Fellow Finance suunittelee listautumista pörssiin

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Fellow Finance julkaisi tiedotteen viime perjantaina, että se suunnittelee listautumista Nasdaq First North markkinapaikalle. Tämä tuskin tulee kenellekään yllätyksenä sillä onhan tästä jo ollut huhuja liikkeellä. Se mikä itseäni eniten ihmetyttää ettei kukaan tarkastele tätä sen kriittisemmin. Päällisin puolin numerothan näyttää hyvältä ja suunnitellun annin koon perusteella ei vaikuta siltä että nykyiset omistajat olisi rahastamassa viime hetkellä.

Yksinkertaistettuna Fellow Financehan toimii vain markkinapaikkana, jossa lainaajat yhdistetään sijoittajiin. Fellow Finance hoitaa sijoittajan puolesta lainan maksuliikenteen ja perii siitä palkkiot suurimmaksi osaksi lainaajalta, sijoittajalta peritään palkkioita lähinnä vain lainan myynnistä jälkimarkkinoilla. Näin ollen Fellow Financella ei itsellään ole riskiä lainoista aiheutuvista luottotappioista sillä se on toiminut vain välittäjänä. Tämä on hyvää bisnestä ja sehän näkyy myös numeroissa.

Tämä on myös paljolti luottamuspeliä. Sijoittajia alustalle tulee kun tuotot on hyvät ja alusta toimii. Tässä Fellow Finance joutuu siis tasapainottelemaan sillä minkälaisia lainoja se listaa sillä jos luottotappiot kasvaa liian suuriksi sijoittajien luottamus järkkyy ja ne kaikkoaa johonkin toiseen palveluun, joka tarjoaa parempaa luottotappio korjattua tuottoa. Toinen on asia mihin sijoittajien täytyy luottaa on se että alusta toimii ja sijoittajan raportit on oikein ja tuotot on tilitetty oikein. Fellow Finance on hieman joutunut painimaan tähän jälkimmäisen kanssa ja julkaisivat tiedotteen tähän liittyen vasta ihan hiljattain sen jälkeen kun käytännössä pakotin heidät siihen. Vain aika näyttää miten sijoittajat tähän reagoi jos reagoi lainkaan.

Fellow Finance ei ole ensimmäinen vertaislainamarkkinapaikka, joka on listautunut pörssiin vaan tästä löytyy esimerkki Yhdysvalloista. LendingClub listautui Nasdaq:iin 2014. Se on myös hyvä esimerkki siitä miten pörssikussille käy kun sijoittajat menettää luottamuksen. Sen hinta kävi yli $25 dollarissa ja nyt se on $3,67. LendingClub on tosin koko luokaltaan aivan eri sfääreissä kuin Fellow Finance. Imago ja luottamus on kaikki kaikessa vertaislainauksessa ja ilman sitä se ei toimi. Tämä kannattaa pitää mielessä jos aiot osallistua Fellow Financen antiin. Itse en osallistu ja se tuskin tulee kenellekään yllätyksenä, joka on lukenut aiempia kirjoituksiani Fellow Financesta.

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

avatar
2 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
pöllöpoikaMika KoivistoRxc3 Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Rxc3
Guest
Rxc3

P2P-markkinalle sijoittavan riski itse asiassa lisääntyy ostettaessa pörssinoteeratun lainanvälittäjän osakkeita. Mukaan arvonkehitykseen nimittäin tulevat juuri nuo imago ja luottamus, joita ei voi suoraan laskea ytityksen tunnusluvuista tai lainaajien taloudellisesta tilanteesta vaan jotka ovat pitkälti irrationaalisia tekijöitä. Jos nyt FF:nkin tapauksessa media aloittaa tavanomaisen moraalisaarnansa ”pienituloisten velallisten pikavippiahdingosta”, voidaan välittäjän osakkeelle odottaa kunnon kurssidippiä heti listautumisen jälkeen. Vertaislainaajia on moneksi. Sijoittajan kannalta näen kuitenkin kaksi ylitse muiden: 1. Omia osakkeitaan ”kuponkikorolla” tarjoavat kuten Osinkotuottoa/Bluefinance, jossa sijoittajan ei tarvitse huolehtia muusta kuin liikkeellelaskijan riskistä. Korkokin sitten on ”vain” 7% eli karkeasti puolet suorien lainojen tuotosta sijoittajalle ja varmaankin luokkaa 25% siitä mitä… Read more »

pöllöpoika
Guest
pöllöpoika

Olen sijoittajana Fellow Financessa eikä mitään pahaa sanottavaa. Olen saanut sieltä tasaseen noin 10% tuottoa. Ihmettelen negatiivista kommenttia, miksi?

Viimeisimmät artikkelit

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Vieritä ylös