Aamulehden juttu lapsilisien sijoittamisesta sai ihmiset pillastumaan

Aamulehdessä ilmeistyi maanantaina juttu siitä kuinka minä lahjoitan lapsilisät pojalleni ja sijoitan ne osakemarkkinoille. Tämähän tietysti sai monet pillastumaan siitä että ei ne ole siihen tarkoitettu. Onko sillä oikeasti väliä että kierrätänkö sen rahan oman tilini kautta vai annan ihan suoraan lapselleni?

Joku taas oli sitä mieltä, että sijoitan hänen maksamiaan verorahoja. Voin kyllä vastata tähän että se lapsilisä on pienen pieni palautus kaikista minun maksamista veroista. Pelkästään viime vuonna maksoin reilu 26 000€ veroa ansiotuloistani ja sen lisäksi yritykseni maksoi toisen mokoman verottajalle. Eli maksoin pelkästään viime vuonna enemmän veroja kuin lapseni tulee saamaan lapsilisiä koko elinikänään. Siinä olen kyllä monen kanssa samaa mieltä että koko lapsilisän voisi tyysti poistaa ja maksaa sitten toimeentulotukena niille jotka sitä todella tarvitsevat. Oli lapsilisiä tai ei sijoittaisin lapselleni joka tapauksessa sillä se on yksi tapa millä tulen opettamaan hänelle hyviä taloustaitoja.

Tärkein pointti koko jutussa mielestäni oli se että noinkin pienellä summalla ihan jokainen suomalainen lapsi voisi saada itselleen kohtuullisen hyvän eläkkeen sijoittamalla. Sen miten itse sijoitan ei vaadi että on joku talousnero vaan sen pystyy tekemään äärimmäisen helposti ja mikä parasta kun sen on kerran tehnyt sen voi vaan unohtaa. Kuka vaan voi oppia sijoittamaan vaikka se ei ihan hirveästi kiinnostaisikaan ja tuo on yksi asia minkä näytin oppilailleni juuri päättyneessä Oman talouden bootcamp kurssilla.

Se mikä itseäni eniten ehkä rassasi on kommentti jonka sain omalla Facebook seinälläni kun nuori nainen sanoo että harva pystyy tekemään noin. Se on aivan väärä lähestymistapa. Ennemminkin pitäisi kysyä miten minä voin tehdä noin eikä vaan todeta että harva voi noin tehdä sillä silloin annat itsellesi tekosyyn että et sinäkään voi noin tehdä. Väitän että ihan joka ikinen perhe jossa molemmat vanhemmat tienaa ainakin 2000€/kk pystyy tuohon sillä noillakin tuloilla meidän perheen budjetilla talous olisi 250€/kk ylijäämäinen. Meidänkin budjetissa olisi vielä paljon karsittavaa, mutta haluamme myös nauttia elämästä. Ihan pienimmistä tuloista voi olla vaikeaa saada ylimääräistä syrjään ja jos elää täysin tukien varassa silloin se on käytännössä mahdotonta säästää. Silloin pitäisikin kysyä miten voi tuloja kasvattaa sillä se on taas täysin mahdollista kuhan ei ole työkyvytön.