Näin ostat kultaa ja hopeaa

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Kulta ja hopea markkinoihinkin voi sijoittaa joko fyysisenä tuotteena kuten kolikot, harkot, korut tai sitten sijoittamalla rahastoon, ostamalla kaivosyhtiöiden osakkeita tai johdannaistuotteita. Mikäli kuiten olet ostamassa kultaa tai hopeaa pitkällä tähtäimellä sen tuoman turvan takia, etkä ole lyhytaikaisesti spekuloimassa sen arvolla niin ainoa oikea tapa on ostaa sitä fyysisenä tuotteena. Useimmissa kulta ja hopea johdannaisissa sijoitustuotteissa ei ole takanaan fyysistä tuotetta ollenkaan tai sitten vain hyvin pieni osa ja näin ollen katastrofin sattuessa sinulle jää käteen vain arvoton paperi.

Gold BarsSekä kullan, että hopean hinta määräytyy Lontoon, Tokyon ja New Yorkin metallipörssissä tätä hintaa kutsutaan spot hinnaksi. Painon yksikkönä on 1 troy unssi eli n. 31.1035g. Tämän lisäksi määritetään Lontoossa kaksi kertaa päivässä, AM ja PM, fix-hinta. Tuota fix hintaa käyttää useimmat kivijalka ja myös monet pienemmät verkkokaupat. Monet isommat verkkokaupat taas käyttävät lähes reaaliaikaista spot hintaa. Jalometallien hinnoitteluun liittyy vielä yksi määre sillä tuolla pörssi hinnalla et saa ostettua fyysistä kolikkoa tai harkkoa vaan siihen hintaan tulee vielä päälle premium eli preemio suomeksi. Tuo preemio on yleensä suhteessa isompi mitä pienemmän harkon tai kolikon ostat. Se myös vaihtelee kaupoittain ja jos tilaat verkkokaupasta tulee sinun ottaa huomioon postituskulut myös. Hopean hintaan suurimmassa osassa Eurooppaa tulee lisäksi ALV josta taas sijoituskulta on vapautettu.

Kullan hinta 5-vuotta EUR/g
Kullan hinta 5-vuotta EUR/g

Ennen kuin ostat mitään jalometallituotetta sinun pitäisi vielä tietää kuinka paljon se sisältää puhdasta kultaa tai hopeaa. Spot-hinta on määritetty puhtaalle kullalla tai hopealla eli se on yleensä 99.9% tai 99.99% puhdasta. Puhtaus saatetaan ilmoittaa myös 1000 osana eli .999 tai .9999. Harkot ovat yleensä .999 tai puhtaampia, mutta kolikot vaihtelee varsinkin jos ne ovat vanhoja kierrossa olleita kolikoita niiden puhtaus on yleensä .900 tai jopa huomattavasti alle sen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kierrossa olleissa hopea kolikoissa niiden hopea pitoisuus oli joko 90% tai 40%. Näitä sanotaan junk silveriksi ja myydään paljon hyväuskoisille sijoittajille. Välttäisin näiden kolikoiden ostoa sillä niitä on edelleen paljon kierrossa, joten niillä ei ole minkäänlaista keräilyarvoa ja niiden sulattaminen on laitonta, joten niistä ei voi edes jalostaa parempaa tuotetta.

Tästä sitten päästiinkin siihen että minkälaista fyysistä tuotetta ostaa. Sekä kullasta, että hopeasta on paljon erillaisia tuotteita. Pääasiassa ne on joko kolikoita tai harkkoja, mutta niitä löytyy myös paljon erikoisempiakin esimerkiksi omaan kokoelmaan kuuluu .45 kaliiperin luodin muotoinen, joka on täyttä .999 puhdasta hopeaa. Kolikkoja on joko yksityisesti painettuja, joiden arvo on vain sen hopean arvo ja ehkä jotain keräily arvoa. Sitten on valtioiden painamia kolikoita, joilla on myös nimellisarvo kyseisen valtion valuutassa. Näistä yleisempiä ovat Yhdysvaltojen, Kanadan, Itävallan, Iso Britannian, Australian ja Kiinan painamat kolikot. Kukin näistä tekee myös erillaisia keräilysarjoja, joilla on joko tietty painomäärä tai sitten niitä painetaan niin paljon kun niitä myydään tietyn vuoden aikana. Tämän lisäksi on myös vanhat numismaattiset kolikot, joiden arvo pääasiassa määräytyy niiden kunnon ja harvinaisuuden mukaan. Kolikoiden lisäksi on harkot ja näillä ei ole mitään nimellisarvoa ja niiden arvo määräytyy lähes yksinomaan niiden kulta tai hopea sisällön perusteella. Tunnetuimpien painojen harkoilla on kuitenkin hieman korkeampi arvo kuin tuntemattomampien yksityisten painojen.

Itse pidän erittäin paljon hopea kolikoista erityisesti sellaisista, joilla on jotain keräilyarvoa, mutta itse olen aina ostanut niitä niiden painovuotena, jolloin siitä maksaa pienimmän preemion. Hopeaan sijoittaminen ei kuitenkaan mielestäni ole käytännöllistä Suomessa sillä menetät heti niiden arvonlisäveron verran. Saatan ostaa hopeaa sillon kun käyn Yhdysvalloissa, mutta Euroopassa omat ostokset tulevat keskittymään kultaan. Kultaa kun ostan se tulee olemaan pääasiassa harkkoja tai laatoiksi niitä paremminkin voisi sanoa sillä ne on niin pieniä ja ohuita.

Viimeisenä onkin sitten mistä sitä kultaa ja hopeaa voi sitten ostaa. Helsingissä on kaksi paikkaa Tavex ja K.A Rasmussen molemmat myy myös netissä. Tämän lisäksi niitä voi tilata useista verkkokaupoista ja eBaystä, mutta siinä saa olla erittäin tarkkana keneltä ostaa. Etenkin eBayssä liikkuu paljon väärennöksi ja niitä ei välttämättä eroita oikeista muutakuin tekemällä testit niille. Suosittelen pitäytymään Suomalaisissa toimijoissa, jotka ovat fyysisesti Suomessa. Esim hopeaa saa muutamastakin Virossa toimivasta yrityksestä, joilla on Suomalaiset taustat mutta nämä pääasiassa myy tuota junk silveriä, jota suosittelen välttämään. Jos tuntuu pahalta pitää monta sataa euroa kerralla pieneen kultalaattaan niin siihenkin on vaihtoehto nimittäin KultaEeva nimisen yhtiön kultasäästötili. Kun avaat tämän tilin niin sinne laitat kuukausittain tietyn summan (minimi 50€) ja se summa muutetaan sitten viikoittain tapahtuvassa noteerauksessa kullaksi sen hetkisellä kullan hinnalla. Kun olet saanut säästettyä tavoittena olevasi joko 50g tai 100g kultaharkon se lähetetään sinulle postitse.  Ainoa kulu tässä on 9% preemio, joka aika hyvin vastaa sitä kun ostaisit sen liikkestä postitettuna. Tämä on mielestäni hyvä vaihtoehto. Itse kuitenkin tulen jatkossakin ostamaan omani suoraan K.A Rasmussenilta, jota kävinkin tässä hiljattain kokeilemassa. Heidän preemio on kohtuullinen myös pienemmissä 10g ja 20g harkoissa. Heiltä saa myös jopa 1g harkkoja mutta näissä preemio on minusta jo liian suuri.

Viime kertainen ostokseni: 10g ja 20g UBS .9999 kultaharkko, Old Sovereign 1 pound kultakolikko.

Viimeisenä voisinkin sitten sanoa muutaman sanan säilytyksestä. Jos kotona säilytät niin ne kannattaa jemmata todella hyvin tai laittaa kassakaappiin jos sellaisen omistat. Itselläni on toistasataa kiloa painava asekaappi, jossa säilytän niitä. Pankin tallelokero on myös yksivaihtoehto, mutta jos osta kultaa sitä varalta, että nykyinen pankkijärjestelmä kaatuu niin ei ehkä kannata siellä säilyttää myöskin pankissa säilyttäessäsi se on hyvin rajattua milloin ja miten pääset niihin käsiksi. Vaihtoehtona tällä en on yksityinen säilytyspalvelu, mutta se on yleensä sen verran kallista, että se ei kannata ennen kuin sinulla on oikeasti paljon kultaa tai hopeaa säilytettävänä. Paras turva on tietysti se, että kukaan ei tiedä sinun jalometalliomistuksista eli ei kannata hirveästi mainostaa sitä facebookissa ja muutenkaan siitä julkisesti puhua. Silloinkin kun laitat nettiin ”anonyymisti” kuvia niin kuin minä tässä tein pidä huoli että kuvan metatiedoissa ei ole gps koordinaatteja siitä missä kuva on otettu.

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
47 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Kultaa(ko)?harkkoMika KoivistomielenkiintoaAnanas Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ananas
Guest
Ananas

Hei, kiitos tästä postauksesta! Kulta on viimeaikoina pyörinyt mielessä, mutta lähinnä myyntimielessä. Huomasin, että tämä on jo toinen kulta-aiheinen postauksesi ja mietin, että voisitko ehkä kirjoittaa vielä kullan myymisestä? Eli, milloin kultaa (minun tapauksessani korukultaa) kannattaisi myydä ja missä? Haluaisin saada täyskultaisesta korusta markkinahinnan enkä myydä sitä millekään jobbarille.

Terveisin: Ananas
Yksinhuoltajan selviytymisopas
http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi/

mielenkiintoa
Guest
mielenkiintoa

Hei!
Olen nuori ja koen mielenkiintoa kultaan sekä hopeaan sijoitusmielessä.
Onko sinulla henkilökohtaisia kokemuksia http://www.kultajametallitrahaksi.fi ? Onko sinun mielestäsi sivusto kuinka luotettava, koska mietin vain, että siellä on huomattavasti halvemmat hinnat kuin muilla suosittelemillasi sivuilla.

harkko
Guest
harkko

Itse suosittelen Bullionvault.com jos aikoo reilusti sijoittaa kultaa. Kotona ei hirveästi uskalla pidellä.

Kultaa(ko)?
Guest
Kultaa(ko)?

Sellainen kuin Jalonom niminen sivusto näyttäisi olevan ainakin tällä hetkellä halvempi kuin esimerkiksi Rasmussen jota olen aikaisemmin seurannut. Eli siis https://www.jalonom.com/kauppa/. Olen pohtinut tuollaisen 250g harkon ostoa jo hetken.

Rasmussen ilmoittaa tänään hinnaksi 9113€ kun taas Jalonom 9030€.

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Vieritä ylös