Synkkiä pilviä vertaislaina markkinoilla

Jaa somessa:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Minulta on aika paljon kysytty Kuetzalin tilanteesta, josta on paljon spekulaatiota liikkeellä. Myös Mintoksessa on syksyn aikana ollut monta tapausta, jotka on aiheuttanut huolta. Julkaisen nyt uudelleen sen mitä kirjoitin viime viikolla vertaislaina uutiskirjeessäni. Kuetzalin tilanne ei näytä hyvältä, mutta mielestäni ei ole syytä paniikkiin ainakaan vielä.

Kuetzal

Kaikki alkoi toissa viikolla kun Expore P2P julkaisi artikkelin kysyen onko Kuetzal lainannut 850 000€ feikki öljyhtiölle. Kaiken lisäksi Kuetzalin toimitusjohtaja on juuri vaihtunut ja ilmeisesti edellisen, Alberts, mukana lähti koko Rigan toimiston väki. Lisäksi kuka oikeasti omistaa Kuetzalin on kyseenalaistettu ja siitä on spekulatiota että tosiasiallinen omistaja olisikin omistajaksi merkityn mies, jolla on ilmeisesti jotain rikostaustaa. Koko hommassa on yhtä paljon spekulaatiota kuin MOT:n pikavippi jutussa ja hyvin vähän faktaa. 

Itse nostin hieman vapaata käteistä Kuetzalista ja se tuli kyllä tilille joskin kesti 4 pankki päivää mikä on saman mitä se kestää Fast Investistä. Nosto vaatii että on tunnistautunut KYC/AML säännösten mukaisesti. Tämä saattaa kestää koska toimivat vajaalla miehityksellä ja kaiken tän spekulaation keskellä varmasti hukkuvat sähköpostitulvaan. Toinen oleellinen asia mitä en ole aiemmin kokeillut, koska se maksaa 10% pääomasta, on käyttää buybackiä hyväksi ja pyytää heitä lunastamaan laina ennen aikaisesti. Tein tämän myös osalle lainoista sillä jos se toimii ja rahat saa vielä nostettua niin se poistaa itseltäni monta huolen aihetta. Tässä tosin on riskinä se että jos kaikki tekee näin kaikille sijoituksilleen voi koko homma kaatua likviditeetti ongelmiin. Raporttien mukaan muut on saanut rahansa, mutta se kestää ainakin muutamia viikkoja.

Tilannetta kannattaa nyt seurata ja jos et ole vielä tunnistautunut kannattaa se varmasti tehdä nyt sillä nostoja ei pysty tekemään ilman sitä. Mielestäni Kuetzal ei ole mikään huijaus, mutta sen taustalla saattaa olla samanlaisia kytköksiä kuin mitä MOT löysi Suomessa toimivista pikavippifirmoista. 

PÄIVITYS 12.1.2020: Kuetzal juuri ilmoitti sulkevansa palvelun sen kärsineen luottamuspulan ja maine haitan vuoksi. Ilmoituksen mukaan sekä SEB (Viro) että PAPAYA (Malta) on estänyt nostot AML tarkistusten vuoksi. Tämä todennäköisesti pitää paikkaansa sillä moni sijoittaja on tehnyt ilmoituksen Kuetzalista poliisille, paikalliselle FIVAlle ja pankille. Myös ECN reagoi saamiinsa ilmoituksiin ja negatiivisiin julkisuuteen sekä itse saamaansa heikkoon selvitykseen ja teki Kuetzalista ilmoituksen.

Tämä kaikki toivottavasti tarkoittaa sitä että rahat on ainakin osittain tallessa. Epäilys siitä onko rahoja edes annettu projekteille on kasvanut entisestään. Kun juttelin Albertsin kanssa viime kesänä hän sanoi että projetktit saa rahaa osissa sen mukaan kun ne etenee ja näin he hallitsevat riskiä. Tiedä sitten oliko tämä totta.

Joukko sijoittajia on pistänyt resurssit yhteen ja hakee yhteisvoimin asianajajaa hakeakseen rahojaan oikeusteitse. Tällä hetkellä joukossa n. 150 sijoittajaa ja 1,5M€ varoja. Tätä efforttia johtaa sijoittaja nimeltä Guillermo. Voit pyytää pääsyä kanteeseen häneltä Telegram ryhmässä CrowdlendingGlobal.

Myös tanskalainen bloggari Jørge on perustanut Telegram ryhmän, jossa voi keskustella Kuetzalin tilanteesta muiden sijoittajien kanssa. Tämä ryhmä on rajoittunut vain Kuetzaliin.

Ensimmäisenä toimenpiteenä suosittelen ottamaan screenshotin seuraavista. Esim. Chromen Fireshot add-on:lla saat helposti koko sivun vaikka se ei mahtuisi näyttöösi.

Mintos

Toinen harmaita hiuksia aiheuttanut on Mintos. Siellä on sattunut ja tapahtunut. Ihan viimeisimpänä Kosovon keskuspankki otti luteCreditin ja Monegon lisenssin Kosovossa. Molemmat on valittanut siitä ja tätä koskevat lainat on jäässä Mintoksessa eli niitä ei voi myydä pois. Molempia saattaa löytyä lainasalkustasi jos olet käyttänyt Invest & Accessiä. LuteCredit on ilmoittanut hoitavansa lainat ja samoin Finitera ryhmä on ilmoittanut hoitavansa Monegon lainat se vaan tulee viemään aikaa ennen kuin rahat saa.

Eikä tästä ole juurikaan aikaa kun Venäläiseltä Microkreditiltä vietiin toimilupa ja lisäksi Rapido Finance laiminlöi maksut sijoittajille ja sit on vielä aiemmin Afortin tapaus. Tuntuu että Mintos on keskittynyt liikaa kasvuun ja koittaa epätoivoisesti tarjota sijoittajille riittävästi lainoja niiden laadusta piittaamatta. Lisäksi mielestäni Invest & Accessiä heikennettiin kun nyt riittää että lainaaja on ollut vaivaisen kuukauden Mintoksessa. Myös Invest & Accessin likviditeetti on kärsinyt kaikkien huonojen uutisten seurauksena ja siitä ei ainakaan hetkellisesti saanut niin helposti lunastettua rahoja. Olen itse lopettanut sen käytön ja keskityn tarkemmin valitsemaan auto investillä mihin lainoihin sijoitan. Korotkin on jonkin verran noussut, mutta olen tarkempi omissa valinnoissani.

Envestio

Envestiolla on uusi omistaja Arkadi Ganzin ja tämä toi uuden COO:n Eduard Ritsmann ja tietysti yksi anonyymi tweettaja kaivoi hänestä epäilyttäviä tietoja. Tämä on yksi joka on myös levittänyt kaikkea Kuetzalista. Toistaiseksi ei ole mitään isompaa Envestion suhteen tullut ja edellinen johto on edelleen mukana. Itselleni tämä tieto ei aiheuta mitään toimia.

PÄIVITYS 12.1.2020: Ritsmannilta vastasi hyvin bloggaaja Ido Shkedin kysymyksiin näistä ja hän ei siis ollut osakkaana tai työntekijänä tässä kyseenalaisessa yhtiössä vaan hänet oli palkattu vain yhteen konferenssiin myyjäksi. Voit lukea koko jutun täältä.

Robocash

Robocash on yksi kahdesta tuhannesta lainaajasta, jotka menetti toimiluvan Filippiineillä. Robocash ilmoittikin ettei enää listaa näitä Robocash Finance Corp. lainoja markkinapaikallaan. Vanhat lainat kuitenkin hoidetaan. Tämä itsessään ei härätä välitöntä huolen aihetta, mutta kyllä se tuntuu ikävältä kuinka heikosti lupa-asiat on hoidettu. Tämä oli ymmärtääkseni yhteistyöyritys paikallisen toimijan kanssa, joten toivon että lupa ja viranomaisasiat on hoidettu paremmin muualla missä Robocash itse hallitsee yritystä kokonaan.

Monethera

Monetheran pilvipalvelu projektin lainaaja yhtiö kyseenalaistettiin, koska sillä ei ole juuri minkäänlaista internet presenssiä. Itse en tähän projektiin edes sijoittanut. Monetherassa on saman verran riskiä kuin esim. Envestiossa tai Crowdestorissa. Kuetzalin jälkeen Monethera on vastannut useisiin kysymyksiin blogissaan. Lisäksi he ovat sopineet 95% buybackistä Hong Kongilaisen sijoitusrahaston kanssa, joka on nimetty toisin kuin Kuetzalissa ja Wisefundissa.

P.S. koodilla matkalla saat tuplattua cashback bonus ajan 360 päivään. Tämän voi lunastaa myös rekisteröinnin jälkeen ja sitä voi käyttää maks. 25 ensimmäistä. Monethera tarjoaa 5€ rekisteröinti bonuksen + 0,5% cashback bonuksen 180 päivän sijoituksista tällä linkillä.

Wisefund

Wisefundilla oli ongelmia pidemmän aikaa talletusten kanssa, joka sai jotkut huolestuneeksi kun sen ratkaiseminen kesti suhteellisen pitkään. Nyt ongelmat on ratkaistu ja raha taas liikkuu. Uusi projektikin listattiin hiljattain. Wisefund tarjoaa lukijoilleni 0,5% cashback bonuksen 180 päivän sijoituksista tällä linkillä.

Myös Wisefund on reagoinut Kuetzalin tapaukseen ja lykkäsi viimeisimmän kohteen julkaisemista, kunnes saavat tehtyä vielä tarkemman analyysin siitä.

Yhteenveto

En lähtisi näistä panikoimaan, mutta kannattaa muistaa että nämä ei ole riskittömiä sijoituksia vaikka kaiken näköisiä vakuuksia ja buyback takuita niillä onkin. Tärkeää on hajautus ja oikean kokoinen positio yksittäisessä kohteessa. Itse sijoitan yleensä 1 – 2% koko portfolista yksittäiseen kohteeseen ja yritän pitää ettei yksittäisen markkinapaikan paino ole yli 10%. Pahimmassa tapauksessa tuon menetys koskee mutta se ei kaada mitään ja sen voi tienata takaisin. Sanottakoon että myös Fast Investistä spekuloitiin vaikka mitä ja itse olen ollut sijoittajana jo 18kk ja edelleen se toimii.

Kuetzalin tapaus on hyvä muistutus riskeistä ja siitä että ei pidä luottaa pelkästään muiden tekemään tutkimukseen. Tässä realisoitui markkinapaikka riski ja nähtäväksi jää miten lainaajien takaisinmaksu riski realisoituu. Olen miettinyt olisinko voinut välttää tämän jotenkin. Ehkä tarkemmin tutustumalla rahoitettaviin kohteisiin olisi voinut reagoida tähän nopeammin. Itse en vain sijoittanut esim. Alborg Petroliin vaan laitoin rahaa ehkä hieman turvallisemman oloisiin kohteisiin. Impaya paymentsiä lukuunottamatta kaikissa kohteissa oli buyback.

Myös bloggaajien tulee uskaltaa julkaista negatiivisia kirjoituksia. Jos CrowdlendingRocksin Georg olisi julkaissut tämän negatiivisen kirjoituksen Kuetzalista aikaisemmin eikä vasta sitten kuin ongelmia ilmeni olisi tämä ehkä tapahtunut nopeammin ja useampi sijoittaja olisi jättänyt sijoituksensa tekemättä.

Vaihtoehtoja

Olen kerännyt tänne listaa markkinapaikoista joihin mielestäni voi sijoittaa. Itse sijoitan moneen niistä, mutta en vielä kaikkiin. Löydät sieltä myös kaikki cashback/bonus kampanjat.

EvoEstate on yksi uusimpia tuolla listalla. Se on kiinteistö sijoituksiin keskittynyt markkinapaikka. Se listaa pääasiassa hyviä projekteja muista markkinapaikoista ympäri Eurooppaa, joihin myös he itse sijoittavat. Heillä on myös muutamia eksklusiivisia projekteja. Uusin on Reinvest24:n kohde josta saa 7,4% vuotuisen tuoton vuokrasta ja arviolta 5,8% vuotuisen tuoton arvonnoususta. Olen sijoittajana myös Reinvest24:ssä, mutta syy miksi sijoitan tähän EvoEstaten kautta mielummin on se että Evo:lla on myös jälkimarkkinapaikka joten tarvittaessa sijoituksesta pystyy irtaantumaan. Lisäksi Evo tarjoaa lukijoilleni 0,5% cashback bonuksen 180 päivän sijoituksista. Voit rekisteröityä tästä ja saat tuon bonuksen. Olen jo sijoittanut kolmeen Evon kohteeseen mukaan lukien tuo Reinvest24:n kohde. 

Päivitys 12.1.2020. Kuetzalin, Envestion ja Wisefundin osiota päivitetty sekä yhteenvetoa.

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Mika KoivistoJuhoSijoittajan Blogi Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Sijoittajan Blogi
Guest
Sijoittajan Blogi

Tuo Mintosin tilanne on kyllä mietittänyt ja viestinnän läpinäkyvyys on ollut heikkoa. Tosin tänään viimeksi tiedottivat Monegon maksuista sähköpostilla.

Tuntuu, että Auto Investin kanssakin pitää olla tarkkana ja käydä aina sopivin väliajoin tarkistamassa sen kriteerejä Loan Originatorsien suhteen.

Juho
Guest
Juho

Saitko rahat ulos Kuetzalista?

Pitääkö heihin ottaa erikseen yhteyttä buybackin suhteen?…en ainakaan mobiilisivuilta löytänyt kohtaa josta voi tehdä buyback requestin.

Viimeisimmät artikkelit

Vertaislaina vinkit, bonukset ja uutiset

18733

Vinkit suoraan sähköpostiin.

Saat hyödyllisiä materiaaleja, kuulla ensimmäisenä uusista palveluista ja cashback/bonus tarjouksista.

Muutama kirjasuositus

"Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."

– Napoleon Hill
Vieritä ylös