Soneran kuluton ja koroton osamaksu

Näin joulun alla kalliimpien lahjojen ostaminen osamaksulla houkuttaa varmasti monia varsinkin kun kerrottaan, että se on kuluton ja koroton. Tälläistä osamaksua mainostaa mm. Sonera. Eräs läheinen halusikin ostaa 11-vuotiaalle kannettavan tietokoneen ja mainosti minulle sitä kuinka ei edes kannata maksaa käteisellä kun sen saa osissa ilman kuluja ja korkoa.

En ole ikinä nähnyt osamaksua, joka olisi oikeasti täysin kuluton ja koroton, joten päätin ottaa selvää mikä Soneran juju tässä on. Menin Soneran verkkokauppaan ja katsoin sieltä kannettavista Acer E5-573 kannettavaa, jonka hinta on kertamaksuna 576€ ja jos sen ottaa 24kk osamaksuna on kuukausi erä 24€ eli siitä tulee yhteensä tuo sama 576€ eli todellakin näyttää siltä että se on kuluton ja koroton osamaksu.

Koska itse en koskaan ostaisi mitään vertailematta hintaa, suuntasin seuraavaksi Verkkokauppa.com:iin ja hain sieltä samanlaisen koneen. Verkkokauppa.com:n hinta tuolle samalle koneelle oli 499,90€ eli Soneran hinta on 76,10€ korkeampi. Ja tuossa on se juju millä Sonera tarjoaa kulutonta ja korotonta osamaksua. Vertasin myös iPad Mini 2 16GB tabletin hintaa ja Soneralla se oli 379€ kun taas Verkkokauppa.com:ssa se oli vain 308,90€ eli 70,10€ halvempi.

Kuten sanottua osamaksu ei ole koskaan täysin kuluton siinä joko maksaa selkeetä korkoa ja tilinhoitopalkkiota tai sitten se kulu on piilotettu korkeampaan hintaan. Joka tapauksessa osamaksulla maksava häviää.