Lasten hankinnan ei tarvitse olla kallista

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Olen aina ihmetellyt miten ihmiset käyttää tuhansia euroja kaiken näköisiin vauvan tarvikkeisiin, jota oikeasti ei tarvitse tai saisi myös huomattavasti edullisemmin, joten päätin että pidämme kirjaa kaikesta mitä vauvalle ostamme. 

Alkuun pääsee todella vähällä sillä äitiyspakkaus on hyvin kattava ja se toimii jopa vauvan sänkynä. Meidän poika siirtyi pinna sänkyyn vasta kun täytti 3kk vaikka olimme ostanut pinnasängyn valmiiksi jo ennen pojan syntymää. Äitiyspakkauksen lisäksi saa aika paljon kaikkea ilmaiseksi voit lukea näistä tarkemmin vaimoni kirjoittamasta jutusta. Alkuun olisi riittänyt noiden ilmaisten lisäksi turvakaukalo, vaipan vaihtoalusta ja vaippoja normaali synnyksessä. Ensimmäiseen muutamaan viikkoon käytännössä ei vauvan kanssa poistuttu kotoa muuta kuin neuvolaan ja poliklinikalle seuranta käyntiä varten. Poliklinikallekkin tarvitsi mennä vain koska vauva syntyi ennen aikaisesti rv35+6 ja aluksi tarvitsi nenämahaletkua pullosyötön apuna.

Lähes tulkoon kaikki mitä itse ostimme oli käytettyä tämän lisäksi saimme vaatteita ja leluja enemmän kuin tarpeeksi ystäviltä joiden lapset oli jo vähän vanhempia. Mikäli emme olisi saanut vaatteita niin paljon olisimme ostanut ne joko kirpputorilta tai tori.fi:stä käytettynä. Muutamia tavaroita jouduimme ostamaan uutena koska meidän poika syntyi ennen aikaisesti ja tarvitsi mm. pienempiä koon 44 vaatteita. Lapsi kasvaa niin hurjaa vauhtia, että ei ole mitään järkeä ostaa kalliita uusia vaatteita sillä ne jää muutamassa kuukaudessa kuitenkin pieneksi ja käytetyistä vauvan vaatteista ei saa paljoakaan rahaa myytäessä, koska tarjontaa on niin paljon.

Kaksi ehkä kalleinta ostosta mitä vauvalle teet on vaunut ja turvakaukalo. Pelkästään noihin kahteen saa helposti upotettua yli 1000 euroa kun ne ostaa uutena. Turvakaukaloa suositellaan aina uutena ostettavaksi sillä jos se on ollut onnettomuudessa se ei välttämättä ole enään turvallinen ja siitä ei kuitenkaan ole mitään selviä merkkejä. Itse ostimme turvakaukalon isofix telakalla vaimon lapsuuden kaverilta käytettynä sillä tiesimme ettei se ole ollut missään onnettomuudessa. Vaunut tai yhdistelmä rattaat on toinen toinen mihin monet käyttävät todella paljon rahaa. Me löysimme hyvät Teutonian yhdistelmä rattaat käytettynä tori.fi:stä. Maksoimme niistä 30€ ja sen lisäksi käytimme 5,30€ niiden kunnostukseen. Pesimme kaikki kangas osat ja käytimme muutaman euron tarvikkeisiin kunnostaaksemme sen. Pelkkä pesukin olisi riittänyt.

Olen tässä hieman avannut sitä mitä kaikkea olemme itse ostanut ja mitä ne on maksanut. Tässä listaan vain tavarat, ruoan ja lääkkeet ja en käsittele itse synnytystä sillä kirjoitin sen kustannuksista jo aiemmin artikkelissa Kuinka paljon synnyttäminen maksaa. En myöskään listannut äitiysvaatteita sillä se riippuu hyvin paljon ihmisestä mitä tarvitsee meidän tapauksessa vaimo käytti niihin yhteensä 94,92€.

TuoteHintaSelitys
Teutonia yhdistelmärattaat35,30 €sis. 5,30€ tarvikkeita kunnnostukseen
Brio Primo turvakaukalo ja isofix telakka50,00 €
Ikean pinnasänky ja patja39,08 €sis. 9,08€ kuljetukseen
Pinnasängyn reunapehmuste5,00 €
Ikea kylpyamme5,99 €uusi
Nattou mobile pinnasänkyyn29,00 €uusi, mutta alennuksesta
Nattou uniliina16,90 €uusi
Kapaloliinoja 3kpl paketti19,95 €uusi, vaimo oli ostanut näitä jo vauvakuvauksia varten
Yhteensä201,22 €

Seuraavat tavarat ostimme pojan ennen aikaisuuden vuoksi. Tämän vuoksi esim. täysi rintaruokinta ollut mahdollista, joten jouduimme turvautumaan korvikkeen käyttöön täydentämään äidinmaitoa. Korvikkeena käytämme Nutrilon Omneota sillä sairaalassa saamamme NAN korvike ei sopinut ollenkaan pojan vatsalle. Vaippona käytimme Liberon Premature koko, jota ei kaikista kaupoista löydy. Näistä lähes kaikki ostettiin pikaisesti sairaalasta kotiutuspäivänä ensimmäisestä paikasta mistä niitä löytyi.

TuoteHintaSelitys
Ainu MAM Anti-Colic tuttipullo 160ml6,35 €uusi
Philips Avent rintapumppu, sähkökäyttöinen, natural165,00 €uusi, Yliopiston Apteekista
4kpl 44 koon body40,95 €uusi, 2kpl Naistenklinikan kahviosta
1kpl 44 koon potkuhousut25,20 €uusi, Naistenklinikan kahviosta
Keskostippa67,99 €hinta kelakorvauksen jälkeen
Rautalisä9,09 €
Yhteensä314,58 €

Kaiken kaikkiaan alkuun käytimme 515,80€, mikä on mielestäni erittäin kohtuullinen summa vaikka hieman yllätyksiä ja ylimääräisiä hankintoja joutui tekemään. Rintapumpun suhteen olisi päässyt edullisemminkin ostamalla käsikäyttöisen, mutta ei siitä olisi tullut mitään kun sitä käytetään useita kertoja päivässä.

Korvikkeen lisäksi ostamme kertakäyttövaippoja säännöllisesti. Korviketta ei tarvitse jos on täysi rintaruokinnassa. Vaippa kuluissa voisi säästää sijoittamalla kestovaippoihin, mutta me päätimme sen sijaan helpottaa omaa elämää kun se ei ole joka sentistä kiinni. Vaippa roskapussit on käteviä kakkavaipan kanssa etenkin kun ei olla kotona. D-vitamiini tippoja suositellaan kaikille lapsille Suomessa. Velli tuli mukaan ruokavalioon jo 3kk ikäisenä normaalin 4kk iän sijaan lääkärin suosituksesta. Alla lista kaikesta mitä nykyään ostamme säännöllisesti.

TuoteYksikköhintaMäärä/kkYhteensä/kk
Nutrilon Omneo 1 korvike, jauhe7,85 €431,40 €
Valio Onni velli0,85 €1815,30 €
Nutrilon standard 1 korvike 200ml, neste0,69 €106,90 €
Libero vaipat 88kpl11,75 €335,25 €
Libero wet-wipes quadro-pack 4x64kpl7,95 €3/45,96 €
Libero vaippa roskapussi2,35 €1/30,78 €
Ainu liivinsuojus 50kpl3,99 €13,99 €
D-vitamiini tipat21,00 €1/2
10,50 €
Yhteensä110,09 €

Kaikkien yllä listattujen lisäksi olemme ostaneet seuraavat tuotteet ensimmäisen neljän kuukauden sisään. Tarvitsimme mm. velliä varten oman tuttipullon ja vellitutin. Sen lisäksi ostimme nopeammin virtaavia pullotutteja kun aiempi osoittautui liian hitaaksi maidon määrän kasvettua.

TuoteHinta
Panodol lasten särkylääke4,63 €
Hoitovoide2,90 €
Ainu tuttipullo 240ml3,95 €
Ainu pullotutti velli, silikoni3,29 €
Ainu MAM pullotutti normaali virtaava, silikoni5,19 €
Ainu MAM nopeasti virtaava tuttipullo 330ml4,50 €
Yhteensä24,46 €

Muita vapaaehtoisia kuluja on vauva-uinti, jonka aloitimme tällä viikolla. Se maksaa 77€/kk ja sitä varten tarvitsi uimapuvun, joka maksaa 26€ mutta poika sai sen joululahjaksi. Tämän lisäksi tarvittiin uimavaippoja. Yksi 12 vaipan paketti Huggies little swimmers uintivaippaa maksaa 5,39€ ja riittää pariksi kuukaudeksi.

Toinen vapaaehtoinen kulu on lapsivakuutus, joka kannattaa ottaa jo ennen lapsen syntymää. Meille se maksaa 472,46€/vuosi ja koska otimme sen ennen pojan syntymää se olisi kattanut myös synnynnäiset sairaudet, joita ei onneksi ole.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mrs Dollar Notes
Mrs Dollar Notes
8 years ago

Hienoa, että olet pitänyt näin tarkasti kirjaa vauvan kuluista. Olen seuraillut eri blogeista (esim Frugalwoods) kuinka paljon ihmisillä menee keskimäärin vauvoihin ja on mukava huomata, että yllättävän vähällä pärjää. En ajatellut kuitenkaan, että isoja hankintoja kuten vaunut ja sänky voisi löytää noin edullisesti, huippua.

Bruntti
Bruntti
8 years ago

Hyvä ja mielenkiintoinen yhteenveto. Olen juurikin tätä asiaa miettinyt että vaikka lasta ei voi mitata rahassa niin olisi mukava saada jonkinlainen arvio siitä miten lapsen saanti mahdollisesti vaikuttaa omaan säästämiseen.

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top