Vertaislainaus sijoituksena Suomessa

Vertaislainaus on ollut otsikoissa viime aikoina ja tästä aiheesta on minultakin kysytty, joten ajattelin kirjoittaa hieman omista kokemuksista ja myöskin tehdä pienen tilanne katsauksen mitä vertaislaina tarjoajia tänä päivänä Suomesta löytyy. 

Aloitetaan ensin vaikka kertomalla mitä vertaislainaus oikein tarkoittaa. Vertaislainaus eli englanniksi peer-to-peer lending tai p2p lending on lainaus muoto missä yksityiset ihmiset ja toisinaan myös yritykset lainaavat rahaa eri tarkoituksiin toisille yksityisille ihmisille tai yrityksille. Tässä on välissä välityspalvelu, joka tarjoaa markkinapaikan noille lainoille ja hoitaa sopimukset, rahaliikenteen ja tarvittaessa myös lainojen perinnän. Tämä välittäjä saa oman tuottonsa yleensä lainanottajalta perityistä kuluista sekä sijoittajalle maksetusta korkotuotosta peritystä palkkiosta, joka on yleensä 1% luokkaa. Sijoittaja ei yleensä maksa mitään muita kuluja kuin tuo tuotosta peritty palkkio. Tässä siis jätetään perinteinen lainaaja eli pankki kokonaan pois itse lainaustoiminnasta eli tuotot valuvat suoraan sijoittajille ja osa myös itse välittäjälle.

Omat kokemukset Suomessa on hieman rajoittuneet sillä tein ensimmäisen sijoituksen vasta viime kuussa, mutta olen seurannut tilannetta ja pidemmän aikaa ja olen ollut sijoittajana jo reilut pari vuotta yhdessä suurimmista vertaislaina palveluista LendingClubissa, joka myös jokin aikaa sitten listautui pörssiin. LendingClubiin olen sijoittanut $3000 ja sieltä viime vuonna nostin $500 tuottoja pois, joten oma pääomani on enään $2500. Ihan hyvää tuottoa olen saanut sijoitukselle vaikkakin viimeaikoina ovat riskit alkaneet realisoitumaan eli lainoja on kirjattu alas luottotappioina. LendingClub alas kirjaa lainan jos se on myöhässä yli 120 päivää vaikka siitä myöhemmin saataisiinkin jotain perinnän kautta takaisin. Se mitä perinnästä tämän jälkeen saadaan hyvitetään kulujen jälkeen tilille.

Tällä hetkellä olen sijoittanut yhteensä 229 lainaan, joista 46 on maksettu takas kokonaisuudessaan, 16 on alas kirjattu tappioksi ja 8 lainaa on potentiaalisesti tulossa tappioksi sillä ne on jo myöhässä yli 30 päivää. Sijoitan aina kaikkiin lainohin minimin $25 ja suurimmasa osassa tappioita lainan pääoma on vielä yli $20. LendingClubissa on aika hyvin toimivat jälkimarkkinat ja olen itse sekä ostanut että myynyt lainoja. Teoriassa jälkimarkkinat mahdollistavat  lainan ennen aikaisen realisoinnin, mutta käytännössä ainakin huonoja lainoja on hyvin vaikea realisoida edes mittavalla alennuksella. Hyvät lainat kuitenkin käyvät kaupaksi ja niistä voi saada jopa enemmän kuin lainan pääoma on jos uusia lainoja on huonosti tarjolla.

Riskit

Vaikka vertaislainauksessa on mahdollista saada hurjia tuottoja niin siinä on myös hurjat riskit. Lainat ovat vakuudettomia ja yleensäkkin jos lainaaja olisi vähäriskinen niin hän todennäköisesti saisi pankista huomattavasti edullisempaa lainaa. Suomalaiset vertaislaina palvelut eivät tarjoa pikavippejä vaan lainaajat oikeasti seulotaan ja heiltä kysytään samoja asioita kuin jos he hakisivat lainaa pankista. Lainaa haetaan erinäisiin tarkoituksiin kuten kodin remontointiin, loma matkoihin jne. Lainojen määrät ovat ovat myös suurempia kuin pikavipeissä ja laina-aikakin on paljon pidempi. Ainakin Fellow Finance ei hyväksy lainan hakijaksi sellaisia henkilöitä, joilla on maksuhäiriö merkintöjä. Vertaislaina on myös täysin vakuudetonta lainaa.

Suurin riski on luottotappiot ja näitä syntyy kun lainan ottaja ei pystykkään maksamaan lainaa. Luottotappioiden minimoimiseksi oma sijoitettava pääoma kannattaa hajauttaa mahdollisimman moneen lainaan. Tämän vuoksi itse teen vain minimi sijoituksen kuhunkin lainaan. Tämä ei kuitenkaan poista luottotappioita ja niitä ennemmin tai myöhemmin tulee.

Likviditeetti on myös riski, joka täytyy ottaa huomioon eli kun teet sijoituksen lainaan olet yleesä sidottu siihen lainaan koko sen laina-ajan joka voi olla jopa 5 vuotta. Monissa palveluissa on kuitenkin jälkimarkkina paikka, joissa lainan voi myydä toiselle sijoittajalle.

Lainoissa on myös mahdollista olla vastapuoli riski markkinapaikan kanssa, mutta yleensä lainasopimukset ovat suoraan sijoittajan ja lainaajan välisiä ja sijoittajien varat eristetään yrityksen taseesta.

Verotus

Vertaislainan korkotuottoa verotettaan ihan normaalisti pääomatulona, mutta yksityishenkilö ei Suomessa voi vähentää luottotapiota verotuksessa. Yritykset taas voivat vähentää luottotappiot verotuksessa. Tämä voi heikentää merkittävästi yksityishenkilön tuottoa ja tämän vuoksi itse en sijoittaisi Suomessa vertaislainaan muuta kuin yrityksen kautta ja näin olenkin tehnyt. Vaihtoehtona myös voi olla sellaiset palvelut joissa ei sijoiteta yksittäisiin lainoihin vaan varat laitetaan yhteen muiden sijoittajien kanssa. En ole kuitenkaan tutkinut hirveän tarkasti miten tuo vaikuttaa verotukseen, mutta näin maalaisjärjellä sen pitäisi minimoida luottotappioden vakutuksen yksittäiseen sijoittajaan.

Vertaislaina markkinapaikat

Tietääkseni Suomessa on kolme eri yritystä, jotka ovat keskittyneet vertailainaukseen ja nämä ovat Lainaaja.fi (Vertaislaina Oy), Fixura ja Fellow Finance.  Alla on hieman informaatiota kustakin palvelusta ja niiden kuluista sijoittajalle.

Lainaaja.fi

Rekisteröidyin Lainaajaan jo reilu vuosi sitten, mutta en koskaan tehnyt ainuttakaan sijoitusta sitä kautta. Tähän päätökseen vaikutti yksityishenkilön verotus ja myöskin se kuinka huonosti sijoitettavia lainoja oli silloin tarjolla. Lainaaja on kyllä kehittynyt hyvin paljon viimeisen vuoden aikana ja viime syksynä he lanseerasivat lainatilin, jota kautta rahasi hajautetaan automaattisesti useisiin lainoihin. Eli lainatilissä et sijoita yksittäisiin lainoihin vaan sinun ja muiden sijoittajien rahat laitetaan yhteen kasaan ja näin ollen jaat sekä tuotot että riskit useiden sijoittajien kesken. Lainatilistä maksat tuotoista 1% ja tämän lisäksi siinä on lunastuspalkkio 5 – 1 % eli se pienenää 2%-yksikkö vuodessa eli 3% vuoden sijoituksesta ja 1% yli 2 vuoden sijoituksesta. Ja vielä tämän lisäksi ehdoissa mainitaan maksimissaan 3% merkintäpalkkio. Lainatililtä lunastuksen voi tehdä vain neljännesvuosittain ja siinä on minimisijoitus 500€.

Yksittäisiin lainoihin sijoittaessa maksat vain tuotosta 1% palkkion. Kun juuri katsoin oli yksittäisiä lainoja aika vähän, joten lainaajassa sanoisin parasijoitus muoto on tuo lainatili. En löytänyt mistään tietoa mikä on yksittäisissä lainoissa minimisijoitus, mutta suurin osa näytti sijoittavan 10 – 100€ per laina. Mielestäni 100€ on aika suuri määrä yksittäiseen lainaan. Lainaajassa on myös jälkimarkkinat eli voit myydä lainasi jos tarvitset sijoittamasi pääoman takaisin. Pääasiassa näyttäisi myynnissä näyttäisi olevan myöhässä olevia lainoja.

Fixura

Fixura on mielestäni tarkoitettu vain suuria summia sijoittaville sijoittajille sen minimisijoitus on 1000€. Et myöskään voi itse päättää summaa, jonka haluat sijoittaa yksittäiseen lainaa vaan se määräytyy sijoitetun summan perusteella esim 1000 – 10000€ sijoitus yksittäiseen lainaan on 100€ ja se nousee pykälittäin 300€, 500€, 1000€ ja kun sijoitettu rahamäärä on yli 200k€ on minimi sijoitus lainaan 2000€.

Fixura veloittaa 2% merkintäpalkkion alle 100 000€ talletuksesta ja 1% yli 100k€ talletuksesta. Tämän lisäksi se veloittaa 0,9% transaktio maksun toteutuneesta sijoituksesta ja vielä 4€ nostopalkkiota kun siirrät Fixuran tililtä rahaa omalle pankkitilillesi. Nämä kulut ovat mielestäni turhan etupainottaiset eli veloitetaan jo ennen kuin raha on edes päässyt tuottamaan.

Näiden molempien vuoksi en näe että Fixura on fiksu vaihtoehto piensijoittajalle vaan se soveltuu henkilöille, joilla on tavallista enemmän pelinappuloita.

Fellow Finance

Fellow Finance on uusi tulokas vaikka perustajat ovatkin rahoitusalan konkareita. Taalerintehdas osti myös osuuden Fellow Financesta keväällä ja tämä on lisännyt omaa luottamustani yhtiön tulevaisuudesta. Fellow Finance on myös ainoa tuntemani vertaislaina palvelu, joka rajoittaa mahdollisia luottotappioitasi maksamalla 70% pääomasta kun laina on ollut myöhässä 90 päivää. Näin saat suurimman osan pääomastasi takaisin uudelleen sijoitettavaksi uusiin lainoihin eikä se jää tuottamattomaksi pitkiksi ajoiksi. Sijoittajalta ei myöskään veloiteta mitään kuluja vaan Fellow Finance saa oman tuottonsa suoraan lainaajalta veloitettavista kuluista.

Fellow Financella sijoitat aina yksittäisiin lainoihin, jotka voit joko itse valita tai sitten voit käyttää heidän allokaattoria, joka tekee sijoitukset automaattisesti sinun määritämien asetusten perusteella. Minimi sijoitus lainaan on 25€ ja käytän itse myös tätä summaa saadakseni mahdollisimman tehokkaan hajautuksen. Voit myös ostaa ja myydä lainoja jälkimarkkinoilla mikä mahdollistaa paremman likviditeetin.

Itse olen valinnut Fellow Financen, koska se vaikuttaa järkevimmältä palvelulta ja sinne voi sijoittaa myös yrityksen kautta. Yrityksen sopimus tehdään asiakaspalvelun kautta sähköpostitse. Oman sopimukseni hoiti Fellow Financen toimitusjohtaja Jouni Hintikka viikonloppuna kun valitin twitterissä, että asiakaspalvelulla kesti liian kauan vastata kyselyyni. Olen sijoittanut 500€ viime kuussa ja nyt olen jo saanut ensimmäisiä maksuja. Itse käytän allokaattoria minimi sijoituksella sillä haluan, että varani sijoitetaan mahdollisimman tehokkaasti ja hajautetusti.

Muut vertaislaina palvelut

Lisäksi voisin mainita ruotsalaisen TrustBuddyn ja virolaisen Bondoran, joiden kautta voi sijoittaa vertaislainan tavoin niin suomalaisiin kuin ulkomaisiin lainoihin, mutta ainakin TrustBuddyn lainaus on enemmän pikavippimäistä. Tämän lisäksi verotus hankaloituu sillä täytyy ottaa selvää Suomen ja näiden maiden välisistä verosopimuksista. TrustBuddyssa ei sijoiteta yksittäisiin lainoihin vaan sijoittamasi summa menee yhteen muiden sijoittajien kanssa ja voit päättää vain mihin maahan varoja käytetään. Kokeilin TrustBuddya pikaisesti viime vuonna, mutta rahani ei koskaan sijoitettu mihinkään teknisten ongelmien vuoksi ja sen jälkeen kun tämä selvisi asiakaspalvelun välityksellä vedin rahat saman tien pois sillä se ei hirveästi herättänyt luottamusta. Päivitys 12.10.2015: TrustBuddyn toiminta on keskeytetty Ruotsin Finanssivalvonnan määräyksestä.

Lopuksi voisin sanoa, että jos aiot sijoittaa vertaislainaan muista myös hajauttaa rahasi mahdollisimman moneen lainaan. Ota myös huomioon verotus ja sen lisäksi onko valitsemassa palvelussa riittävästi lainoja tarjolla ja millä minimi sijoituksella. Tämän lisäksi kannattaa huomioida se että tämä on erittäin epälikvidi sijoitus vaikka palvelusta löytyisi markkinapaikka voi lainojen myyntiin mennä paljon aikaa ja et välttämättä edes saa koko pääomaa pois jos ylipäänsä saat lainoja myytyä.  Tästäkin huolimatta mielestäni tuotto potentiaali on hyvä ja vertaislainaus kuuluu osana sijoitusportfoliotan.

Jos teillä on omia kokemuksia näistä tai muista vastaavanlaisista palveluista kuulisin kommenteissa mielelläni niistä.