat päättäneet muuttaa pois Suomesta tämän veron takia. Euroopassa mm. Portugali, Ruotsi, Itävalta ja Norja ovat luopuneet perintöverosta.

Pääomavero

Tämä jotenkin mielletään rikkaiden veroksi, mutta sitä maksaa myös jokaikinen säästäjä korkotuotoistaan. Mielestäni siitä, että ottaa riskiä ja sijoittaa toimintaan mikä voisi parantaa työllisyyttä Suomessa ei tulisi rankaista ankaralla verotuksella. Mielestäni ihan maksimaalinen pääomavero on 25% ei sen puoleen asiotulojakaan mielestäni pitäisi verottaa tuota enempää.

Pörssiyhtiöiden osinkoverotus

Verotuksessa on pistetty pörssi ja listaamattomat yritykset aika eriarvoiseen asemaan verotuksen suhteen. Mielestäni myös suomalaisten pörssiyhtiöiden osinkoja pitäisi verottaa samalla tavalla kuin listaamattomien osakeyhtiöiden. Näin kevennettäisiin suomalaisten osakesäästäjien verotusta ja myös pidettäisiin suomalaisten pörssiyhtiöiden omistus ja päätäntävalta suomessa nyt kun se tuntuu valuvan ulkomaille ja samalla valuvat ne verotulot omistuksen mukana.

Tässä nyt oli vähän tajunnan virtaa ja ideoita verotuksesta. En nyt ottanut kantaa hirveesti ansiotuloverotukseen, jota saisi kyllä mielestäni keventää mutta ehkä perheverotus ja ruoan ALVin alennus auttaisi ensihätään. Kirjoittelen tässä myöhemmin ajatuksia siitä miten voisi poistaa kaiken maailman kannustin loukkuja ja saada töihin ne jotka tällä hetkellä mielummin makaavat sohvalla kun tekevät töitä. Kuulisin mielelläni myös lukijoiden ajatuksia, joten kommentoikaa.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top