Vinkkejä sijoittajan ja etätyöntekijän veroilmoitukseen

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

On taas se aika vuodesta kun esitäytetty veroilmoitus on kolahtanut monen postiluukusta. Sijoittajan veroilmoituksesta on kirjoitettu muutamassa muussakin blogissa, mutta ajattelin silti jakaa myös mitä omaani laitan. Minulla on hieman eri tilanne kuin suurimmalla osalla, jotka on ansiotyössä sillä teen töitä yksinomaan kotoa. Tämän lisäksi olen yksityinen vuokranantaja ja minulla on osakesijoituksia.

Työnanatajani maksaa Suomeen eläkemaksut ynnä muut työnantajan velvoitteet kuten mikä tahansa Suomalainen yritys vaikka palkkani tuleekin Irlannista. Tämä helpottaa huomattavasti veroilmoituksen tekoa sillä kaikki palkkatiedot on jo ennakkoon siellä ja tarvittavat ennakonpidätykset on maksettu. Jäljelle minulle jääkin vain vähennysten ilmoittaminen niin ansiotuloihin kuin pääomatuloihin ja tietysti vuokratulot. Ennen kuin alan omia neuvoja jakamaan minun pitää sanoa että en ole mikään verotuksen asiantuntija joten käytä näitä omalla vastuulla. Olen kyllä useimmista näistä kysynyt itse apua mm. Veronmaksajien keskusliiton veroneuvojalta.

Ansiotuloista tehtävät vähennykset

Suurimmalle osalle tähän tulee ilmoittaa työttömyyskassan jäsenmaksu jos se ei ole jo valmiiksi ja työpaikan ja kodin väliset matkakulut. Itse olen matkakulut aina ilmoittanut julkisen liikenteen mukaan sillä vain harvoissa tapauksissa oman auton käyttö on perusteltua. Kaikki voi myös ilmoittaa tulonhankkimiskuluja kuten esim. ammattikirjallisuus, työvälineet ja työhuone. Huom ainoastaan työhuone koskee myös pääomatuloja.

Työvälineet

Mikäli käytät omia työvälineitä työssäsi voit myös vähentää ne verotuksessa. Itselleni tietokone on oleellinen työkalu, joten sen hankinta kulut voi vähentää. Jos tietokone maksaa yli 1000€ ja sen käyttöikä on oli 3 vuotta se vähennetään 25% poistoina. Itse olen laittanut työvälineiksi mm. tietokoneen, erillisen näytön ja siihen säädettävän ergonomisen jalusta, tietoliikenne välineitä ja Dysonin lattiatuulettimen. Tuulettimen vähensin puoliksi koska käytin sitä myös ei työajalla ja perustelin sen sillä että kesällä oli liian tukalaa tehdä töitä ilman sitä. Tämä oli siis jo viimevuoden verotuksessa ja se hyväksyttiin. Käytännössä mitä vaan voi laittaa työvälineeksi jos sen käyttö on perusteltua ja jos käytät sitä vain ja ainoastaan töissä voit vähentää sen 100 prosenttisesti muuten 50% on kohtuullinen jos sitä käytetään myös kotikäytössä.

Työhuonevähennys

Työhuonevähennyksen voi tehdä jos teet pääasiallisesti töitä kotoa tai hankit sivutuloja. Päätoimisista tuloista vähennys on 820€. Jos teet osaaikaisesti töitä kotoa tai huomattavia sivutuloja on vähennys 410€. Jos taas saat satunnaisia tuloja kuten esim osinkoa sijoituksista on vähennys 205€. Se missä missä satunnaisten ja huomattavien tulojen raja menee en tiedä. Jos saat säännöllistä vuokratuloa yrittäisin laittaa itse tuon 410€ vähennykseksi.

Pääomatulot

Pääomatuloihin ilmoitat mm. vuokratulot sekä tulot sijoituksista. Jos käytät sijoituksiin NordNetiä niin tiedot niistä löytyy jo valmiiksi veroilmoituksesta. Jos taas käytät jotain ulkomaista osakevälittäjää sinun täytyy itse syöttää tiedot. Vuokratulot sinun tulee aina itse ilmoittaa vaikka olet ne ilmoittanut verottajalle pyytäessäsi verokorttia.

Vuokratulot

Vuokratulot ilmoitetaan aina kustakin omistamastasi asunnosta erikseen. Voit myös ilmoittaa vuokratuloja asunnosta, jota et omista tällöin omistusosuudeksi ilmoitetaan 0%. Sinun tulee myös ilmoittaa vuokralaisen nimi ja päivät jolloin hän on ollut vuokralaisena. Jos et omista asuntoa kokonaan ilmoitat tuloista vain oman osuutesi. Vuokratulot/vuosi kohtaan laitat koko vuoden vuokratulokertymän vähentämättömänä. Maksetut yhtiövastikkeet ja vesimaksut kohtaan laitat hoitovastikkeen sekä vähennyskelpoisen rahoitusvastikkeen sekä maksamasi vesimaksut. Rahoitusvastike on vähennyskelpoinen vain jos se on tuloutettu kirjanpidossa. Muut vuokratuloon kohdistuvat kulut voit laittaa kilometrikorvauksen siitä kun käyt asunnolla, remontti ja remonttitarvike kustannukset, ilmoituskustannukset ja käytännössä kaikki kustannukset, jotka aiheutuu asunnon vuokrauksesta. Omaa aikaa ja työtäsi et kuitenkaan voi vähentää. Itse olen remonttitarvikkeissa vähentänyt mm. porakoneen, vasaran ja joitain muita työkaluja, joita minulla ei sattunut olemaan ja tarvitsin. Myös kaikki maalit, teipit ja kaikki mahdolliset nippelit ja nappelit mitä tarvitsee ostaa asuntoon on vähennyskelpoisia. Muista vähentää myös lainan maksukulut sillä ne ei tule automaattisesti minnekkään. Huom. lainan korkoja ei vähennetä tässä vaan ne merkitään erikseen tulonhankkimisvelan korot kohtaan pääomatulojen vähennyksissä.

Pääomatuloista tehtävät vähennykset

Tänne ilmoitetaan kaikki vähennykset mitkä eivät koske yksittäistä asuntoa tai koskevat muita pääomatuloja.

Muut tulonhankkimiskulut pääomatuloista

Tänne ilmoitat mm. Vuokranantajat ry:n ja Osakesäästäjien keskusliiton jäsenmaksun sekä muut jäsenmaksut, jotka edistävät pääomatulojen hankintaa. Tämän lisäksi kaikki sijoituskirjat ja valmennukset voit vähentää. Jos oma ammattisi on jotain sijoittamiseen liittyvää niin silloin nämä saatetaan laskea vähennykseksi ansiotuloista pääomatulojen sijaan. Tälläisessä tapauksessa suosittelen tarkistamaan asian suoraan verottajalta. Itse olen myös kilometrini ilmoittanut täällä sillä saatan samalla reissulla käydä useammassa kuin yhdessä sijoitusasunnossa, jolloin niiden kohdentaminen on hankalampaa. Selvitykseen kannattaa kertoa kuinka tässä ilmoittamasi kulut edesauttavat sijoitustoimintaa ja pääomatulojen hankintaa. Tänne voit myös ilmoittaa internetin, puhelimen vähennykseksi riippuen kuinka laajaa sijoitustoimintasi on. Internet menee aina läpi ja puhelimesta puolet on helpompi saada kuin koko puhelinlasku ellet käytä sitä yksinomaan sijoittamiseen.

Korot

Jos olet ottanut uuden sijoituslainan asuntoa tai muuta sijoitusta varten sen korot eivät todennäköisesti  kohdistu oikein tulonhankkimisvelan koroksi vaan sinun pitää itse se korjata. Kun se on kerran korjattu niin seuraavina vuosina kyseinen laina kohdistuu oikein. Asuntolainan korot ilmoitetaan kokonaisuudessaan vaikka niistä vuonna 2015 onkin vain 65% vähennyskelpoista. Korko summat kannattaa itse myös tarkistaa, että ne on oikein mitä ne yleensä on.

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä sillä itselläni on osa vähennyksistä jäänyt aikojen saatossa hyödyntämättä. Mitään vähennyksiä ei saa jos niitä ei pyydä ja se ei ole niin vaarallista jos pyytää jotain mitä ei sitten saa kuhan ei yritä mitään selkeetä vilppiä.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Business Pineapple
Business Pineapple
8 years ago

Minua harmittaa, kun menin innoissani täyttämään veroilmoituksen ja olen nyt aika varma, että ainakin osa summista meni vääriin kohtiin. 🙁

T: Ananas
Yksinhuoltajan selviytymisopas

Elie Kopaly
Elie Kopaly
7 years ago

Tämä on ehkä hyödyllisin sijoitusartikkeli mitä olen lukenut aikoihin. Kiitos!

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top