FCA sulkee brittiläisen vertaislainapalvelu Lendyn

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Brittien paikallinen finanssivalvoja on eilen määrännyt ulkopuolisen tahon ajamaan Lendyn hallitusti alas. Lendy on kiinteistölainoihin keskittynyt vertaislainapalvelu. Lendy on jo pidemmän aikaa paininut ongelmissa ja alkuvuonna FCA (Financial Conduct Authority) otti sen tarkkailuun.

Tämä on hyvä muistutus siitä että aina pitää tehdä oma taustatutkimus ennen kuin sijoittaa mihinkään vertaislainapalveluun. Pelkästään parin minuutin Googlauksella selviää että Lendyn riskienhallinta ei ole ollut kohdallaan sillä iso osa lainoista on myöhässä merkittävästi ja vakuuksien arvotkaan ei ole aina riittänyt lainan likvidointiin. Lendyllä on myös ollut oma buyback rahasto josta on tarkoitus ollut kattaa takaisin maksu silloin kun vakuus ei ole ollut riittävä. Lendy oli pantannut myös tuon rahaston pankkilainan vakuudeksi huhtikuussa mikä on ollut selkeä merkki isoista ongelmista.

Lendy ei ole suinkaan ainoa jonka toimintaan viranomaisen on täytynyt puuttua. Vuosi sitten toinen kiinteistöjä vakuutena käyttänyt brittiläinen Collateral koki saman kohtalon. Myös ruotsalainan TrustBuddy suljettiin viranomaisten toimesta. Lisäksi Mintoksessa toiminut puolalainen lainantarjoaja Eurocent meni konkurssiin. Itse antaisin tässä myös varoituksen Twinosta, jonka oma tilintarkastaja on ilmaissut huolen yhtiön tilasta.

Tämmöiset uutiset saattaa helposti pelästyttää uuden vertaislainasijoittajan, mutta ei yksittäistapausten takia kannata koko vertaislainamarkkinaa hylätä. Yhtälailla osakesijoittajat on menettänyt rahojaan Talvivaaraan. Eikä Lendyn ja muidenkaan tapauksessa kaikkia rahoja ole menetetty vaan ne ajetaan hallitusti alas. On tärkeää tuntea riskit sekä tehdä myös itse oma selvitys ennen kuin sijoittaa. Minä olen listannut sellaisia markkinapaikkoja joihin itse uskallan sijoittaa, mutta silti seuraan kaikissa sijoituksissani mm. myöhässä olevien lainojen määrää.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top