Sijoitusraportti elokuu 2018

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Siitä onkin aikaa kun viimeksi julkaisin sijoitusraportin. Vähän jäänyt kun en jaksanut/ehtinyt päivitellä omaa seurantaani kun se vaati liikaa manuaalista työtä. Nyt on uusi seuranta tehty samalla kun rakensin vertaislainoille seurannan. Tässä raportissa ensi kertaa myös yksityiskohtaisesti tietoja vertaislainasijoituksistani. Haluan olla hyvinkin avoin niistä sillä olen suositellut ja jopa mainostanut osaa niistä tässä blogissa.

Kirjoitin myös sijoitusstrategiani muutoksesta hiljattain kun päätin ottaa indeksisijoitukset myös osaksi osakesijoituksiani, jotta tulee säännöllisemmin sijoitettua. Yksi syy tähän oli se, että olin tyytymätön omaan sijoitustuottooni, mutta kävikin ilmi ettei se niin huono ollutkaan kuin luulin. Nyt saan vertailukelpoisempaa faktaa sijoituksistani. Absoluuttinen tuotto ei kerro koko totuutta kun pääomaa lisätään kokoajan lisää epäsäännöllisin väliajoin. Käytän tuoton laskemiseen IRR (internal rate of return) ja erityisesti XIRR funktiota, joka toimii epäsäännöllisillä kassavirroilla. Tällä saan vertailukelpoisen vuosituoton ja se helpottaa arvioimaan mitkä on ollut onnistuneita sijoituksia.

Osakesalkku

Olen pitkin vuotta lisännyt salkun olemassa oleviin positioihin ja pääomaa olen lisännyt tähän mennessä 23 000€. Näiden lisäysten seurauksena Citycon ja Nordea ovat suurimpia sijoituksiani 12,7% ja 13,7% painolla. Heinäkuussa päätin myös yksinkertaistaa salkkuni sisältöä ja karsin sieltä kaikki mitättömän kokoiset positiot ja pettymykset.

Leikkuriin joutui mm. YIT, Svenska Handelsbanken, H&M ja Fiskars. Lisäksi myin pois Valmetin, jota oli vähän mutta oli kyllä hyvin tuottanut. Mielessäni olin ankkuroitunut alhaisempaan hintaan ja pidin sitä jo kalliina joten kompensoin sillä ja Fiskarsin myynnillä muista tulleita tappioita. Valmetin tilalla otin Wärtsilää, joka vaikutti houkuttelevammin hinnoitellulta.


Vuoden alusta salkku on tuottanut 3,53% ja tänä vuonna olen saanut yhteensä 2 608,95€ osinkoja. Avasin yritykselleni osakesalkun 2015 alkuvuodesta ja siitä asti se on tuottanut 10,58% vuotuisesti (IRR). Vaihteluväli tuotossa on ollut -1,78% ja 35,33% välillä. Vertailun vuoksi tuona aikana MSCI World indeksi on tuottanut keskimäärin 6,73% vuotuisesti. Eli ihan hyvin on mennyt suhteessa indeksiin.

Vertaislainasalkku

Pidin hieman taukoa vertaislainoista kun mielestäni tuotto ja riski ei enää ollut mielestäni kohdallaan. Nyt olen alkuvuodesta palannut takaisin vertaislainauksen pariin ja lähtenyt kokeilemaan kaikkia järkevän tuntuisia palveluita ympäri Eurooppaa. Raportissani on mukana vain ne joihin sijoittamista olen jatkanut kokeilun jälkeen.

Käytän alla olevia markkinapaikkoja. Näistä kaikki on omissa nimissä ja PeerBerry:stä minulla on myös yrityksen nimissä oleva tili, mutta se ei ole vielä mukana tässä raportissa.

Tuottoa on kertynyt tänä vuonna korkona 463,93€ ja bonuksena 45,09€ eli vuotuinen tuotto on 11,73%. Tätä vetää hieman alas Envestio ja Grupeer, koska niistä ei juuri vielä ollut korkoa maksettu elokuussa. Top 3 on tällä hetkellä Fast Invest, PeerBerry ja Envestio. Kuten varmaan huomaat graafista Mintoksen osuus lähti pienemään heinäkuussa kun käteinen jäi makaamaan tuottamattomana siellä ja samalla lähdin aktiivisemmin testaamaan vaihtoehtoja. Nyt olen ohjannut jäljellä olevat Mintoksen korot ja lyhennykset lyhytaikaisiin lainoihin ja jatkan tilanteen tarkkailua. Aiemmin kokeilemani Mintoksen oma diversification strategy oli ihan karmea floppi. Mintoksessa on kyllä paljon potentiaalia, mutta siellä saa olla todella tarkka mihin laittaa rahat.

 

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top