Sijoitusraportti joulukuu 2018

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Joulukuu livahti ohi vähän liiankin nopeasti. Osakesalkkuuni en juurikaan ehtinyt edes vilkaista joulukuussa ja ehkä ihan hyvä niin sillä joulukuussa salkunarvo tippui 5%. Laina sijoituksissa salkun koko ja maksettu korko jatkoi kasvuaan. Tein avauksen myös useampaan uuteen markkinapaikkaan.

Osakesalkku

Joulukuussa tultiin taas alas ja salkunarvo tippui 5,04% ja vuosi päätyi näin ollen 10,58% pakkaselle. Salkun annualisoitu tuotto on näin ollen -0,72%. Ostoja eikä myöskään myyntejä tullut tehtyä. ETF-kuukausisäästön mukaiset ostotkin jäi koska tili oli vielä luoton puolella alkukuusta. Maksoin kuitenkin luoton pois loppukuusta.

Osingot:

  • Citycon Oyj (CTY1S) 214,50€
  • Prospect Capital (PSEC) 52,31€

Tässä kuussa tuli yhteensä 266,81€ osinkoja nostaen vuoden kokonaispotiksi 3767,15€.

Vertaislainasalkku

Joulukuussa tuotto jatkoi kasvuaan ja sain 536,35€ korkoa ja 38,53€ bonusta. Koko salkun annualisoitu tuotto on 15,37% eli hieman noussut marraskuusta.

Otin joulukuussa mukaan myös uusia markkinapaikkoja jopa kolme kappaletta. Crowdestor on hyvin Envestion tyyppinen joten sinne tuli laitettua pariin projektiin muutama tonni kun Envestiossa oli pitkästä aikaa kaikki projektit täysin sijoitettuja. Lisäksi otin kokeiluun hyvinkin uuden palvelun Kuetzal jossa on yrityslainoja. Reinvest24 on myös mielenkiintoinen kiinteistösijoitus markkinapaikka.

Olen sijoittanut lainoihin henkilökohtaisesti sekä yrityksen kautta. Molempien kesken on sijoittanut yhteensä 44 400€ pääomaa ja siitä olen saanut 2392,44€ tuottoa viime vuonna. Vertaislainat vastaa vain noin 11% sijoitusvarallisuudestani, joten harkittua riskiä olen voinut ottaa aika vapaasti.

Henkilökohtaiset tilit

Yrityksen tilit

PeerBerry ja Envestio on suurimmalla painolla salkussa, johtuen osittain siitä että molempia on sekä henkilökohtaisessa että yrityksen salkussa. Joku saattaa ihmetellä PeerBerryn suurta painoa. Pidän PeerBerrystä koska koko salkun pääoma kiertää kuukauden aikana eli se on hyvin likvidi ja sieltä voi nopeasti vapauttaa varat.

XIRR:n lisäksi seuraan aika tarkkaan lainojen maksua. On aika normaalia, että vakuudettomista kuluttajalainoista on myöhässä jopa 30%. Joulukuussa Mintoksen lyhytaikaisista lainoista jopa 60% oli myöhässä. Tuo kuvastaa niiden heikkoa laatua kun PeerBerry:ssä vastaavasti oli 30% myöhässä. Tuon vuoksi päätinkin lopettaa Mintoksen lainojen uudelleen sijoittamisen ja siirrän varat toisiin palveluihin. Kokonaisuutena vain vajaa 14% lainoista on myöhässä jota pidän ihan hyvänä lukemana. Luottotappioksi asti ei mikään noista pitäisi mennä 100% takaisin lunastus turvan ansiosta. Vain Mintoksessa ja PeerBerry:ssä on myöhässä olevia lainoja.

Vakuudettomia kuluttajalainoja on aika lailla sama määrä kuin vakuudellisia yrityslainoja. Kiinteistölainoja tulen lisäämään seuraavan vuoden aikana. Niistä ei saa niin korkeaa tuottoa kuin yrityslainoista, mutta niistä saa pidempiaikaista ja vakaata tuottoa kuin lyhytaikaisista kuluttajalainoista.

Suurin osa lainoista on maturiteetiltään korkeintaan 12 kk. Yli 12kk lainat on pääasissa kiinteistöihin liittyviä lainoja ja joitain Mintoksen autolainoja.

Maantieteellisesti katsottuna Latvian paino on suuri Envestion lainojen vuoksi. Maantieteellistä jakaumaa on myös hyvä seurata, jotta tietää minkä maiden joukkorahoitukseen ja lainoihin liittyvää lainsäädäntöä tulisi yrittää seurata. Esimerkiksi Suomessa tulee lyhyet lainat todennäköisesti kokonaan poistumaan, mutta eipä niihin nytkään piensijoittaja oikein pääse sijoittamaan järkevällä riskillä. 

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top