Mitä opin Kuetzalin ja Envestion tapauksesta

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Vertaislainaukseen kuuluu paljon eri riskejä kuten markkinapaikka riski, markkinariski ja luottotappioriski. Nuo kaikki on osa normaaleja riskejä mitkä kuuluuvat osaksi sijoittamista, mutta huijaukset on sitten ihan oma lukunsa. Ne järkyttää koko markkinaa ja tekee rehellisten ja laillisten toimijoiden olot huomattavasti hankalammaksi.

Vertaislainaus on pitkälti luottamuspeliä, jossa luotetaan siihen että markkinapaikka toimii oikein. Itse menetin luottamuksen Fellow Financeen jokunen vuosi sitten kun he salailivat softa ongelmia alustassaan. Fellow Finance on kuitenkin laillinen toimija jolla on toimilupa ja jonka toimintaa Suomessa valvoo finanssivalvonta. Kaikkialla EU:ssa ei ikävä kyllä ole yhtenäistä lainsäädäntöä ja monessa maassa joukkorahoitusta, johon vertaislainaus kuuluu, ei säädellä lainkaan. Tämä onkin varmasti yksi syy miksi niin moni vertaislaina alusta on kotoisin Baltiasta.

Envestio sekä Kuetzal molemmat oli rekisteröitynyt Viroon, mutta molempien tosiasiallinen sijainti oli Rigassa Latviassa. Näistä kahdesta Kuetzal onkin tässä vaiheessa jo todettu todella suurella todennäköisyydellä ponzi tyyppiseksi huijaukseksi. Siitä on Virossa jo käynnistetty poliisitutkinta. Envestiosta, joka sulki sivustonsa viikko sitten Kuetzalin jälkimainingeissa alkaa myös näyttää jonkin tyypin huijaukselta tosin toisin kuin Kuetzal ainakin osa Envestion lainoista on oikeita.

Molemmat alustoista esitteli sijoittajille ja bloggaajille henkilökuntaansa ja sijoituskohteita. Kuezalin entinen toimitusjohtaja, jonka piti olla myös yksi sen perustajista poseerasi ihan mielellään kuvissa mikä on huijareille hyvin epätyypillistä. Itsekin tapasin hänet viime kesänä P2P Conferenssissa Rigassa.

Itse aloitin Envestioon sijoittamisen 2018 syksyllä ja Kuetzaliin loppu vuodesta. Envestiossa ehti parhaimmillaan yli 20 000€, mutta kun uusien projektien tahti hiipui viime kesänä aloin siirtää pääomaa muualle, joten oma tappioni jäi tästä huomattavasti pienemmäksi kuin se olisi voinut olla. Kuetzaliin taas sijoitin huomattavasti konservatiivisemmin, mutta siinäkin ahneus lopulta voitti ja nostin sijoitukseni lähes kymmeneen tuhanteen euroon.

Haluankin nyt pyytää anteeksi kaikilta teiltä, jotka seurasitte minua ja luotitte siihen että olen tehnyt riittävän tausta tutkimuksen. Tein näissä muutaman fataalin virheen, jonka vuoksi en havainnut varoitusmerkkejä riittävän aikaisin. Aliarvoin myös riskin mikä voi hajautuksesta tulla kun aika ei riitä riittävästi seuraamaan kaikkia kohteita.

Seuraan itsekin monia ulkomaisia blogeja ja youtube kanavia, jotka ovat käyneet paikan päällä tutustumassa ihmisiin näiden palveluiden taustalla ja myös rahoitettuihin projekteihin. Noista saa hyvin arvokasta tietoa, mutta annoin niiden vaikuttaa myös omaan tausta tutkimukseeni enkä pureutunut riittävän syvälle. Siitä otan täysin itse vastuun se ei ole millään tavalla heidän syytä. Se on täysin minun vastuulla varmistaa kohde mihin itse sijoitan.

Avoimista rekistereistä löytyy todella paljon tietoa kun vain jaksaa tehdä etsivän työtä. Itse tutkin näitä pääasissa vain niiden yritysten kohdalta joille rahaa lainasin enkä riittävästi itse välikättä. Kun alustava luottamus oli syntynyt katsoin uusista kohteista vain ne joihin aioin itse laittaa rahaa. No Envestion tapauksessa tähän ei aina ollut edes aikaa kun kohteet merkittiin minuuteissa niiden julkaisusta.

Itselläni yrityslainoihin sijoittaminen on ollut tietoista riskinottoa, mutta en usko että kaikki lukijani on sitä ymmärtänyt. Olen huomannut että suurin osa affiliate linkkieni kautta tapahtuneista rekisteröinneistä on tullut kuukausittaisista sijoitusraporteistani. Pelkään myös pahoin että julkaisemani tuottoluvut on ohjannut juuri näihin korkeimman riskin kohteisiin. Kukapa sitä haluaisi 10 – 12% tuottoa jos 20% tuottoakin olisi tarjolla. Yksi näistä oli kaverini joka myöskin inspiroitui sijoituksistani ja yritinkin häntä toppuutella sijoittamasta Envestioon. Nyt hän kärsi tappioita, mutta onneksi oli hajauttanut myös ”turvallisempiin” markkinapaikkoihin.

Todennäköisesti en jatkossa noita lukuja enää julkaise kuukausiraportissani vaan tarkastelen kokonaistuottoa. Lisäksi tulen lisäämään enemmän taustatietoa kuhunkin markkinapaikan arvosteluun ja yritän avata paremmin miksi itse sijoitan juuri sinne tai miksi en. Olen välttänyt tekemästä negatiivisia arvosteluita ja olen vain jättänyt arvostelematta sellaisia joihin en itse sijoittaisi. Tämä tulee todennäköisesti muuttumaan.

Jos tanskalainen bloggari Georg olisi julkaissut heti oman arvionsa Kuetzalista olisi varmasti moni säästänyt rahansa. En kuitenkaan syytä Georgia vaan ymmärrän hyvin miksi hän on sen jättänyt kirjoittamatta. Kun kirjoittaa negatiiviseen sävyyn niin ei välttämättä saa enää muilta toimijoilta niin helposti avoimia vastauksia ja selvennyksiä mahdollisiin huolenaiheisiin.

Tulen kevään aikana laskemaan omaa riskitasoani ja keskittämään suuren osan vertaislanasijoituksistani sellaisille markkinapaikoille, joiden lainat on toimiluvan omaavien yritysten myöntämiä. Osan pidän vielä yritys ja kiinteistölainoissa ja tulen keskittämään ne muutamaan luotettuun markkinapaikkaan. Pienen potin jätän puhtaasti kokeiluihin sillä listallani on nytkin monta joita haluan kokeilla, mutta täytyy ensin katsoa ettei ne kuihdu pois luottamuspulan vuoksi.

Jos sinulla oli iso osa sijoituksistasi Envestiossa, Kuetzalissa tai muissa vastaavissa suosittelen lukemaan nämä aiemmat kirjoitukseni. Tai no oikeastaan suosittelen joka tapauksessa lukemaan nämä:

Monesti sijoittamisessa joutuu kirjaimellisesti maksetaan oppirahoja. Kuetzalin ja Envestion tapauksesta tulee itselleni kallis opetus, mutta tälläisistä tapauksista saa paljon oppia joka kantaa pitkään. Toivon että tämä tapaus saa riittävästi julkisuutta, että EU laajuinen joukkorahoitus regulaatio edistyy vauhdilla tämän seurauksena. Virossa tähän on jo reagoitu ja joukkorahoitus toimijat aiotaan ottaa valvonnan piiriin, mutta se vaatii lakimuutoksen.

0 0 votes
Article Rating

Blogi sisältää affiliate linkkejä. Lue täältä tarkemmin.

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
tok
tok
4 years ago

Mitenkähän verottaja mahtaa suhtautua Kuetzalissa tai Envestiossa hävittyihin sijoituksiin? Riipuukohan siitä onko lopulta kyseessä huijaus vai vararikko?

TKay
TKay
Reply to  Mika Koivisto
4 years ago

Kysyin asiaa verohallinnon kansainvälisen verotuksen asiantuntijalta tuloverolain § 50 vasten: ”Luovutustappioon rinnastetaan myös: — 2) sellainen arvopaperin arvonmenetys, jota voidaan konkurssin tai MUUN SIIHEN VERRATTAVAN SYYN vuoksi pitää lopullisena.” (suuraakkoskorostus allekirjoittaneen). Asiantuntijan antaman arvion mukaan tässä voisi olla sauma saada maksullisella ennakkopäätöksellä vahvistettua tappiot jo vuodelle 2020. Envestion ja Kuetzalin nettiportaalien kadottua eetteriin sijoittajilta on selkeästi vastoin näiden tekemää sopimusta palveluntarjoajan kanssa katkaistu yhteys tarkastella ja hallita sijoituspääomia, mikä yhdistettynä rikostutkinnan alkamisen kanssa Virossa haiskahtaa vahvasti petoksena menetetyltä pääomalta. Mika, tiedätkö historiasta mitään vastaavan tyyppistä tapausta sijoitusmaailmasta, miten ja missä vaiheessa silloin tappioiden vahvistaminen ja vähennysoikeus on aktualisoitunut? Mietin myös,… Read more »

Lyyli-täti
Lyyli-täti
4 years ago

Juu-u, vertaislainauksessa on se suuri riski että kaikki voipi mennä kerralla näitten hyvinkin epämääräisten ”markkinapaikkojen” äkkiä hävitessä netistä. Riski on siis 100 %. Kun tämä toiminta ei näytä olevan juuri mitenkään valvottua, niin kaikkea hauskaa voi nopeasti tapahtua. Ettei vaan kävisikin niin, että ollaan ”matkalla köyhyyteen” ? Kyse on enemmänkin uhkapelistä kuin vakavasta sijoitustoiminnasta.

Maailman menestynein sijoittaja Warren Buffett on kiteyttänyt sijoitustyylinsä kahdeksi ohjeeksi:
1. Älä koskaan häviä rahaa. 2. Älä koskaan unohda sääntöä numero yksi.

Viimeisimmät artikkelit

Cashback 1 – 8% kaikista maksuista. Rekisteröintibonus $25 USD kun otat minimissään ruby tason kortin. Lue lisää >

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

Arvosteluita

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Scroll to Top