Kuinka paljon synnyttäminen maksaa Suomessa

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Tämän luulisi olevan helppo kysymys vastata, mutta jostain syystä en saanut selkeää vastausta tähän Googlettamalla, enkä edes hoitohenkilökunnalta ennen synnytystä. Lopullinen vastaus selvisi vasta laskun tultua. 

Poika 2kk
Poika 2kk vanha

Suomessa synnyttäminen on suhteellisen halpaa niille jotka kuuluvat Suomen sosiaaliturvan piiriin mutta jos et kuulu niin maksat siitä täyden hinnan mikä on pienimmilläänkin joitain tuhansia euroja ja jos on jotain komplikaatioita se nousee helposti yli 10 000€. Tämä on ihan samoissa hinta luokissa mitä se on Yhdysvalloissa ilman kattavaa vakuutusta. Vaikka kuulutkin sosiaaliturvan piiriin niin se synnytys ei silti ole täysin ilmaista vaan maksat sairaalassa olosta hoitopäivämaksua, joka on 38,10€ vuonna 2015. Hoitopäivämaksu maksetaan sekä sairaalaantulo että lähtöpäivältä myös kokonaisuudessaan eli jos tulet sairaalaan klo 23.59 joudut maksamaan tuosta yhdestä minuutista koko 38,10€.

Tämän lisäksi voit joutua maksamaan erillisen hoitopäivämaksun lapsesta mikäli tämä on eri osastolla kuin äiti. Esimerkiksi meidän tapauksessa meidän poika vietti kaksi päivää vastasyntyneiden valvontaosastolla, koska syntyi ennenaikaisesti ja äiti ei pystynyt heti hoitamaan häntä kun joutui itse toipumaan keisarinleikkauksesta. Jos olet perhehuoneessa lapsen ja isän/tukihenkilön kanssa maksetaan isästä/tukihenkilöstä myös tuo hoitopäivämaksu. Sairaalasta pääsyn jälkeen ennenaikaisesti syntyneen lapsen kehitystä halutaan seurata joten tästä tulee ylimääräisiä poliklinikka käyntejä, jotka maksaa 32,10€ vuonna 2015. Neuvola käynnit eivät maksa mitään ennen eikä jälkeen syntymän.

Hoitopäivämaksun lisäksi ei tule muita kuluja sairaalassa olosta vaan se sisältää kaikki toimenpiteet, lääkkeet, hoidon, ruoan, sairaalavaatteet, vauvan vaatteet, vaipat jne. Terveyspalvelumaksuissa on myös maksukatto, joka on 679€ vuonna 2015. Maksukattoa ei kuitenkaan kerrytä ihan kaikki kunnalliset terveyspalvelut. Lisätietoa maksukatosta löytyy täältä.

Eli kuinka paljon se maksaa riippuu ihan siitä kuinka monta vuorokautta joudut sairaalassa olemaan. Ymmärtääkseni normaali synnytys vaatiin 2 – 3 päivää. Meidän tapauksessa jouduimme mennä ajoissa sairaalaan kun lapsivesi alkoi tihkua ja sitten sitä synnytystä käynnisteltiin muutama päivä ja loppujen lopuksi päädyttiin keisarinleikkaukseen, jonka jälkeen lapsi vietti kaksi vuorokautta vastasyntyneiden valvonta osastolla ja äiti oli vuodeosastolla. Viimeisenä vuorokautena saimme perhehuoneen, joten itsekkin vietin yhden vuorokauden siellä. Eli laskua tästä kertyi äidille 10 vuorokautta 381€, lapselle 2 vuorokautta 76,20€ ja itsestäni tuli 1 vuorokausi perhehuoneessa 38,10€ eli yhteensä 495,30€. Tämän lisäksi olemme käynyt 3 kertaa naistenklinikalla seurantakäynnissä, jotka maksoi kukin 32,10€ eli yhteensä 96,30€. Tämän lisäksi tulee vielä ainakin yksi käynti kun lapsi on 4kk ikäinen.

Toivottavasti tämä auttaa muita budjetoimaan synnytyksen kustannukset sillä itselläni ei ollut niistä mitään hajua. Onneksi minulla on hyvät puskurit ja vietin osan isyysvapaastani käyttäen lomapäiviä niin sain kaikki maksettua Kelan maksamalla isyysrahalla.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top