S-ryhmän osuuskaupan osuuksia salkkuun

Eilen kävimme koko perheen voimin läheisessä S-Pankin konttorissa Prisman reissun yhteydessä. Mukaan tältä reissulta tarttui jokaiselle S-Ryhmän osuuksia eli liityimme useamman osuuskaupan jäseneksi. Nyt itse kuulun 10 osuuskaupan jäseneksi, vaimolla ja pojalla on molemmilla 2 jäsenyyttä.

Minun piti tehdä tämä jo viime vuonna, mutta en sitten saanut sitä aikaiseksi ajoissa ennen vuoden vaihdetta, joten jätin sen sitten myöhemmäksi. Siis jos halajat vuotuista osuusmaksun korkoa pitää olla maksanut osuusmaksu kokonaisuudessaan ennen vuodenvaihdetta. Alla on taulukko kaikista osuuskaupoista, jotka maksoivat osuusmaksun korkoa vuonna 2015. HOK-Elanto nosti tänä vuonna osuusmaksunsa 100 euroon niin kuin kaikilla muillakin on.

OsuuskauppaOsuusmaksuKorko % 2015
Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa10020
Osuuskauppa KPO10020
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa10012
Etelä-Karjalan Osuuskauppa10010
Suur-Seudun Osuuskauppa SSO10010
Helsingin Osuuskauppa Elanto10010
Osuuskauppa Suur-Savo10010
Turun Osuuskauppa10010
Varuboden-Osla10010
Pirkanmaan Osuuskauppa1008
Osuuskauppa Keskimaa1006
Satakunnan Osuuskauppa1006
Osuuskauppa Hämeenmaa1005
Kymen Seudun Osuuskauppa1005

Tämä on mielestäni hyvin riskitön sijoitus sillä voit milloin vain erota osuuskunnasta ja saada maksamasi osuusmaksun takaisin. Osuusmaksun korko on myös hyvin kevyesti verotettu. Aiemmin siitä ei maksettu lainkaan veroa, mutta tänä vuonna verotus muuttui niin että 25% korosta on verotettavaa pääomatuloa eli se on selkeästi vähemmän kuin esim talletustilin koron vero. Ainoa sääli on että pystyt ostamaan vain yhden osuuden per osuuskauppa, joten sijoituksen suuruus on rajattu. Itse liityin ylläolevan listan ensimmäiseen kymmeneen osuuskauppaan eli voin odottaa 120€ osuusmaksun korkoa ensi vuonna sillä oletuksella, että kaikki maksavat saman määrän kuin tänä vuonna. Pojalle ja vaimolle otettiin kaksi ensimmäistä eli saavat 20% tuoton sijoittamilleen rahoille.

Pojalle kun otimme nuo osuudet piti hänelle avata oma s-tili. Se onnistui helposti kun olimme molemmat vanhemmat paikalla ja meillä oli pojan kela kortti mukana. Kaiken lisäksi kun itse liityin HOK-Elannon jäseneksi saimme pojalle kummilusikan ja kolme alennuskuponkia lahjaksi.