Yleisin syy huonoon tuottoon vertaislainoissa

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Olen kuullut monelta sijoittajalta, että heidän tuotto vertaislainoissa on todella huono ja joissain tapauksissa jopa negatiivinen. Samaa olen kuullut myös yrityslainoihin keskittyneistä palveluista kuten Fundu ja Vauraus. Olen myös kiinnittänyt huomiota, että näissä kaikissa tapauksissa on ainakin yksi yhteinen nimittäjä joka voi olla huonon tuoton takana.

Tähän samaan ansaan astui myös kokenut sijoittaja Mikko Mäkinen. Nostankin nyt Mikon tweetin tähän, koska se on hyvä muistutus siitä että hyväkään analyysi ei aina suojaa tappioilta. Yrityslainat etenkin saattaa olla hyvin riskipitoisia jos niissä ei ole riittäviä reaali vakuuksia ja niiden arviointi on vaikeaa. Mikko sijoitti kolmeen lainaan ja tässä itseasiassa piileekin suurimman osan huono menestys vertaislainoissa.

Kolme kohdetta ei ole alkuunsakkaan riittävän laaja hajautus. Hajautus vertaislainoissa kun muissakin sijoituksissa on ihan äärimmäisen tärkeää. Tätä ei voi ajatella samalla tavalla kuin osakepoimintaa jossa poimitaan vain parhaimmat yhtiöt. Useimmiten tietoa on yksinkertaisesti liian vähän tarjolla kohteesta. Vertaislainoissa yleisesti pidetään 100 eri lainaa sopivana minimihajautuksena. Tuolloin yksittäinen laina vastaa 1% koko lainaportfoliosta.

Vertaislainoissa yleisesti pidetään 100 eri lainaa sopivana minimihajautuksena. Tuolloin yksittäinen laina vastaa 1% koko lainaportfoliosta. Share on X

Fundun toimitusjohtaja Lasse Vuolan mukaan Fundussa hajautettu portfolio tuotti 7% vuonna 2018. Sääli ettei kumpikaan Vauraus eikä Fundu julkaise sivuillaan minkäänlaista tilastoa toteutuneista tuotoista. Viime syksynä kyselin tilastotietoja Vauraudesta, mutta kukaan ei koskaan vastannut kyselyyni. Julkisen tiedon perusteella ei siis voi näistä palveluista vetää minkäänlaista johtopäätöstä, mutta koska heillä riittää sijoittajia uskon että tuotto hajautetulla portfoliolla on yli 5%.

Kuten missä tahansa rahoituksessa luottotappioita tulee ja niitä ei voi täysin välttää. Hajauttaminen on ainoa suoja ja tietysti tutustumalla palveluiden menneeseen tuottoon voi ehkä päätellä jotain listattujen kohteiden laadusta. Jos lainojen laatu on heikko, on monet niistä myöhässä ja moni päätyy pitkän perintäprosessin jälkeen luottotappioksi.

Tämän vuoksi en itse näihin sijoita vaan haluan että joko markkinapaikka tai lainanmyötäjä jakaa riskin kanssani ja takaa lainan takaisinmaksun. Näin lainat on yleensä laadukkaampia tai niihin on vähintäänkin hinnnoiteltu luottotappioriski valmiiksi. Harvempi meistä kumminkaan osaa oikeasti arvioida luottotappio riskiä eikä sen arviointiin yleensä ole riittävästi tietoa. Miten ikinä sijoitatkin vertaislainoihin muista hajauttaa niin lainojen kuin myös markkinapaikkojen välillä. Ei siis kaikkia munia samaan koriin.

Miten ikinä sijoitatkin vertaislainoihin muista hajauttaa niin lainojen kuin myös markkinapaikkojen välillä. Share on X
0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top