Näin ostat kultaa ja hopeaa

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Kulta ja hopea markkinoihinkin voi sijoittaa fyysisenä tuotteena kuten kolikot, harkot, korut tai sitten voi sijoittaa arvopapereihin ja johdannaisiin, jotka seuraavat kullan tai hopean hintaa. Riippuen siitä minkä vuoksi sijoitat arvometalleihin kannattaa miettiä sitä missä muodossa siihen sijoitat. Arvoparerit ja johdannaiset on helppo ja edullinen tapa saada altistut metallin hintaan. Fyysisessä arvometallissa on taas siihen liittyviä kustannuksia kuten tuotteen valmistus ja turvallinen säilytys. Nämä toki koskee myös niitä arvopapereja joiden takana on fyysistä arvometallia. Katastrofi tilanteessa taas paras on fyysinen tuote mikä itselläsi on hallussa.

Miksi kulta tai hopea?

Kulta ja hopea on kautta historian ollut vaihdannan välineitä ja modernina aikana kultaa on ollut suoraan kytkettynä paperi rahan arvoon. Tuo niin sanottu kulta kanta päättyi -70 luvulla, mutta keskuspankit jotka säätelevät fiat rahan määrää edelleen pitävät kultaa holveissaan sillä loppupeleissä kun luottamus valuuttaan horjuu tuo kulta on se mikä viime peleissä määrittää sen arvon. Nykyisin ei enää myöskään käytetä kulta tai hopea kolikoita muuta kuin keräily tarkoitukseen vaikkakin tietyillä kolikoilla on ihan virallinen nimellinen arvo toki niiden metalli arvo on paljon paljon korkeampi.

Nykyisin kultaa ja hopea omistetaan inflaatio suojana. Kun keskuspankit lisäävä rahan määrää se luo inflaatiota mikä syö sen rahan ostovoimaa. Esimerkiksi Yhdysvaltain dollari on menettänyt yli 95% ostovoimastaan vuosien 1913 ja 2019 välillä ja tilanne ei ole siitä yhtään parantunut. Inflaatio on myös eräänlainen piilovero, joka syö säästöjä tilillä tai sukanvarressa vuosi vuodelta kunnes niillä ei ole minkäänlaista ostovoimaa. Kulta taas keskimäärin säilyttää ostovoimansa ajan saatossa.

Dollarin ostovoiman lasku vuosina 1913 ja 2019
Dollarin ostovoima 1913 – 2019

Hinta, paino ja puhtaus

Sekä kullan, että hopean hinta määräytyy Lontoon, Tokyon ja New Yorkin metallipörssissä tätä hintaa kutsutaan spot hinnaksi. Tämän lisäksi määritetään Lontoossa kaksi kertaa päivässä, AM ja PM, fix-hinta. Tuota fix hintaa käyttää useimmat kivijalka ja myös monet pienemmät verkkokaupat. Monet isommat verkkokaupat taas käyttävät lähes reaaliaikaista spot hintaa. Spot hinta on paino yksikössä 1 troy unssi eli n. 31,1035 grammaa. Nykyisin myydään paljon myös ihan grammoissa. Standardi harkko on 400 troy unssia eli noin 12,4kg.

Spot hinnalla et tosin saa kultaa ostettua muuta kuin digitaalisessa muodossa ja silloinkin siihen tulee päälle jotain kuluja. Fyysiset tuotteet taas ovat aina huomattavasti kalliimpia kuin spot hinta. Puhutaan usein preemiosta ja se koostuu itse tuotteen valmistuksen kustannuksista sekä myyjän marginaalista. Tuo preemion osuus on suurempi mitä vähemmän se painaa. Verkkokaupasta tilatessasi joudut maksamaan myös postituskulut ja lähetys on yleensä vakuutettu, jolloin postitus on myös kalliimpaa.

Sijoituskullasta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, mutta hopeasta joutuu Suomessa ja monessa muussa EU maassa. Viro taitaa olla ainoa poikkeus, jossa myös hopean myynti on arvonlisäverotonta. Tietääkseni et voi sieltä tilata verkkokaupasta sitä Suomeen vaan joudut käydä paikan päällä ostamassa jos haluat sen alvittomana.

Ennen kuin ostat mitään arvometalli tuotetta sinun pitäisi vielä tietää kuinka puhdasta se on. Spot-hinta on määritetty puhtaalle kullalla tai hopealla eli se on yleensä 99.9% tai 99.99% puhdasta. Puhtaus saatetaan ilmoittaa myös 1000 osana eli .999 tai .9999. Harkot ovat yleensä .999 tai puhtaampia, mutta kolikot vaihtelee varsinkin jos ne ovat vanhoja kierrossa olleita kolikoita niiden puhtaus on yleensä .900 tai jopa huomattavasti alle sen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kierrossa olleissa hopea kolikoissa niiden hopea pitoisuus oli joko 90% tai 40%. Näitä sanotaan junk silveriksi ja myydään paljon hyväuskoisille sijoittajille. Välttäisin näiden kolikoiden ostoa sillä niitä on edelleen paljon kierrossa, joten niillä ei ole minkäänlaista keräilyarvoa lukuunottamatta joitain harvinaisempia yksilöitä.

Numismaattiset kolikot

Numismaattiset eli keräilyarvoa sisältäviä kolikoita myydään paljon ja niihin liittyy paljon huijauksia. Lähtökohtaisesti en näihin sijoittaisi sillä se ns. keräilyarvo on useasti huomattavasti korkeampi kuin mitä sen kolikon puhdas metallin arvo on. Keräilykolikoiden arvo myös heittelehtii merkittävästi enemmän kuin pelkän metallin ja et välttämättä saa tiukan paikan tullen läheskään niin paljon kuin maksoit.

Kolikot ja harkot

Kolikkoja on yksityisesti painettuja ja valtioiden rahapajojen painamia. Valtioiden painamien kolikkojen ero yksityisiin on lähinnä se että niillä on yleensä nimellisarvo kyseisen valtion valuutassa. Näistä yleisempiä ovat Yhdysvaltojen, Kanadan, Itävallan, Iso Britannian, Australian ja Kiinan painamat kolikot. Kukin näistä tekee myös erillaisia keräilysarjoja, joilla on joko tietty painomäärä tai sitten niitä painetaan niin paljon kun niitä myydään tietyn vuoden aikana. Yksityisesti painetut on taas usein halvempia kuin valtioiden painamat ja niistä löytyy myös keräilysarjoja.

Kolikoiden lisäksi on harkot ja näillä ei ole mitään nimellisarvoa ja niiden arvo määräytyy lähes yksinomaan niiden kulta tai hopea sisällön perusteella. Harkot on usein halvempia kuin kolikot. Tunnetuimpien painojen harkoilla on kuitenkin hieman korkeampi arvo kuin tuntemattomampien. Tunnettujen vaihdettavuus muuna kuin romukultana tai hopeana on myös parempi.

Arvopaperit, johdannaiset ja digitaalinen kulta

Kultaan sekä hopeaan voi sijoittaa myös arvopapereiden muodossa. Moni käyttää kaivososakkeita sillä niissä on iso vipuvaikutus, mutta se toimii myös toiseen suuntaan. Kaivososakkeita en suosittele pitäämään salkussa pitkäaikaisesti sillä ne on hyvin vahvasti syklisiä. Pörssistä voi myös ostaa fyysisen kullan ETF:ä. Niin sanottua paperi kultaa on pörssissä huomattavasti enemmän kuin sen takana olevaa fyysistä kultaa ja jos haluaisit muuttaa sen fyysiseksi se toimitetaan sellaisena 400 troy unssin harkkona, joten siihen pitää olla sijoitettu aika massiivisia summia.

Digitaalista kulta voi ostaa esimerkiksi kryptovaluutta Paxos Gold joka on yhden suhde yhteen fyysisen kullan kanssa. Sekin on mahdollista muuntaa fyysiseksi kullaksi, mutta siinä on myös rajoituksia koon ja toimituksen kanssa. Digitaaliseksi kullaksi lasken myös palvelut jotka tarjoavat ns kultatiliä, jossa ostat allokoitua fyysistä kultaa. Näissäkin voit muuttaa sen fyysiseksi kullaksi tietyn kokoisiin harkkoihin esim. 10g tai 100g. Tämä on huomattavasti helpompi piensijoittajalle kuin pörssistä ostettava jos sen haluaa fyysisenä.

Säilytys

Fyysisessä kullassa ja hopeassa on yksi iso ongelma kuinka säilyttää se turvallisesti. Jos sinulla on vain pieniä määriä voi sen jemmata kassakaappiin jos sellaisen omistaa tai johonkin muualle kotiin ihan niin kuin arvokkaammat korut. Kotona säilyttäminen ei kuitenkaan ole suositeltua. Parempi tapa on säilyttää sitä erikoistuneen toimijan holvissa. Esim K.A. Rasmussenin kautta saa säilytyspalvelua ostettua, mutta se ei ole mitenkään halpaa. Tämän takia moni turvautuu ETF:iin joiden juokseviin kuluihin sisältyy tuo säilytys eikä siitä tarvitse erikseen maksaa. Myös digitaalista kultaa eli allokoitua kultaa myyvät hoitaa säilytyksen puolestasi. Tämä yleensä maksaa noin 2% säilytyksen arvosta vuosittain.

Mistä ostaa?

Arvometallit kuten kulta ja hopea kannattaa aina ostaa tunnetulta toimijalta, jotta voit olla varma siitä mitä saat. Jos ostat kultaa jostain ebaystä tai torista et yksityiseltä henkilöltä et voi mitenkään tietää onko se aitoa ellet osaa sitä testata. Väärennöksiä on paljon liikkeellä ja sitä ei yksinkertaisesti kannata ottaa riskiä.

Helsingissä voin suositella Taveksia tai K.A. Rasmussenia. Itse olen ostanut jälkimmäisestä. Molemmilla on myös verkkokauppa. Jalonomia on myös kehuttu. Aufort on yhdistelmä verkkokauppaa ja digitaalinen kulta palvelua. Aufortista voit ostaa kultaa niin että he hoitavat säilytyksen, mutta voit tilata sen myös kotiin toimitettuna. Olen kokeillut myös Aufortin palvelua ja voin suositella sitä.

Mistä ikinä kultasi ostatkin katso että se on pitkään toiminnassa ollut luotettava toimija näin saat aitoa tavaraa, jonka voi tarvittaessa myöhemmin muuttaa rahaksi.

Mitä seuraavaksi?

Tämä artikkeli sisältää aika kompaktin yleiskatsauksen, mutta ei mene syvällisesti arvometalleihin sijoittamiseen. Suosittelen opiskelemaan lisää ja kannattaa myös kokeilla ihan käytännössä aloittaa pienillä summilla. Suosittelen tutustumaan myös ainakin seuraaviin kirjoihin.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ananas
Ananas
8 years ago

Hei, kiitos tästä postauksesta! Kulta on viimeaikoina pyörinyt mielessä, mutta lähinnä myyntimielessä. Huomasin, että tämä on jo toinen kulta-aiheinen postauksesi ja mietin, että voisitko ehkä kirjoittaa vielä kullan myymisestä? Eli, milloin kultaa (minun tapauksessani korukultaa) kannattaisi myydä ja missä? Haluaisin saada täyskultaisesta korusta markkinahinnan enkä myydä sitä millekään jobbarille.

Terveisin: Ananas
Yksinhuoltajan selviytymisopas
http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi/

mielenkiintoa
mielenkiintoa
7 years ago

Hei!
Olen nuori ja koen mielenkiintoa kultaan sekä hopeaan sijoitusmielessä.
Onko sinulla henkilökohtaisia kokemuksia http://www.kultajametallitrahaksi.fi ? Onko sinun mielestäsi sivusto kuinka luotettava, koska mietin vain, että siellä on huomattavasti halvemmat hinnat kuin muilla suosittelemillasi sivuilla.

harkko
harkko
6 years ago

Itse suosittelen Bullionvault.com jos aikoo reilusti sijoittaa kultaa. Kotona ei hirveästi uskalla pidellä.

Kultaa(ko)?
Kultaa(ko)?
6 years ago

Sellainen kuin Jalonom niminen sivusto näyttäisi olevan ainakin tällä hetkellä halvempi kuin esimerkiksi Rasmussen jota olen aikaisemmin seurannut. Eli siis https://www.jalonom.com/kauppa/. Olen pohtinut tuollaisen 250g harkon ostoa jo hetken.

Rasmussen ilmoittaa tänään hinnaksi 9113€ kun taas Jalonom 9030€.

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top