Koko IT urani palkkakehitys

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Palkka on semmoinen tabu mistä Suomessa ei saa puhua, itse olen kuitenkin ollut kavereiden kanssa aina aika avoin siitä mitä tienaan ja se on varmasti myös auttanut paremmin löytämään sen oman arvon työmarkkinoilla. Näin veropäivän kunniaksi päätin vihdoin julkaista tämän. Toivon, että tämä auttaa sinua ymmärtämään mikä on mahdollista ja nyt on erittäin hyvä aika kilpailuttaa oma palkka sillä alalla on hurja vaje osaavista tekijöistä.

Kun olen keskustellut viimeisen muutaman vuoden aikana ihmisten kanssa palkoista niin moni joille olen paljastanut paljon tienaan ovat he olleet yllättyneitä sen suuruudesta vaikka itse tiedän montakin, jotka tienaavat lähes yhtä paljon eikä ole esimies tai johtaja tehtävässä. Unohda kuitenkin lehdissä olleet superkoodaaja palkat ei sellaisia saa kuin oman yrityksen kautta freelancerina töitä tekevät.

Ajattelin nyt ensimmäistä kertaa paljastaa ihan koko urani palkkakehityksen ja ne tekijät jotka ovat mahdollistaneet sen. Se mitä haluan kertoa tällä on se että se mitä nyt tienaat ei missään nimessä ole maksimi mitä voit ansaita ilman sen kummempaa tutkintoa. Alla oleva palkka graafi sisältää palkan ylitöineen, lomarahoineen ja bonuksineen. En laskenut mukaan saamiani osakeoptioita sillä ne olisi vääristänyt kuvaajaa turhan paljon. Vuodesta 2009 en ole saanut lomarahoja enkä ylityökorvauksia vaan ne on sisältynyt kuukausipalkkaani. Dollarit on muunnettu euroiksi vuoden keskikurssia käyttäen.

Historia

Olen aloittanut tämän taulukon ensimmäisestä koko aikaisesta työstä, jonka aloitin loppuvuodesta 1999. Olin juuri tullut intistä ja minulla oli takana kaksi vuotta tietotekniikan opintoja ja vuosi osa-aikaista työtä Amerikkalaisessa yliopistossa. Pääasiallinen ohjelmointikieleni oli tolloin Perl eli CGI web-ohjelmia tehtiin silloin. Joskus 2000 aikoihin aloin opiskelemaan itsekseni Javaa ja tuo firman ostettiiin pois ja jotain kautta minä päädyin pääsuunnittelijan rooliin. Kaupan jälkeen rupesimme käyttämään Javaa pääasiallisesti sillä ostaneen firman alusta pohjautui siihen. Kuten moni varmaan arvaa pian iskikin dotcom kupla ja 2001 loppuvuodesta putiikki pisti ovet kiinni.

Löysin kuitenkin nopeasti uuden työn tällä kertaa konsultin roolissa isossa konsultti talossa ja vaikka palkka kehitykseni ei ollutkaan mitään huimaa se kuitenkin nousi hitaasti vuoteen 2006 asti. Tuossa välissä olin selvinnyt lukuisat YT-neuvottelut. Piikit palkassa johtuu lähinnä ylitöistä. Koko tuon ajan kävi kaikki mahdolliset koulutukset mitä firma tarjosi ja hommasin jokusen Java sertifikaatinkin. Niistä ei saanut palkankorotusta, mutta kertapalkkion kylläkin.

Vuosi 2006 on se milloin kaikki muuttui kun kova työ ja osaaminen tunnustettiin ja pääsin arkkitehdin rooliin. Palkka ei ihan heti seurannut mukana vaikka olinkin heti tokasta projektista lähtien ns. Lead arkkitehti eli ohjasin muiden arkkitehtien hommaa. Tuo ei tullut itsestään pelkästään työn ohessa opiskelemalla vaan siihen käytettiin paljon vapaa-aikaa mm. osallistumalla avoimenlähdekoodin projektiin.

Vuosi 2009 toi taas muutoksen kun tein vapaaehtoisesta avoimenlähdekoodin projektiin osallistumisesta kokoaikaisen työni menemällä töihin sen ympärille rakennettuun firmaan. Tämä toi myös muuton aluksi Saksaan, jossa olin noin puolitoista vuotta ja sen jälkeen Yhdysvaltoihin Los Angelesiin. Palkka tuolla oli hieman maltillisempi kuin esim San Franciscossa, mutta siellä olisi myös elinkustannukset ollut huomattavasti korkeammat.

Vuoden 2014 kesäkuussa palasin Suomeen ja se näkyykin pienenä pudotuksena palkassa kun palkkani muunnettiin euroiksi ja kurssi ei ollut niin hyvä. Suurin muutos oli kuitenkin nettopalkassa, jota en ikävä kyllä saanut kuvaajaan kun minulla ei ollut tallessa kaikkia tarvittavia tietoja joten siihen olisi jäänyt liikaa aukkoja. Vuoden 2016 loppuun asti tein töitä kotoa käsin etätyöntekijänä. Ennen kuin ryhdyin yrittäjäksi kävin useassa haastattelussa ja kyllä tuo saamani palkka taso oli Suomessakin mahdollinen vaikka aika kipurajoilla olikin. Tämäkin oli yksi syy ryhtyä yrittäjäksi sillä en halunnut rajoittaa ansainta mahdollisuuksiani.

Mitä tästä voi oppia

  • Opettele jatkuvasti uutta ja syvennä jo olemassa olevaa osaamistasi
  • Hanki kansainvälistä kokemusta
  • Kokemus on tärkeämpää kuin tutkinto vaikka se kyllä auttaa monessa asiassa ja alkupalkka on todennäköisesti suurempi

Jos sinulla on oikeasti halua kehittää itseäsi ja ansaita paremmin autan kyllä mielelläni.

4 1 vote
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mahd.MatkallaVaurauteen
Mahd.MatkallaVaurauteen
6 years ago

Käsittämättömät tulot. 🙂 Minkälainen tehtäväkuvasi on?

Vinkkeissä mainitset kv:n ja osaamisen syventymisen. Kuinka täekeänä kansainvälisyyttä pidetään suomessa? Entä oletko syventänyt osaamistasi vain omasta tahdostasi vai onko työnantajalla ollut näpit pelissä?

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top