Lähetin tämän alunperin sähköpostilistalleni joulukuussa kun huolia alkoi tulla Kuetzalista. Sittemmin Kuetzal on mennyt Virossa rikostutkintaan ja Envestio on sulkenut sivustonsa. Paniikki on levinnyt myös muihin baltian vertaislaina ja joukkorahoitus markkinapaikkoihin. Spekulaatio on kovaa ja on vaikea erottaa faktoja. Yritän tänne kerätä viimeisimmän tiedon kun tilanne päivittyy.
Kuetzal
Kaikki alkoi toissa viikolla kun Expore P2P julkaisi artikkelin kysyen onko Kuetzal lainannut 850 000€ feikki öljyhtiölle. Kaiken lisäksi Kuetzalin toimitusjohtaja on juuri vaihtunut ja ilmeisesti edellisen, Alberts, mukana lähti koko Rigan toimiston väki. Lisäksi kuka oikeasti omistaa Kuetzalin on kyseenalaistettu ja siitä on spekulatiota että tosiasiallinen omistaja olisikin omistajaksi merkityn mies, jolla on ilmeisesti jotain rikostaustaa. Koko hommassa on yhtä paljon spekulaatiota kuin MOT:n pikavippi jutussa ja hyvin vähän faktaa.
Itse nostin hieman vapaata käteistä Kuetzalista ja se tuli kyllä tilille joskin kesti 4 pankki päivää mikä on saman mitä se kestää Fast Investistä. Nosto vaatii että on tunnistautunut KYC/AML säännösten mukaisesti. Tämä saattaa kestää koska toimivat vajaalla miehityksellä ja kaiken tän spekulaation keskellä varmasti hukkuvat sähköpostitulvaan. Toinen oleellinen asia mitä en ole aiemmin kokeillut, koska se maksaa 10% pääomasta, on käyttää buybackiä hyväksi ja pyytää heitä lunastamaan laina ennen aikaisesti. Tein tämän myös osalle lainoista sillä jos se toimii ja rahat saa vielä nostettua niin se poistaa itseltäni monta huolen aihetta. Tässä tosin on riskinä se että jos kaikki tekee näin kaikille sijoituksilleen voi koko homma kaatua likviditeetti ongelmiin. Raporttien mukaan muut on saanut rahansa, mutta se kestää ainakin muutamia viikkoja.
Tilannetta kannattaa nyt seurata ja jos et ole vielä tunnistautunut kannattaa se varmasti tehdä nyt sillä nostoja ei pysty tekemään ilman sitä. Mielestäni Kuetzal ei ole mikään huijaus, mutta sen taustalla saattaa olla samanlaisia kytköksiä kuin mitä MOT löysi Suomessa toimivista pikavippifirmoista.
PÄIVITYS 12.1.2020: Kuetzal juuri ilmoitti sulkevansa palvelun sen kärsineen luottamuspulan ja maine haitan vuoksi. Ilmoituksen mukaan sekä SEB (Viro) että PAPAYA (Malta) on estänyt nostot AML tarkistusten vuoksi. Tämä todennäköisesti pitää paikkaansa sillä moni sijoittaja on tehnyt ilmoituksen Kuetzalista poliisille, paikalliselle FIVAlle ja pankille. Myös ECN reagoi saamiinsa ilmoituksiin ja negatiivisiin julkisuuteen sekä itse saamaansa heikkoon selvitykseen ja teki Kuetzalista ilmoituksen.
Tämä kaikki toivottavasti tarkoittaa sitä että rahat on ainakin osittain tallessa. Epäilys siitä onko rahoja edes annettu projekteille on kasvanut entisestään. Kun juttelin Albertsin kanssa viime kesänä hän sanoi että projetktit saa rahaa osissa sen mukaan kun ne etenee ja näin he hallitsevat riskiä. Tiedä sitten oliko tämä totta.
Joukko sijoittajia on pistänyt resurssit yhteen ja hakee yhteisvoimin asianajajaa hakeakseen rahojaan oikeusteitse. Tällä hetkellä joukossa n. 150 sijoittajaa ja 1,5M€ varoja. Tätä efforttia johtaa sijoittaja nimeltä Guillermo. Voit pyytää pääsyä kanteeseen häneltä Telegram ryhmässä CrowdlendingGlobal.
Myös tanskalainen bloggari Jørge on perustanut Telegram ryhmän, jossa voi keskustella Kuetzalin tilanteesta muiden sijoittajien kanssa. Tämä ryhmä on rajoittunut vain Kuetzaliin.
Ensimmäisenä toimenpiteenä suosittelen ottamaan screenshotin seuraavista. Esim. Chromen Fireshot add-on:lla saat helposti koko sivun vaikka se ei mahtuisi näyttöösi.
- Kuetzal etusivu, jossa näkyy Kuetzal tilisi ID sekä oma nimesi
- Kuetzal tilin tapahtuma historia
- Kuetzal sijoitukset
- Pankkitilin tilisiirrot Kuetzaliin
PÄIVITYS 22.1.2020: On tullut mitä ilmeisemmäksi, että Kuetzal oli huijaus ja rahat on mennyttä. Mikäli et ole vielä tehnyt rikosilmoitusta suosittelen tekemään. Itse olen tehnyt vasta Viron poliisille, joka ilmeisesti jo tutkii tapausta. Ilmoituksen voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen [email protected] täytä ja liitä mukaan täältä ladattava lomake.
Ilmoituksesta tulisi selvitä mitä olet tallettanut ja minne, mitä olet saanut takaisin ja milloin. Todisteita talletuksista ja Kuetzalin tilitapahtumat sekä todiste siitä että olet sen tilin omistaja ks. yllä oleva lista mitä käskin ottaa talteen.
PÄIVITYS 24.1.2020: Sain kuittauksen Viron syyttäjän virastosta, että rikostutkinta on aloitettu Kuetzalista. Jos et ole vielä tehnyt ilmoitusta tee se nyt.
Mintos
Toinen harmaita hiuksia aiheuttanut on Mintos. Siellä on sattunut ja tapahtunut. Ihan viimeisimpänä Kosovon keskuspankki otti luteCreditin ja Monegon lisenssin Kosovossa. Molemmat on valittanut siitä ja tätä koskevat lainat on jäässä Mintoksessa eli niitä ei voi myydä pois. Molempia saattaa löytyä lainasalkustasi jos olet käyttänyt Invest & Accessiä. LuteCredit on ilmoittanut hoitavansa lainat ja samoin Finitera ryhmä on ilmoittanut hoitavansa Monegon lainat se vaan tulee viemään aikaa ennen kuin rahat saa.
Eikä tästä ole juurikaan aikaa kun Venäläiseltä Microkreditiltä vietiin toimilupa ja lisäksi Rapido Finance laiminlöi maksut sijoittajille ja sit on vielä aiemmin Afortin tapaus. Tuntuu että Mintos on keskittynyt liikaa kasvuun ja koittaa epätoivoisesti tarjota sijoittajille riittävästi lainoja niiden laadusta piittaamatta. Lisäksi mielestäni Invest & Accessiä heikennettiin kun nyt riittää että lainaaja on ollut vaivaisen kuukauden Mintoksessa. Myös Invest & Accessin likviditeetti on kärsinyt kaikkien huonojen uutisten seurauksena ja siitä ei ainakaan hetkellisesti saanut niin helposti lunastettua rahoja. Olen itse lopettanut sen käytön ja keskityn tarkemmin valitsemaan auto investillä mihin lainoihin sijoitan. Korotkin on jonkin verran noussut, mutta olen tarkempi omissa valinnoissani.
PÄIVITYS 22.1.2020: Mintos on edistänyt rahojen saantia Monegosta. Näyttäisi siltä että niitä ei ole menetetty. Prosessi saattaa silti kestää vielä pitkäänkin.
Envestio
Envestiolla on uusi omistaja Arkadi Ganzin ja tämä toi uuden COO:n Eduard Ritsmann ja tietysti yksi anonyymi tweettaja kaivoi hänestä epäilyttäviä tietoja. Tämä on yksi joka on myös levittänyt kaikkea Kuetzalista. Toistaiseksi ei ole mitään isompaa Envestion suhteen tullut ja edellinen johto on edelleen mukana. Itselleni tämä tieto ei aiheuta mitään toimia.
PÄIVITYS 12.1.2020: Ritsmannilta vastasi hyvin bloggaaja Ido Shkedin kysymyksiin näistä ja hän ei siis ollut osakkaana tai työntekijänä tässä kyseenalaisessa yhtiössä vaan hänet oli palkattu vain yhteen konferenssiin myyjäksi. Voit lukea koko jutun täältä.
PÄIVITYS 22.1.2020: No sehän sitten eskaloitui ja Envestion sivusto on tällä hetkellä alhaalla ja ollut jo yli vuorokauden ilman mitään ilmoitusta. Näyttäisi siltä että massa buybackit ajoi firman kassan tyhjäksi. Nostot ei ilmeisti ole toiminut 11.1. jälkeen. Itse nostin maksetut korot 12.1. ja ne ei ikinä saapunut tililleni.
Olen itse tekemässä rikosilmoitusta Envestiosta ja suosittelen tekemään samoin. Ks. Kuetzalin ohje yllä.
PÄIVITYS 23.1.2020: Envestiosta myös muodostumassa ryhmäkanne. Kannattaa käydä täyttämässä omat tiedot se ei vielä sido osallistumaan. Sen verran iso ryhmä tulee että jaettuna asianajaja kulut on todella pienet. Mukaan voi päästä täyttämällä tämän lomakkeen ja tämä. Envestiosta on myös oma telegram ryhmä.
PÄIVITYS 25.1.2020: Tein rikosilmoituspohjan Envestiota (google doc) varten. Se on muokattu suoraan omastani, joten katso tekstit läpi että ne sopii omaan tilanteeseesi. Muista allekirjoitus (itse liitin kuvana ja latasin PDF:nä koko dokumentin).
Tarvittavat todisteet:
- Kopio Envestion nostoista, jotka ei tullut tilille saakka (sähköpostissasi pitäisi olla)
- Kopio viimeisimmästä nostoa edeltävästä sähköpostista otsikolla ”New operations on your Envestio accounts” (todistaa tilin käteissaldon ja jäljellä olevat sijoitukset). Lisää tämä jokaiselle nostolle jotka ei tullut pankkitilillesi saakka
- Verkko- tai mobiilipankista screenshot jokaisesta maksusta Envestion tilille
- Verkko- tai mobiilipankista screenshot jokaisesta Envestiosta tulleesta rahasta tilille
Nuo todisteet on hyvä yhdistää yhdeksi PDF tiedostoksi. Itse laitoin ne yllä olevassa järjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.
Lähetä nuo sähköpostilla osoitteseen [email protected] ja [email protected]. Otsikoksi laitoin Report of crime relating to Envestio SI Oü
PÄIVITYS: 30.1.2020: Viron poliisi on aloittanut tutkinnan myös Envestiosta. Odotan vielä omaa kuittastani, mutta täällä on heidän tiedote asiasta. Eduard Ritsmann on linkitetty UK rekisteristä suomalaiseen osoitteeseen. Kaveri kävi paikanpäällä ja ainakaan nimitaulussa ei ollut hänen sukunimeä. Hän ei mennyt häiriköimään ketään äläkä sinäkään niin tee. Poliisi on oikea taho tutkimaan asiaa joten suosittelen tekemään rikosilmoituksen myös Suomeen.
Robocash
Robocash on yksi kahdesta tuhannesta lainaajasta, jotka menetti toimiluvan Filippiineillä. Robocash ilmoittikin ettei enää listaa näitä Robocash Finance Corp. lainoja markkinapaikallaan. Vanhat lainat kuitenkin hoidetaan. Tämä itsessään ei härätä välitöntä huolen aihetta, mutta kyllä se tuntuu ikävältä kuinka heikosti lupa-asiat on hoidettu. Tämä oli ymmärtääkseni yhteistyöyritys paikallisen toimijan kanssa, joten toivon että lupa ja viranomaisasiat on hoidettu paremmin muualla missä Robocash itse hallitsee yritystä kokonaan.
Monethera
Monetheran pilvipalvelu projektin lainaaja yhtiö kyseenalaistettiin, koska sillä ei ole juuri minkäänlaista internet presenssiä. Itse en tähän projektiin edes sijoittanut. Monetherassa on saman verran riskiä kuin esim. Envestiossa tai Crowdestorissa. Kuetzalin jälkeen Monethera on vastannut useisiin kysymyksiin blogissaan. Lisäksi he ovat sopineet 95% buybackistä Hong Kongilaisen sijoitusrahaston kanssa, joka on nimetty toisin kuin Kuetzalissa ja Wisefundissa.
PÄIVITYS 22.1.2020: Monethera pisti buybackin väliaikaisesti jäähylle, jotta sille ei käy samoin kuin Envestion. Tämä on oikein hyvä ja itsekin sitä heille ehdotin. Ottavat rajoituksen pois kun markkina on rauhoittunut.
PÄIVITYS 24.1.2020: Monethera palasi tänään tarkentaviin kysymyksiini buybackistä ja siitä onko sijoittajien varat erillään. Sijoittajan varat ovat erillään niin kuin pitäisikin olla.
Heidän HK partner sopimus on rajoitettu maksimissaan 3m€ ja se on lisäturva Monetheran omaan alkuperäiseen 35% heti ja loput 65% perinnän jälkeen. Sen tarkoitus on antaa sijoittajille mahdollisimman paljon pääomaa takaisin nopeasti. Itse en pidä tuota lisäturvaa minkään arvoisena. Alla koko vastaus muokkaamattomana.
Kun tarkistin aiemmin Richly Pacific International Limited olemassa olon päädyin sivustolle joka ei ilmeisesti ole virallinen Hong Kongin yritysrekisteri ja tiedot ei ollut ajantasalla. Sen sijaan virallisesta tuo löytyy, mutta sen mukaan se on purettu eli ei ole enää toiminnassa. Tuo lisäturva ei siis todellakaan näytä olevan minkään arvoinen. Pyysin heiltä selvitystä onko tämä sama yritys. Ohessa ruutukaappaus sivusta.
PÄIVITYS 30.1.2020: Monethera on vastannut blogissa moniin kysymyksiin ja myös tämä Hong Kong on juttu on mielestäni selkeämpi. Kyseessä on ikään kuin vakuutus, joka tulee heidän normaalin buybackin lisäksi. Odotan mielenkiinnolla, että tuo Hong Kongin rekisteri päivittyy siinä tosin voi kestää.
He julkaisivat myös uuden projektin, johon julkaistiin jo selkeesti avoimemmin tietoa. Pidän tätä todella positiivisena merkkinä. Suosittelen silti aina itse tarkistamaan tiedot avoimista yritysrekistereistä. Google translate tekee tästä huomattavasti helpompaa myös niistä, jotka ei ole englanniksi.
Wisefund
Wisefundilla oli ongelmia pidemmän aikaa talletusten kanssa, joka sai jotkut huolestuneeksi kun sen ratkaiseminen kesti suhteellisen pitkään. Nyt ongelmat on ratkaistu ja raha taas liikkuu. Uusi projektikin listattiin hiljattain. Myös Wisefund on reagoinut Kuetzalin tapaukseen ja lykkäsi viimeisimmän kohteen julkaisemista, kunnes saavat tehtyä vielä tarkemman analyysin siitä.
PÄIVITYS 22.1.2020: Myös Wisefund otti väliaikaisesti käyttöön buyback rajoituksen. Buyback oli alunperin tarkoitettu vain antamaan likviditeettiä sijoittajille jotka sitä todella tarvitsevat eikä mihinkään massa lunastuksiin.
Fast Invest
Jotta paniikki ei loppuisi Fast Investistäkin on kaivettu vanhoja asioita, jotka on jo kertaalleen käsitelty. Hän mm. unohti mainita viime syksynä Fast Investiin tulleen Kvikun ja eCommerce 2020. Kviku on myös Mintoksessa ja Viventorissa. Mutta lue hänen juttu ja tee omat johtopäätökset. Itse olen pikkuhiljaa nostanut varoja pois niin kuin olen sijoitusraporteissani kertonut, joten itselleni tämä ei aiheuta mitään muutoksia. Viimeisin talletus Fast Investistä tuli 23.1.2020 hieman myöhässä johtuen heidän Dubain reissusta ja varmasti kaiken tämän paniikin aiheuttamien nostojen jonosta.
PÄIVITYS 30.1.2020: Olen nostanut rahaa useana eri päivänä Fast Investistä ja jokainen siirto on tullut tilille ja viimeisimmissä prosessointi kesti vain päivän verran. Ihan kuin tämä koko hässäkkä ja paniikki ei olisi mitenkään vaikuttanut Fast Investiin. Päivitin myös Fast Investin arvostelua uusimmilla tiedoilla.
Yhteenveto
En lähtisi näistä panikoimaan, mutta kannattaa muistaa että nämä ei ole riskittömiä sijoituksia vaikka kaiken näköisiä vakuuksia ja buyback takuita niillä onkin. Tärkeää on hajautus ja oikean kokoinen positio yksittäisessä kohteessa. Itse sijoitan yleensä 1 – 2% koko portfolista yksittäiseen kohteeseen ja yritän pitää ettei yksittäisen markkinapaikan paino ole yli 10%. Pahimmassa tapauksessa tuon menetys koskee mutta se ei kaada mitään ja sen voi tienata takaisin. Sanottakoon että myös Fast Investistä spekuloitiin vaikka mitä ja itse olen ollut sijoittajana jo 18kk ja edelleen se toimii.
Kuetzalin tapaus on hyvä muistutus riskeistä ja siitä että ei pidä luottaa pelkästään muiden tekemään tutkimukseen. Tässä realisoitui markkinapaikka riski ja nähtäväksi jää miten lainaajien takaisinmaksu riski realisoituu. Olen miettinyt olisinko voinut välttää tämän jotenkin. Ehkä tarkemmin tutustumalla rahoitettaviin kohteisiin olisi voinut reagoida tähän nopeammin. Itse en vain sijoittanut esim. Alborg Petroliin vaan laitoin rahaa ehkä hieman turvallisemman oloisiin kohteisiin. Impaya paymentsiä lukuunottamatta kaikissa kohteissa oli buyback.
Myös bloggaajien tulee uskaltaa julkaista negatiivisia kirjoituksia. Jos CrowdlendingRocksin Georg olisi julkaissut tämän negatiivisen kirjoituksen Kuetzalista aikaisemmin eikä vasta sitten kuin ongelmia ilmeni olisi tämä ehkä tapahtunut nopeammin ja useampi sijoittaja olisi jättänyt sijoituksensa tekemättä.
Vaihtoehtoja
Olen kerännyt tänne listaa markkinapaikoista joihin mielestäni voi sijoittaa. Itse sijoitan moneen niistä, mutta en vielä kaikkiin. Löydät sieltä myös kaikki cashback/bonus kampanjat. Jos haluat turvallisemman vaihtoehdon valitse sellainen markkinapaikka joka tarjoaa kuluttajalainoja toimijoilta, jotka on paikallisen finanssivalvonnan alla ja joilla on toimilupa. Yrityslainat on lähtökohtaisesti korkeampi riskisiä jo sen takia ettei niitä säädellä samalla tavalla kuin kuluttajalainoja. Näitä kuluttajalaina paikkoja on mm. Viventor, Mintos, PeerBerry, Swaper Lendermarket ja ViaInvest. Kaikissa näissä on omat riskinsä, joten ymmärrä riskit ennen kuin sijoitat. Muita myös että buyback ei tee lainasta riskitöntä.
EvoEstate on yksi uusimpia tuolla listalla. Se on kiinteistö sijoituksiin keskittynyt markkinapaikka. Se listaa pääasiassa hyviä projekteja muista markkinapaikoista ympäri Eurooppaa, joihin myös he itse sijoittavat. Heillä on myös muutamia eksklusiivisia projekteja. Uusin on Reinvest24:n kohde josta saa 7,4% vuotuisen tuoton vuokrasta ja arviolta 5,8% vuotuisen tuoton arvonnoususta. Olen sijoittajana myös Reinvest24:ssä, mutta syy miksi sijoitan tähän EvoEstaten kautta mielummin on se että Evo:lla on myös jälkimarkkinapaikka joten tarvittaessa sijoituksesta pystyy irtaantumaan.
EvoEstate tarjoaa lukijoilleni 0,5% cashback bonuksen 180 päivän sijoituksista. Voit rekisteröityä tästä ja saat tuon bonuksen. Olen jo sijoittanut kolmeen Evon kohteeseen mukaan lukien tuo Reinvest24:n kohde. Saan itse myös komission jos sijoitat.
Crowdestor on myös markkinapaniikilta aika turvassa kun se ei tarjoa mitään ennenaikaista lunastusta eikä jälkimarkkinaa. Muista kuitenkin että monet kohteet Crowdestorissa on korkean riskin sijoituksia.
Crowdestor päivitys 30.1.2020: Crowdestor lähetti myös kirjeen sijoittajilleen ja julkaisi saman tiedon myös muutamassa Facebook ryhmässä. Hekin tulevat lisäämään avoimuutta ja aikovat järjestää sijoittajille webinaareja yms. Tämä lisäsi jo ennestään vahvaa luottamusta heihin.
Päivitys 12.1.2020. Kuetzalin, Envestion ja Wisefundin osiota päivitetty sekä yhteenvetoa.
Päivitys 22.1.2020: Kuetzal, Envestion, Monethera, Wisefund ja Mintos tilannetta päivitetty.
Päivitys 23.1.2020: Envestio kanteeeseen osallistumis tiedot.
Päivitys 24.1.2020: Monetheran vastaus tarkentaviin kysymyksiini ja lisää kysymyksiä. Kuetzal rikostutkinta vahvistus. Fast Invest uutena koska sekin on vedetty tähän soppaan mukaan.
Päivitys 25.1.2020: Lisäsin tietoa miten teet rikosilmoituksen Viroon Envestiosta.
Päivitys 30.1.2020: Envestio ja Monethera päivitys.
Tuo Mintosin tilanne on kyllä mietittänyt ja viestinnän läpinäkyvyys on ollut heikkoa. Tosin tänään viimeksi tiedottivat Monegon maksuista sähköpostilla.
Tuntuu, että Auto Investin kanssakin pitää olla tarkkana ja käydä aina sopivin väliajoin tarkistamassa sen kriteerejä Loan Originatorsien suhteen.
Joo Mintos on kaukana passiivisesta sijoituksesta. Sitä saa kokoajan tarkkailla ja säätää auto investiä jos haluaa yhtään valita mihin sijoittaa.
Saitko rahat ulos Kuetzalista?
Pitääkö heihin ottaa erikseen yhteyttä buybackin suhteen?…en ainakaan mobiilisivuilta löytänyt kohtaa josta voi tehdä buyback requestin.
Sain joulukuussa 400€, mutta sen jälkeen tehdyt nostot on jumissa heidän mukaansa sen vuoksi että pankki on pyytänyt heiltä AML selvitystä. Buybackin voi pyytää lähettämällä sähköpostia info [at] kuetzal.com
Moi, onko näppituntumaa Mintoksen laskeman koron realistisuuteen? laitoin 50000€ kiinni 24-25.12 invest & accessiin, ja laskennallinen keskikorko on pyörinyt 9,5% hujakoilla. Nyt 27.1 kun kuukausi on takana niin korkotuloa on tullut 256€…. nopealla matikalla 9,5% koron pitäisi antaa luokkaa 50000×9,5%/12=395€/kk kun tuo 256€ antaa vain 6,1% – mikä on todella alhainen tuotto. Myöhässä / grace periodilla näyttäisi olevan 12500€ tuosta koko portfoliosta. Oletko saanut itse arvioitua tuottotasoa myös todellisuudessa?
Laskelmasi on liian yksinkertaistettu. Se pitäisi paikkaansa 12kk bullet lainalle, mutta noita lainoja myös lyhennetään. Lisäksi tuottoon vaikuttaa myöhässä olevat lainat. Jos niille maksetaan korkoa myöhässä olo ajalta (kaikki ei maksa) niin se tasaantuisi ajan myötä. Paremman arvion saat käyttämällä XIRR:ä esim excelissä. Se tosin voi näyttää mitä sattuu lyhyellä ajalla.
Terve, jep olet oikeassa että tuo on liian yksinkertainen laskelma. Mutta hieman tuossa invest & access:issa nyt epäilyttää mitä tuottoa sieltä todellisuudessa tulee yli ajan ulos? Esim tällä hetkellä mintos mainostaa 10,56% odotettavissa olevaa tuottoa uusille I&A sijoittajille, oma portfolio taas näyttää 9,27 % odotusarvoa, mutta jos toteumat on tuon 6 % luokkaa niin eihän tässä ole sijoitusmielessä mitään järkeä riskiin suhteutettuna jos tämä ei jollain ihmeellä korjaa itseään kohti tuota mainostettua tuottoa. Tiedätkö vastaako tuo Mintoksen mainostama I&A korko ihan oikeaa lopputulemaa vai pitääkö siihen suhtautua enemmän mainospuheena?
Tarvitset mimissään 91 päivää jotta voit tehdä minkäänlaisia päätelmiä tuotosta. Tuo siitä johtuen että buyback on 60 päivää. Tällä hetkellä korot on nousussa, joten uusille se näyttää korkeampaa odotettua kuin niille jotka sijoitti kuukausi sitten kun korot olivat alemmat. Invest & accessissä on omat vikansa ja tästä on tulossa tarkempi kirjoitus oman 6kk kokemuksen perusteella. Suosittelen kuitenkin opettelemaan auto investin käytön sillä saat parempaa tuottoa ja voit jättää pois riskisemmät C luokitetut LO:t sekä ne jotka ei maksa korkoa myöhässä olo ajalle. Tuo jälkimmäinen on sellainen mikä vetää tuottoasi alas aika tehokkaasti.
Saitko Viron poliisilta kuittausta ilmoituksestasi?
Sain kuittauksen.
Huomasitko että mukana oli liite. Ainakin itselläni oli, joka piti täyttää ja toimittaa takaisin.