Sijoitusraportti tammikuu 2020

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Tammikuuta ei voi sanoa hyvin menneeksi kuukaudeksi Envestion ja Kuetzalin vuoksi. Tässä onkin hyvä ensin katsoa sijoitussalkkuni koostumusta. Vertaislainat vastaa vajaa kolmannesta koko portfoliostani. Tuo on kohtuu isopaino, mutta vain hiukan yli tavoitteeni 30%. Kuten lupasin muutan hieman tämän formaattia ja tuoreimmat tuottoluvut kustakin vertaislaina markkinapaikasta löytyy sen arvostelusta.

Osakesalkku

Osakesalkku tuotti vuoden alusta -2,65% ja salkun historian annualisoitu tuotto 5,99%. Tuo on ihan ok kun sitä vertaa indekseihin. Tuona samana aikana indeksit on tuottanut seuraavasti: MSCI World 6,33%% ja OMX HEX 25 5,28%.

Ostot

  • iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL)
  • db x-trackers EURO STOXX 50 UCITS ETF (DR) 1C (DXET)
  • Nokian Renkaat (TYRES)

Tässä kuussa ostin Nokian Renkainta takaisin ja lisäksi joka kuukautiset Nordnetin ETF-kuukausisäästön EUNL ja DXET.

Osingot

  • Prospect Capital (PSEC) 54,27€

Aloitin nykyisen osakesalkkuni helmikuussa 2015 ja tähän päivään mennessä olen laittanut siihen 105 000€ pääomaa. Arvo on nyt 119 927,95€ ja osinkoja olen saanut bruttona 12 247,55€.

Vertaislainat

Tammikuu ei ollut paras mahdollinen kuukausi Kuetzalin ja Envestion takia. Olen kirjannut raportissani molemmat Kuetzal ja Envestion arvot nollaan ja poistanut kuukauden kertyneen koron. Näin niiden mahdollinen vaikutus näkyy jo nyt raportissa vaikka todelliseen alaskirjaukseen ja tappion vähennysoikeuteen verotuksessa voi mennä vuosiakin. Tästä huolimatta salkkuni tuotti 1 333,24€ korkotuloa tammikuussa.

Vaikka todennäköinen menetys on iso ei se ole katastrofi, sillä olin hajauttanut aika laajalti. Alla olevasta kuvaajasta näkyy että mentiin hieman tappion puolelle. Laaja hajautus ei kuitenkaan aina ole paras strategia.

Vaikka olenkin jo pidemmän aikaa nostanut rahaa niin nettona se on kokoajan lisääntynyt kuten kuviosta näkyy. Tammikuussa sijoitettu pääoma kasvoi 5357€. Merkittävimmät tapahtumat:

Bulkestatesta nostin vapaat käteiset pois kun sitä vapautui lisää Martas Street perumisesta. Tämä ei ollut epäluottamus lause heitä kohtaan vaan halusin vapaat käteiset muualle tuottamaan. Tuo Martas Street oli huijaus, jonka Bulkestate sai kiinni ennen kuin raha vaihtoi käsiä ja ilmeisesti tekijätkin jäi poliisin haaviin. Lue arvosteluni Bulkestatesta.

Robocash:sta päätin poistua kun cash drag on vetänyt tuoton ihan alas ja Filippiineillä toimiluvan menetys herättää myös hieman huolestumista. Lendermarket tuli salkussani tämän tilalle ja lisäksi kasvatin Swaperin osuutta. Lue arvosteluni Robocashistä.

Swaperissa on myös hieman cash dragiä, mutta loyalty bonus hieman kompensoi sitä kun saan 14% koron lainoille normaalin 12% sijaan. Tuottokäyrä näyttää hyvin samalta kuin PeerBerryssä, joten odottelen nyt ihan rauhassa että saavat lisää lainoja. Tutkin Swaperin ja sen yhteyden Wandoo Financeen aika perin pohjin ja julkaisin arvostelun siitä.

Lendermarket on uusin lisäys salkkuuni. Lendermarket on CreditStar Groupin sisar yhtiö eli se ei ole CreditStartin omistama vaan CreditStarin omistavan yhtiön omistama markkinapaikka CreditStarin lainoille. CreditStar on yksi Explore P2P korkeimmin luokittelemia lainaajia Mintoksessa. Erona Mintoksessa listattuihin lainoihin on se että lainoilla on kiinteä 12% korko ja niitä on hyvin tarjolla tällä hetkellä. Avaukseni oli suuri ja uskalsin sen tehdä, koska tutkin hyvin tarkkaan sen taustat. Lendermarket on rekisteröity Irlantiin joten sekin on mukavaa vaihtelua Viroon rekisteröityjen rinnalle. Tästä on lähiaikoina tulossa alustava arvostelu.

EvoEstate on aika tuore lisäys, jota olen jo pidemmän aikaa seurannut. EvoEstate on aika uniikki konseptiltaan sillä he pääasiassa tuovat projektinsa muilta kiinteistösijoitus markkinapaikoilta. Nämä on tietysti hyvin tarkkaan valikoituja. Heillä on myös omia ekslusiiveja diilejä. Mikä parasta sen perustajat on myös itse sijoittajia ja he itsekin sijoittavat osaan listatuista kohteista. Vaikka EvoEstate on vielä startup tuntuu sillä olevan rahoituskohdallaan ja pääsivät viime vuonna Startup Wise Guys acceleraattoriin mukaan jonka portfoliion kuuluu myös Estateguru.

Monethera on kärsinyt mainetappiota Hong Kongin vakuutuksensa vuoksi. Tein alkukuusta sinne lisäsijoituksen ennen kuin kaikki räjähti Kuetzalin ja Envestion takia. Sen jälkeen Monethera on merkittävästi parantanut läpinäkyvyyttään ja tehnyt mielestäni paljon oikeita asioita. Ennen aikaisen lunastamisen jäädyyttäminen määräajaksi oli oikea päätös sillä se oli aina tarkoitettu tarjoamaan likviditeettiä niille jotka sitä tarvitsi eikä millään kestäisi sitä jos kaikki ryntäävät paniikissa nostamaan sijoituksensa pois. Ei mikään pankkikaan kestäisi tuota. Odottelen nyt rauhassa että markkinarauhoittuu ennen kuin teen lisäsijoituksia ja käteistä nostan sitä mukaan kun sijoituksen pääoma tai korko maksetaan. Tarkoitus on muutenkin pienentää riskisijoitusten määrää. Lue arvosteluni Monetherasta.

Crowdestor suhteen ei ole tarvinnut panikoida sillä se ei tarjoa mahdollisuutta pyytää lunastusta ennenaikaisesti. Moni Crowdestorin kohde on todella korkean riskin kohde ja niin on sekin mihin sijoitin viimeksi eli Fur processing company. Lisäksi sijoitin Fertilizer export financing projektiin. Crowdestor näyttää tekevän asioita oikein ja siellä on kokenut tiimi. Jos pitäisi valita vain yksi paikka sijoittaa yrityslainoihin se olisi itselläni Crowdestor, ja se onkin suurin sijoitukseni. Lue arvosteluni Crowdestorista.

Alla on tarkempi kuva siitä miten rahani on jakautunut eri markkinapaikkoihin ja lainatyyppeihin. Kuluttajalainoista suurin osa on lyhyitä alle 3kk pitkiä lainoja, joten ne on hyvin likvidejä. Yrityslainat puolestaan on pidempiä pääasiassa 12 – 24kk. Kiinteistöpuoli on sekä lainoja että equity tyyppisiä sijoituksia joista saa tuottoa pidemmän aikaa.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top