En ole itse kovinkaan aktiivisesti seurannut GF Moneyn (Korkeatuottoinen) tilannetta, mutta sain hiljattain taas puhelun yhdeltä huolestuneelta sijoittajalta ja tiedän että moni muukin lukijani on GF Moneyn osakkeenomistaja korkeatuottoinen palvelun kautta. Kun GF Money alkuvuodesta ilmoitti ettei se voi jatkaa osingon maksu negatiivisen tuloksen vuoksi ei se luvannut hyvää, mutta en uskonut että tilanne olisi oikeasti näin paha.
Negatiivinen tulos saatiin aikaan luottotappio varauksilla, joka tarkoittaa sitä että yritys on varautunut siihen että tietty osa yrityksen myöntämistä lainoista jää kokonaan maksamatta ja joudutaan loppujen lopuksi alas kirjaamaan. Se mikä itseni yllätti jo alkuvuonna kun katsoin heidän tasetta oli korkeatuottoinen.fi sijoittajien tarjoama pääoma suurin osa koko yrityksen pääomasta. Yhtiön oma pääoma on 35M euroa ja siitä vajaa 8M euroa on äänioikeuden omaavia A osakkeita ja niiden määrä kasvoi konversio annin vuoksi n. 5M euroa. Viimeisestä tilinpäätöksestä käy ilmi myös että B-F osakesarjojen pääoma laski n. 6M euroa 2020.
Korkeatuottoinen palvelun lupaus on että sijoittaja voi pyytää lunastusta ja se on tehtävä 14 – 90 päivän kuluessa. Koska suurin osa yrityksen pääomaa on juuri Korkeatuottoinen palvelun sijoittajilta ja yhtiön liikevoitto on ollut vain muutamia miljoonia vuodessa ja sekin laskeva jo useamman vuoden ajan on tuo yhtälö täysin mahdoton. Viime vuonna korona pelästytti sijoittajat ja lunastusten määrä kasvoi sen verran paljon, että GF Money keskeytti lunastukset toistaiseksi ja ne on edelleen jäissä. Viime syksynä GF Money tarjosi konversio antia, jolla B-F sarjan osakkeita voisi muuntaa A sarjan osakkeeksi, jolle tarjottiin markkinat Privanetin kautta. Privanet tosin joutui itse sulkemaan oman kaupankäynti palvelunsa Finanssivalvonnan käskystä. Näin ollen osakkeille ei ole tarjolla minkäänlaista likviditeettiä tällä hetkellä.
Moni oli silti tyytyväinen kun sai kuukausittaisen osinkonsa, mutta sekin keskeytettiin. Se mikä on kuitenkin kaikista huolestuttavinta on tilintarkastajan lausunto liittyen toiminnan epävarmuuteen.
Haluamme kiinnittää huomiota tilinpäätöksen liitetietojen kohtaan Toiminnan jatkuvuus, jossa kerrotaan, että Yhtiön johto on tehnyt yksityiskohtaisen kassavirtamallin, jonka perusteella yhtiön johto arvioi yhtiön kassavarojen ja tiedettyjen saatavien olevan riittävät nykytasoisen toiminnan rahoittamiseen vuoden 2021 kolmannelle neljännekselle saakka. Kuten liitetiedossa mainitaan, lisärahoitus ei ole varmistunut tilinpäätöksen hyväksymispäivään mennessä. Tämä seikka, yhdessä muiden liitetiedossa esitettyjen asioiden kanssa osoittaa sellaista olennaista epävarmuutta, joka saattaa antaa merkittävää aihetta epäillä yhtiön kykyä jatkaa toimintaansa.
Panu Vänskä / PricewaterhouseCoopers Oy
GF Money toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja viime vuodesta lähtien myös Espanjassa. Nuo ei ole ollut mitenkään erityisen tuottoisia ja uudelle markkinalla meneminen vaatii merkittäviä panostuksia. Viime vuonna tullut 10 prosentin väliaikainen korkokatto, jota jatkettiin tänä vuonna ei varmastikaan ole ollut hyvä yhtiön toimintakyvylle, mutta yhtiön tulos on ollut laskevaa jo useamman vuoden ajan ennen koronaa. Kun katson omia lainasijoituksiani niin korona on selkeästi esiin ne joiden tarjooma, prosessit ja riskien hallinta on ollut kohdallaan jo ennen koronaa kun taas muut koittaa epätoivoisesti pysyä hengissä. GF Money näyttää kuuluvan tuohon jälkimmäiseen joukkoon joka taistelee selviytymisestä.
Palatakseni takaisin alussa mainitsemaani puheluun niin kyseisen henkilön huoli oli se että GF Moneyn johto hassaa kaiken sijoittajien pääoman ja päätyy joka tapauksessa konkurssiin. Hänen mielestä paras vaihtoehto olisi toiminnan hallittu alasajo, jolloin edes osa pääomasta voitaisiin saada palautettua sijoittajille. Mikäli toimintaa jatketaan hän haluaisi että hallituksen jäsenet henkilökohtaisesti takaisivat Korkeatuottoinen sijoittajien pääoman. Tähän vaihtoehtoon en usko lainkaan. Korkeatuottoinen on ollut osakesijoitus ja sisältää näin ollen osakesijoituksen riskin. Osakkeen omistajat saavat konkurssissa rahansa pois viimeisenä ja näistä A osakkeen omistajat on ihan viimeisenä. Tämä on yksi syy miksi itse aikanaan pyysin lunastusta ja siirsiin sijoitukset lainamuotoisiin sijoituksiin.
Itse olen samoilla linjoilla alasajon kanssa sillä en usko että paluu ns. normaaliin tulee kestämään vielä pitkään. Ihan vähintään itse keskittyisin kääntämään toiminnan positiiviseksi ja vasta sen jälkeen panostamaan sen laajentamiseen. Tämä todennäköisesti tarkoittaisi ulkomaan toimintojen ainakin osittaista alasajoa. Ymmärtääkseni Espanjan markkinoilla on hyvät mahdollisuudet hyviin tuottoihin mutta huonolla riskimallilla se kääntyy helposti päälaelleen. Muissa lainapalveluissa olen nähnyt Espanjalaisissa lainoissa merkittäviä viiveitä lainojen maksuissa ja vain puolalaiset tuntuu olevan laiskempia maksamaan lainojaan pois. GF Money ei onneksi toimi Puolassa.
Äänioikeudettomien B-F osakkaiden vaikutusmahdollisuudet on hyvin pienet tässä asiassa sillä näillä osakkeilla ei ole äänioikeutta. A-osakesarjan osakkaat taas voivat vaikuttaa yhtiökokouksessa, joka ikävä kyllä oli jo 30.6., johon toivottavasti osallistuit osakkeen omistajana. Parhaiten vaikuttaa voit ottamalla yhteyttä GF Money Consumer Finance Oy sekä emoyhtiön GF Money Oyj hallituksen jäseniin. Näistä nimekkäimpiä on GF Money Oyj:n hallituksessa Mika Laine (varsinainen jäsen) ja Antti Kemppi (varsinainen jäsen). Muut Pihlava Mika Nestori (toimitusjohtaja), Keskitalo Kari Jorma Sakari (puheenjohtaja) ja lisäksi GF Money Consumer Finance Oy:ssä näiden lisäksi Rantalainen Sami Jussi (varsinainen jäsen).
Onko sinunkin rahat jumissa GF moneylla? Entä mitä sinun mielestä pitäisi tehdä?
Pakko kertoa, että joskus voi käydä hyväkin tuuri ilman, että joutuu maksamaan oppirahoja. Sijoitin säästöjäni 2018 tänne, ja naiivina pidin sitä firman mainospuheiden perusteella riskittömänä ja jonkinlaisena automaattisena tuottona. 2019 loppukesästä aloin itse miettiä riskiä kun luin tämän alan toimijoihin liittyvästä lakimuutoksesta ja korkokatosta. Päätin lunastaa osakkeet, ja tällöin rahat palasivat tililleni muutamassa pankkipäivässä. Sitten tuli korona, tänä vuonna on osingonmaksu loppunut ja sijoittajat ovat vaarassa menettää rahansa. Ei minulla toki kaikki rahat siellä olleet eikä olisi omaa taloutta kaatanut, mutta olen silti järkyttynyt omasta tyhmyydestä kun mietin kuinka en edes uskonut sellaiseen mahdollisuuteen, että rahat voisi menettää. Kaiken huipuksi… Read more »
Hyvää tuuria tosiaan on ollut. Kannattaa kuunnella omaa vaistoa. Itse en kuunnellut vaistoani Grupeerin kanssa mutta onneks kuitenkin himmailin niin damage jäi pieneksi.
Turhauttavaa, kun nyt todella selvinnyt, että vertaislainasijoittajat ovat todellakin ilman lainsuojaa, ellei selvää rikollista toimintaa ole todennettavissa vertaislainaaja-yrityksen toimesta.
Suomalaisten vertaislainausyritysten pitäisi olla toimintansa suhteen jonkin virallisen instanssin valvonnassa. Ei valvo Fiva ei valvo AVI eikä kukaan muukaan. Nyt näiden vastuuhenkilöt voivat kovalla riskillä hakea itselleen kovia tuottoja. Sehän niille sopii kun riskin kantaa sijoittaja.
Asiasta pitäisi olla julkista keskustelua ja saada painetta päättäjiä kohtaan, jotta ko. yritykset tulisivat myös valvonnan kohteeksi. Nykyisessä tilanteessa suomalaisen ei ole mitään järkeä olla vertaislainasijoittaja.
Top Finance Oy:ssä menossa tällä hetkellä selvä sijoittajien vedätysyritys. Aika näyttää, miten tuossa käy.
GF Money ja Top Financessahan sijoittajat on osakkeenomistajia tosin äänioikeudettomia joten vaikutusmahdollisuudet on rajalliset. Fiva on kyllä hyvin hampaaton mutta kyllä sinne kannattaa valittaa jos useampi tekee sen voi yritys joutua tarkkailuun.
Jos on riittävästi rahaa kiinni niin lakimiehen palkkaaminen voi olla yksi vaihtoehto ja sen voi toki tehdä myös kimpassa useamman sijoittajan kanssa. Tätä käytimme Baltialaisten huijareiden saamiseksi vastuuseen ja ainakin osan rahojen takaisin saamiseksi. Juttu on edelleen kesken ja firmoja on haettu konkurssiin ympäri maailmaa.