Taloudellisen vapauden viisi tasoa

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Viimeaikoina on julkaistu paljon juttuja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelijoista kuten myös omani. Moni puhuu aikaisesta eläkkeestä tai sitten taloudellisesta riippumattomuudesta, mutta tuntuu sekoittavan noi käsitteet ja ei oiken voi käsittää miten sellainen on edes mahdollista. Aioin nyt selittää viisi eri tasoa taloudelliseen vapauteen niin kuin Tony Robbins on ne määrittänyt. Käytän hänen tasoja koska ne mielestäni selkeimmät ymmärtää ja helpompi asettaa tavoitteita sen mukaan.

Tony Robbins on kirjassaan Money – Master the Game (suomeksi Raha – Peli haltuun) määrittänyt viisi taloudellisen vapauden tasoa. Tuo on hyvä, mutta raskas kirja lukea mutta se kyllä kannattaa. Englanninkielinen on enemmän suunnattu Amerikkalaiselle yleisölle, mutta suomenkielisessä on käsitelty asioita enemmän suomelaisten kantilta. Nuo viisi tasoa ovat:

  • Taloudellinen turva
  • Taloudellinen elinvoima
  • Taloudellinen riippumattomuus
  • Taloudellinen vapaus
  • Täydellinen taloudellinen vapaus

Taloudellinen turva

Tämä on ensimmäinen taso taloudellisen vapauden tavoittelussa, jota mielestäni ihan jokaisen pitäisi tavoitella voidakseen nauttia elämästä. Taloudellinen turva tasolla sinun työstä riippumattomat tulot kattavat kaikki perus tarpeet eli asunnon vuokra tai lainanhoitokulut, ruoka, sähkö, vakuutukset ja liikkuminen. Tämä taso kattaa todellakin vain välttämättömyydet elämiseen eikä siis harrastuksia tai muutakaan ajanvietettä.

Kun työstä riippumattomat tulosi ovat tällä tasolla voit huokaista helpotuksesta, että perheesi perus tarpeet on tyydytetty vaikka et olisi päivääkään töissä. Mitään luksusta elämä ei tällä tasolla ole sillä se muistuttaa enemmänkin toimeentulotuella elämistä, mutta sinun ei tarvitse altistaa itseäsi sille nöyryytykselle ja jatkuvalla tukien hakemiselle ja auta armias jos jostain saat rahaa niin se on pois tuestasi. Kun olet järjestänyt oman taloudellisen turvasi et ole riippuvainen tuista ja saat pitää itse kaiken ylimääräisen mitä saat vaikka satunnaisista töistä.

Taloudellinen elinvoima

Tämä taso sisältää kaikki taloudellinen turva tasosta ja tämän lisäksi puolet viihde ja luksus menoistasi eli harrastukset, lomamatkat, alkoholi ja ravintoloissa käynnit. Tämä on sellainen hyvä välitaso taloudelliseen riippumattomuuteen nyt pystyt jo hieman nauttimaan elämästä.

Taloudellinen riippumattomuus

Tälle tasolle kun pääset et ole enään rahan orja vaan raha tekee työtä puolestasi. Nyt passiiviset tulosi kattaa kaikki tämän päiväsi kulut. Tämä on myös taso, jota moni tavoittelee kuten myös minä. Kun olet saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden tason sinun ei ole enään pakko tehdä töitä pitääksesi nykyisin elintasosi. Itse olen ajatellut jatkaa työntekoa tosin saatan muuttaa työtahtiani ja työn muotoa. Itse haaveilen enemmän sellaisesta työstä, jota voin tehdä altaan reunalta niin kuin nyt tätäkin kirjoittelen tai sitten tehdä muutaman tunnin iltaisin työtä kun poika on mennyt nukkumaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa että tämä taso todellakin tarjoaa sen elintason kuin sinulla nyt on palkkasi turvin. Vaikka itse olenkin ollut kova palkkainen olen pystynyt pitämään elintasokustannukset suhteellisen hyvin kurissa, joten tämän tason saavuttaminen on helpompaa kuin esim lääkärin, jonka koko palkka menee joka kuukausi elintason ylläpitoon. Kannattaa myös muistaa, että lisääntynyt vapaa-aika helposti kasvattaa myös kuluja.

Taloudellinen vapaus

Seuraava taso taloudellisesta riippumattomuudesta on taloudellinen vapaus. Tällä tasolla pääset oikeasti nostamaan elintasoasi ja hankkimaan sellaisia luksuksia mitä vain rikkaat voivat saada. Tämä on myös se taso millä lottovoittaja elää noin viisi vuotta kunnes kaikki rahat on käytetty ja jäljellä on massiiviset velat. Robinssin mukaan tällä tasolla voit lisätä luksusta elämääsi kuten isomman talon, huviveneen tai toisen loma-asunnon. Itse pidän tuota väärä lähestymisenä sillä nuo ei välttämättä tee sinua yhtään onnellisemmaksi ja tuo vapauden ja onnellisuuden tavoittelu on mielestäni se mistä tässä on kyse. Minulle taloudellinen vapaus tarkoittaa sitä, että voin matkustaa eksoottisiin paikkoihin ja kokea kaikkea uutta perheeni kanssa. Taloudellinen vapaus on vain välietappi täydelliseen taloudelliseen vapauteen.

Täydellinen taloudellinen vapaus

Tälle tasolle pääsevät vain harvat sillä nyt sinun ei tartte enään ikinä ajatella mitä jokin maksaa ja tällä tasolla todennäköisesti tuet lempi hyväntekeväisyysjärjestöäsi massiivisilla lahjoituksilla. Vaikka tämä tuntuu joltain täysin mahdottomalta saavuttaa ja vaatii massiviisen määrän rahaa niin loppujen lopuksi ei ole olemassa mitään tiettyä euromäärää mikä määrittää tämän tason. Jos voit vapaasti tehdä niitä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi niin minun mielestäni olet saavuttanut tämän tason. Kuten olet saattanut ehkä huomata pelkkä raha ei tee onnelliseksi vaan ihminen tarvitsee löytää oma tarkoituksensa miksi elää ja mikä juuri hänet tekee onnelliseksi. Sen saavuttamiseksi ei välttämättä tarvitse niin paljon rahaa kuin kuvittelee. Ja kun tekee jotain mitä rakastaa se raha kyllä usein tulee kuhan tuottaa lisäarvoa muille.

No niin nyt olen esitellyt eri taloudellisen vapauden tasot, mutta joku saattaa miettiä mihin se eläke oikein osuu tällä asteikolla. Jos olet aina käyttänyt koko palkkasi niin valitettavasti eläkkeesi eri edes yllä alimmalle tasolle. Tämä on ikävä tosiasia ja sitä ei moni tajua kun suunnittelee matkustavansa ja elävänsä sitten eläkkeellä sitä unelmien elämäänsä. Oma neuvoni onkin että tavoittele vähintään taloudellista turvaa vaikka kuinka pitäisit työstäsi. Huomaat että voit nauttia myös työstäsi enemmän kun ei tarvitse ajatella toimeentuloa.

Hienoa jos olet jaksanut lukea näin pitkälle. Mitä ajatuksia tämä herätti? Oletko jo lukenut Tony Robbinssin joko suomen tai englanninkielisen kirjan? Entä oletko lukenut sen jatko-osan Unshakable? Itse pidin noista kirjoista vaikka en ihan kaikesta olekkaan samaa mieltä.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top