Mitä jokainen voimme oppia Kreikalta ja Kyprokselta

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Kreikassa pankit ovat olleet kiinni jo useamman viikon ja pankki automaatista nostot on rajoitettu 60€/päivä. Tämän lisäksi rahaa ei ole voinut siirtää maan ulkopuolelle mikä myös tarkoittaa sitä, ettei kreikkalaiset luottokortit ole toimineet ulkomailla. Tänään pankkien pitäisi vihdoin aueta, mutta tuo 60€/päivä nostorajoitus säilyy edelleen. Vain kaksi vuotta sitten Kyproksella oli pahoja ongelmia ja siellä myöskin pankit suljettiin ja estettiin ihmisiä nostamasta rahojaan pankista, jossa niiden piti olla turvassa. Kypros sai myöskin pelastuspaketin ihan niin kuin Kreikkakin, mutta Kyproksella myös tallettajat joutuivat osallistumaan tähän. Tuo oli rajattu vain niihin talletuksiin, joissa talletuksia oli yli 100 000€, joten sitä helposti ajattelee että se koskee vain rikkaita ja niillähän on varaa, mutta jos olet pitkään säästänyt eläkepäiviä varten niin tuollainen summa saattaa helposti löytyä tililtä varsinkin jos eläkepäivät ovat lähellä.

No miksi meidän pitäisi välittää noiden laiskojen etelä eurooppalaisten ongelmista kun itsehän ovat omat asiat sotkeneet ja eihän se koske Suomea. Niin no Suomihan on vielä hyvin luottokelpoinen maa, mutta suomen velka kasvaa jatkuvasti. Meidät on opetettu siihen, että rahat on pankissa turvassa. Tosiasia on se, että Suomessa voidaan tehdä ihan samalla tavalla kuin Kreikassa ja Kyproksella tarpeen tullen. Vaikka ne rahat olisivat siellä tilillä edelleen kriisin jälkeen ne voisikin olla pakko muunnettu esim. markaksi jos Suomi eroaisi eurosta ja tuolla markalla saattaisit saada huomattavasti vähemmän kuin sillä eurolla mitä siellä oli aiemmin. Juuri tämän takia Kreikassakin ihmiset jonottaa automaatille saadakseen sen 60€/päivä ulos tililtään sillä se 60€ on myös huomenna 60€ vaikka virallinen valuutta vaihtuisikin.

Toinen asia mitä kaikki ei tiedosta on se että maailmanlaajuisessa finanssijärjestelmässä on paljon paljon enemmän rahaa liikkeellä kuin sitä oikeasti fyysisesti on kierrossa. Jos kaikki pankin asiakkaat yht’äkkiä haluaisivat nostaa tilinsä tyhjäksi niin seteliraha loppuisi alta aikayksikön. Juuri tästä syystä Kreikkakin tulee vieläkin rajoittamaan nostoja jonkin aikaa.

Itse havahduin tähän 2013 Kyproksen kriisin aikaan, että minullahan on aivan liian vähän fyysistä käteistä rahaa pankkijärjestelmän ulkopuolella. Vaikka minulla onkin fyysistä kultaa ja hopeaa niin ei niillä välttämättä ruokakaupassa makseta ostoksia kriisin sattuessa. Nykyisin osa hätävararahastostani onkin käteisenä varmassa paikassa, josta sen saa myös silloin kun pankit on kiinni. Suomessa tämä ei ole hirveän todennäköistä ainakaan vielä, mutta siitä että on valmistautunut pahimpaa ei ole koskaan haittaa.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top