Iban wallet esittää itsensä vähän niin kuin talletus- tai määräaikaistilinä, mutta todellisuudessa se on sijoitus lainoihin. Voit valita neljästä eri korko tasosta ja korkeampi korko vaatii pidemmän talletusajan ja isomman sijoituksen.
Iban wallet korkostaa että tili on EMI (electronic money institute) tili ja on reguloitu. Tämä ei kuitenkaan ole pankkitili ja sillä ei ole minkäänlaista talletussuojaa. Se on sijoitustili ja jonka arvo voi mennä nollaan. Luvattu tuottokin on ilmoitettu arviona eli siitä ei ole mitään takuuta että saat tuon tuoton. Sijoitetut rahat sijoitetaan lainoihin ihan niin kuin missä tahansa vertaislainamarkkinapaikalla, mutta Ibanwallet hoitaa tuon puolen eikä sinun tarvitse tietää mitään lainoista.
Tässä piileekin suurin riski. Et tiedä mitään siitä mihin rahat sijoitetaan sillä Iban wallet ei kerro mitkä yritykset on sen lainantarjoajia. Sivustolta on myös hyvin vaikea saada selville mikä Iban Walletin yhtiön nimi edes. Tiesin että kyseessä on Brittiläinen yhtiö, koska löysin heidän joukkorahoituskampanian vuodelta 2016. Tuolloin yhtiön nimi oli Iban Online Ltd. Saamieni sähköpostien perusteella se näyttäisi olevan nyt Iban Wallet Corporation. Kyseinen yhtiö ei ole FCA:n valvoma vaikka onkin Briteistä. Iban walletin sivuja ei myöskään voi ladata Briteistä. Tämä nyt ei välttämättä kerro mistään mutta olisi hyvä tietää edes mille yhtiölle rahansa antaa. Rahoista puheen ollen tuo EMI lisenssi ei ole Iban Walletin vaan Espanjalaisen yrityksen jossa Iban Walletilla on tili.
He korostavat paljon sijoituksen läpinäkyvyyttä ja turvallisuutta mutta itse en tunne oloani turvalliseksi enkä tiedä riittävästi, jotta voisin edes lähteä arvioimaan miten suuri riski tässä piilee. Heidän tarjoama konsepti ei varsinaisesti ole mitenkään uniikki tämän tapaisia muitakin on joista on helpompi arvioida riskejä esim. Bondora Go & Grow, jota sitäkään en pitäisi pieni riskisenä sijoituksena. En kuitenkaan vielä kutsuisi tätä huijaukseksi, mutta avoimuudessa heillä on vielä paljon petrattavaa. Itse en tähän sijoittaisi, mutta jotkut bloggaajat on sijoittanut ja kehuvat niiden mobiilisovellusta.
Tämän artikkelin alkuperäisen julkaisun jälkeen helmikuussa 2020 olen saanut lisää tietoa ja olen valmis kutsumaan Iban Wallettia huijaukseksi. Samoihin aikoihin kun kyselin heiltä mm. omistajarakenteesta ja siitä mitä nämä lainat on he tekivät muutoksia kuten uudelleen nimesivät Latvialaisen yrityksen Iban Wallet Corporation, SIA:sta New Generation Market, SIA:ksi. Samalla omistaja muuttui Marc-Anthony Hurr:sta 1990 syntyneeksi Ahmad Maiwand Noorzai. Aluksi Iban Wallet täysin vältteli vastaamatta kysymyksiini ja loppujen lopuksi sain vastauksen tämän artikkelin julkaisun jälkeen, jossa ei kerrottu yhtään mitään uutta eikä edes vastattu kysymyksiini. Omistaja muutoksen huomasin vasta nyt kun Kristaps Mors julkaisi oman artikkelinsa Iban Walletista ja keräsi siihen samat tiedot kuin itse löysin ja vähän enemmänkin. Näiden tietojen perusteella olen valmis kutsumaan Iban Wallettia huijaukseksi.
Jos sinulla on siellä rahaa suosittelen yrittämään nostaa ne välittömästi. Suosittelen myös ottamaan talteen screenshotteja ja mitä ikinä raportteja voit ladata sivustolta/sovelluksesta todisteeksi että sinulla on siellä ollut rahaa. En usko että tässä käy hyvin sillä tässä on selkeästi laitettu omistajaksi joku jota voidaan syyttää kun ongelmat alkaa.