Sijoitusraportti huhtikuu 2020

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Maaliskuun raportti jäi tekemättä kun en ollut tyytyväinen vertaislaina raporttiini kun se ei mielestäni raportoi oikein ongelmia usean markkinapaikan kanssa. Ongelma on nyt ratkaistu mielestäni paremmin ja tämä raportti yhdistää maaliskuun ja huhtikuun.

Osakesalkku

Osakesalkku tuotti vuoden alusta -19,36% ja salkun historian annualisoitu tuotto -1,35% ja absoluuttisesti salkkun tuotto on -3,11%. Pahimmillaan tuo oli maaliskuun lopussa -13,08%. Tuo on ihan ok kun sitä vertaa indekseihin. Tuona samana aikana indeksit on tuottanut seuraavasti: MSCI World 3.38% ja OMX HEX 25 2,25%.

Ostot

  • CoreCivic, Inc. (CXW)
  • Energy Transfer (ET)
  • Fortum (FORTUM)

Maaliskuussa kuussa ostin lisää vankila REIT CoreCivic ja Energy Transferia. Avasin uudestaan position Fortumiin ja lisäsin sitä pariinkin otteeseen. Kuukautiset Nordnetin ETF-kuukausisäästön EUNL ja DXET jäi toteuttamatta kun tein ostoja etupainotteisesti ja mentiin hieman luotonpuolelle. Kun tili on luoton puolella ei kuukausisäästö toteuta toimeksiantoja.

Osingot

  • Citycon (CTY1S) 214,50€
  • CoreCivic (CXW) 80,87€
  • GEO Group (GEO) 44,27€
  • Prospect Capital (PSEC) 111,51€
  • Telia (TELIA1) 148,52€
  • Nokian Renkaat (TYRES) 189,60€
  • Wärtsilä (WRT1V) 192,00€

Osinkoja maalis- ja huhtikuulta yhteensä 981,27€ ja vuoden alusta 1582,63€.

Aloitin nykyisen osakesalkkuni helmikuussa 2015 ja tähän päivään mennessä olen laittanut siihen 112 000€ pääomaa. Arvo on nyt 112 675,91€ josta lainaa 4164,16€ ja osinkoja olen saanut bruttona 13 775,91 €.

Vertaislainat

En ollut täysin tyytyväinen seurantaani miten se huomioi Kuetzalin, Envestion ja nyt mahdollisesti Monethera ja Grupeer tapaukset. Se ei mielestäni kuvannut tilannetta oikein. Se mitä minulta selvästi puuttui huonon velan seuraus. On täysin normaalia että joku lainaaja ei maksa lainaansa ajallaan jolloin joudutaan ryhtymään perintätoimiin. Tällöin velasta tulee huonoa velkaa jonka takaisin saanti on epävarmaa.

Kuetzalin ja Envestion tapauksessa koko palvelu oli huijaus ja molempia haetaan konkurssiin. Aluksi ajattelin että todennäköisyys saada mitään takaisin on hyvin pieni, mutta tämä oletus osoittautui vääräksi. En tiedä kuinka paljon sitä tulee takaisin mutta todennäköisesti ainakin osa. Koska nämä oli huijauksia ei niiden korkotuottoja lasketa vaan ainoastaan sijoitettu pääoma on mahdollista saada takaisin. Tämän vuoksi olen kirjannut tuon tuoton tappioksi ja pääoman olen seurannassani laittanut default tilaan, jolloin se näkyy kuvaajassa kunnes osa tai kaikki kirjataan tappioksi. Se nyt vaikuttaa myös oikeammin tuottoni laskentaan.

Tammikuussa näkyy alaskirjattu Kuetzalin ja Envestion tuotto ja huhtikuussa näkyy Monethera ja Grupeer alaskirjattuna vaikka nämä onkin vielä epäseviä tapauksia on molemmissa riittävästi viitteitä että kaikki ei ole ok ja kumpaakin vastaan on valmisteilla oikeus tapaus, jotta ne saadaan ajettua konkurssiin ja oikeuden määräämä pesän selvittäjä selvittämään niiden todellinen taloustilanne.

Kaiken kaikkiaan potentiaalisesti hävittyä pääomaa on 36 978,74€ kun sijoitettu pääoma on 129 463,08€ ja sijoitusten arvo on 140 356,80€. Jos tappiot realisoituu 100% niin sijoitukseni jää tappiolle tällä hetkellä 26085,02€.

Maalis- ja huhtikuussa lisäsin pääomaa yhteensä 1280,19€. Ohessa merkittävimmät nostot ja panot tileille. Olen alkanut ajaa omissa nimissä olevaa Mintoksen tiliä alas ja sieltä onkin iso osa jo nostettu pois.

Markkinapaikat
Lainatyypit

Lyhyt katsaus markkinapaikkoihin

Swaper on lähettänyt sijoittajille tilannekatsauksen noin kerran viikossa. Olen todella tyytyväinen siitä miten he on pitänyt sijoittajat ajantasalla ja kuinka hyvin ovat hoitaneet riskienhallinnan. Buyback toimii ja rahat tulee tilille ajallaan. Itse en ole nostanut rahaa mutta sekin kuulemani mukaan toimii. Huhtikuussa korkoa tuli tilille vähemmän kuin maalikussa johtuen myöhässä olevista ja jatketuista lainoista. Swaperin loyalty bonus on 2% eli se nostaa koron 16%. Lue lisää Swaperin arvostelustani.

Lendermarket:in lainat on suurelta osalta myöhässä johtuen puutteellisesta tuesta lainojen jatkamiselle. Näin ollen lainat, jotka Creditstar on jatkanut asiakkaan pyynnöstä näkyykin myöhässä olevan Lendermarketissa. Tämä ei sinällään ole ongelma sille he ostavat nuo takaisin buybackin puitteissa. Lendermarket on myös tuonut Creditstarin pidempiä lainoja tarjolle vaikka iso osa onkin vielä 30 päivän lainoja. Olen itselleni ottanut myös noita pidempiä lainoja. Lendermarketilla on käynnissä cashback kampanja toukokuun loppuun. Lue lisää Lendermarketin arvostelustani.

PeerBerry on edelleen yksi suosikeistani. Ne on kasvanut manner-Euroopan toiseksi suurimmaksi. He ovat jatkaneet hyvää kommunikointia sijoittajille ja ovat nyt päässeet eroon kasvukivuistaan ja markkinapaikka toimii taas nopesti ja luotettavasti. Itselläni on maksuita n. 40% myöhässä, mutta se ei ole mitenkään poikkeuksellista ottaen huomioon maat joissa on lainattu. PeerBerry tarjoaa uusille sijoittajille 0,5% bonuksen ja loyalty bonus koron 0,5% – 1% riippuen sijoitussalkun koosta. Lisätietoja PeerBerryn arvostelussani.

Mintoksen kanssa mulla on mennyt kärsivällisyys. Raporteissa on yhteenlasku ongelmia ja summat ei täsmää. Mintos on muuttanut lainasopimuksia yksipuolisesti ja takautuvasti esim. 30 päivän laina jossa ei ole schedule extension ominaisuutta omaakin nyt sellaisen ja sitä voi jatkaa jopa 180 päivää ja jatkon voi tehdä myös myöhässä olevalle lainalle. Lainan myöntäjät häikäilemättä käyttävät tätä hyväkseen sen sijaan että lunastavat lainan takaisin jos se on matalakorkoinen. Lisäksi pending payments on muodostunut isoksi ongelmaksi. Mintos on sentään vihdoin alkanut jäädyttämään joitakin ja julkaisemaan statusta mutta selkeästi Mintos related yhtiöt, eli joissa samoja omistajia kuin Mintoksessa, saavat enemmän anteeksi kuin muut. Mintoksen ratings on myös ihan vitsi sillä yhdellä hetkellä voi olla B ja seuraava rating onkin jo D kun eivät maksa sijoittajille. Tämän vuoksi käytänkin Explore P2P rating:jä, jotka on selkeästi parempia, mutta ei nekään tähän poikkeustilanteeseen ehdi reagoida kun ne pohjautuu julkaistuun raporttiin.

Sijoitan tällä hetkellä manuaalisesti valittuihin lainoihin ja olen laskenut riskitasoani merkittävästi. Sain jälkimarkkinalta poimittua parhaimpien lainaajien lainoja hyvällä alennuksella, mutta nyt parempaa korkoa saa pääasiassa primääri markkinalta. Henkilökohtaiset sijoitukseni vedän pois Mintoksesta. Sijoitan myös pääasiassa vain pitkiin lainoihin. Keskikorko on 13,72% mutta se ei ota huomioon jopa 20% alennuksia joita sain matalariskisemmistä lainoista. Lainojen keskimääräinen maturiteetti on 27kk. Pending payments on myrkkyä lyhyiden lainojen tuottoon joten niihin en enää sijoita vaikka korot onkin todella kovia.

Crowdestor:ista ei huhtikuussa tullut lainkaan korkoa ja ensimmäinen projektikin on virallisesti myöhässä. Crowdestor antoi kaikille 3kk lisäaikaa maksamiseen ja pikkuhiljaa useampi on ilmoittanut että he palaavat normaaliin maksuaikatauluun. Crowdestor on hakenut myös itselleen rahaa kampanijalle jonka kautta voi tulla Crowdestorin osakkeen omistajaksi. Heillä on isot kasvu tavoitteet ja he palkkasit Monify:n toimistusjohtajan yhdeksi johtajikseen auttamaan pääsemään tavoitteeseensa. En ole vielä osallistunut kun Crowdestor on vähän turhan isossa painossa, mutta kuhan muutama laina maksetaan takaisin niin osallistun myöhempiin kierroksiin.

Bondora Go & Grow kokeiluni päättyy. Se on ihan hyvä palvelu mutta tässä markkinassa korko ei ole minulle riittävän hyvä. Bondora on joutunut toteuttamaan osittaiset nostot, jotta he voivat taata likviditeetin ja käytännössä rahan saaminen voi kestää todella kauan. Tein nosto pyynnön 500€ 30.3. ja 8.5. Go & Growsta oli tullut rahaa 345€ Bondoran tililleni, josta tein noston omaan pankkiini. Positiivista on se että rahat näkyi välittömästi pankkitililläni eli tästä voin päätellä heidän käyttävän SEPA pikamaksua. Bondoran uskon selviävän hyvin tästä sillä he ovat kokeneet jo finanssikriisin. Tästä hitaudesta huolimatta Go & Grow:sta saa rahat nopeammin kuin heidän muista tuotteista, jotka on perinteistä vertaislainausta ja kärsii myös sen heikosta likviditeetistä. Go & Grow:ta käyttäisin mielummin kuin esim Iban Wallet, joka vaikuttaa erittäin epäilyttävältä.

Bulkestate:sta on tullut hyvin uusia projekteja, mutta tällä hetkellä keskityn kuluttajalainoihin, joten nostin sieltä pois ylimääräiset rahat. Maksut myönnetyistä lainoista on tullut joka kuukausi.

Estateguru:lla on menossa kampanja Seederssissä ja voit tulla osakkeen omistajaksi. Olen harkinnut osallistua siihen. Estategurussa minulla ei ole vielä lainoja, mutta se on yksi ensimmäisiä mihin tulen laittamaan rahaa kuhan jatkan kiinteistölainasijoituksiani. Tällä hetkellä seuraan miten markkinassa käy koronan vuoksi. Estateguru on toiminut jo pitkään joten pidän heitä luotettavana toimijana.

EvoEstate on toiminut hyvin ja sielläkin oli jälkimarkkinoilla jotain mahdollisuuksia, mutta jätin itse ne käyttämättä. Ainoastaan Brickstarterin lomakohteet on kärsinyt koronasta. Kiinteät kulut heillä on pienet, joten ne tulee toipumaan suhteellisen nopeasti.

Monethera laittoi maaliskuun lopussa lapun luukulle toistaiseksi. Sitä ennen nosto ongelmat jatkui. Rahojen takaisin perintä jatkuu nyt oikeusteitse. Sovittu haastattelu Monetheran toimitusjohtajan kanssa ei yllättäen toteutunut.

Grupeer oli aika yllätys kun se liittyi ongelmallisten markkinapaikkojen joukkoon. Grupeer on hyvin esittänyt että ongelmat johtuu koronasta, mutta tilillä olevat sijoittamattomat varat pitäisi silti olla nostettavissa. Tätäkin tullaan puimaan oikeudessa.

Fast Invest monien yllätykseksi on edelleen pystyssä ja toteuttaa nostoja vaikkain kohtuu hitaasti. He julkaisi hiljattain mahdollisuuden myydä lainat muille sijoittajille ilman että menettää korot lainasta. Lisäksi he lisäsivät nostoihin 1,5€ kulun, jotta ihmiset ei tekisi minimaalisen pieniä nostoja, jotka kuormittaa heitä ja maksaa myös rahaa. Yrityksille tilitapahtumat on yleensä maksullisia. Fast Invest saattaa vielä yllättää kaikki epäilijät.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top